Home » Teatru, Timp liber

joi.megaJoy – Firmituri de amor nebun, barbati frumosi si femei voluptoase

29 March 2013 scris de Niciun comentariu

joi.megaJoy-Odeon1… servite cu supa cu taitei, caltabos si taitei cu varza!

Context

M-am decis sa vad spectacolul joi.megaJoy pentru ca in ultima vreme am primit semne din diferite surse (un interviu TV si un articol amplu in D.O.R. cu dl. Radu Afrim, am cunoscut oameni care imi spuneau ca trebuie neaparat sa vad o piesa regizata de dl. Afrim) ca a venit timpul sa ies din ignoranta si sa aflu cine este si mai ales ce si cum face domnul Radu Afrim spectacol. Si asa am ajuns sa vad joi.megaJoy intr-o miercuri, la Teatrul Odeon.

Povestea

joi.megaJoy-Odeon2Inceputul este demn de un film de groaza autentic, cu o muzica infricosatoare (multumiri lui Vlaicu Golcea), o atmosfera sumbra si rece si personaje inspaimantatoare, cel mai probabil niste firimituri din cei care au fost odata.

Sub pretextul unei cine servite in mod regulat joi seara, personajele, prieteni din tinerete, isi amintesc de tinerete si se lauda, fiecare cu propriile intamplari scandaloase. Fiecare are cate o poveste condimentata, o ilegalitate sentimentala comisa demult, pe care o povesteste aproape cu lacomie (lacomia aceea pe care o ai cand povestesti unei prietene despre intalnirea cu iubitul de care esti foarte indragostita) strecurata intre felurile de mancare pregatite de gazda: supa cu taitei, caltabos si taitei cu varza.

Mananca si beau tot ce apuca. Doamnele s-au machiat strident, si-au scos hainele de la naftalina sau si le-au pus pe cele luate de la second-hand, vorbesc vulgar si laudativ, pentru a convinge acum ori niciodata ce femei adevarate au fost in tinerete si ce barbati frumosi si bine facuti au avut ca soti ori amanti.

Barbatii incearca sa isi dovedeasca virilitatea cu orice ocazie si cu orice femeie; ele, inca atragatoare si deosebit de sexuale in declaratii, nu ezita sa le faca avansuri si sa isi desfaca picioarele pe masa in timp ce mimeaza surprinderea intamplarii.

Obsceni prin atitudine si lacomi cand povestesc despre tineretea care s-a dus, acest grup de batrani e completat de doua tinere, surori care resping tot ceea ce le sufoca din partea familiei.

Decorul reflecta ideal diversitatea personajelor din grup: scaune de lemn si de plastic rosu, pahare de sticla, de cristal si de plastic.

Exces si decadenta la tinerete, obscenitate si exhibitionism la batranete

joi.megaJoy-Odeon3Mi se pare interesant ca, inconstient, pe masura ce priveam spectacolul, incercam sa imi dau seama cu care din personaje voi semana la batranete.

De ce personajele din spectacolul lui Afrim exceleaza in declaratii cu continut sexual si apropouri indecente?

Oare la tinerete au fost niste persoane moderate, la locul lor?

Niciodata nu vom sti daca odata cu trecerea timpului si povestile lor despre tinerete au primit in dar amanunte care in realitate nu s-au intamplat. Cat dintre povesti e minciuna si cat, adevar?

Spectacolul se incheie cu imaginea unui paun cu penele jumulite.

Initial, nu am inteles ce vrea sa insemne si, cand am ajuns acasa, am cautat pe internet ce simbolizeaza paunul. Asadar, pentru necunoscatori, paunul este simbolul vanitatii. Atunci ce inseamna un paun cu penele jumulite?  O vanitate sifonata?

Sa iubim actorii pentru emotiile pe care ni le produc in suflet si intrebarile care ne incoltesc in minte!

joi.megaJoy-Odeon4Si pentru ca am vazut spectacolul chiar de ziua Mondiala a Teatrului (27 martie), sa le multumim tuturor celor care au dat viata piesei: Suzsa (Dorina Lazar), Sandor (Virgil Andriescu), Mana (Irina Mazanitis), Boske (Virginia Rogin), Hilda (Liana Margineanu), Istvan (Constantin Cojocaru), Adel (Rodica Mandache),  Ameliedraga (Tatiana Iekel), Eva (Crina Muresan), Karola (Jeanine Stavarache), Liza (Ana Maria Moldovan), Laci (Alin Teglas).

Un spectacol de Radu Afrim, cu decoruri de Vittorio Holtier, costume de Ilona Varga-Jaro, muzica de Vlaicu Golcea.

Piesa a fost scrisa de autoarea Katalin THURÓCZY si tradusa de Anamaria Pop.

Unde se joaca?

La Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42) si biletele sunt disponibile la casa de bilete si online pe rezervari@teatrul-odeon.ro

Pozele au fost preluate de pe site-ul Teatrului Odeon.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*