Home » Teatru

Ingeri in America – Recomandat celor fara fobii, de luat in doua seri consecutiv, dupa masa

9 April 2013 scris de Niciun comentariu

ingeri-in-america1Inainte de a cumpara biletul la spectacol… fa un exercitiu de autocunoastere care suna asa:

Aseaza-te in fata unei oglinzi care sa iti cuprinda imaginea in intregime.

Incet, incet da-ti hainele jos una cate una si analizeaza-te. Gandeste-te la imaginea pe care o vezi in fata ochilor si compar-o cu alte corpuri pe care le-ai vazut goale.

La final, cand esti gol, gandeste-te cum te-ai simti daca te-ar vedea astfel o sala intreaga de oameni necunoscuti. Fara haine, dezbracat de pielea ta si cu toate gandurile la vedere.

ingeri-in-america2Care e raspunsul?

Imagineaza-ti ca poate astfel se simt actorii din acest spectacol in fata ta si, inainte sa cumperi biletul, fii responsabil si pregateste-te pentru aceasta experienta, acest spectacol in care actorii se dezbraca si ei de inhibitii si de haine, in umbra personajului lor. Gandeste-te de 2 ori inainte sa cumperi biletul si daca simti ca esti pregatit sa stai la spectacol pana la capat, sa le sorbi cuvintele si sa admiri sau sa critici personajele pentru trairile lor autentice si actorii pentru nuditatea trairilor, vino la spectacol! Vino cu mintea dechisa, lasa dezhinbitiile pentru altii, arunca prejudecatile la gunoi.

ingeri-in-america3Diferenta esentiala dintre piesa si spectacol

Mi-a spus odata un actor: piesa este textul scris si spectacolul este ceea ce se joaca pe scena. Si de fiecare daca cand ma gandesc sa zic piesa cu gandul la jocul de pe scena, ma corectez. Multumesc, Alexandru Ion!

Si daca deja stiati diferenta, nu e rau ca cineva v-a reamintit-o. Spuneti-o si voi mai departe.

Despre piesa

ingeri-in-america4Piesa scrisa de dramaturgul Tony Kushner, a fost jucata pentru prima data in Romania in noiembrie 2011, tradusa in romaneste de Ioana Ieronim. Piesa trateaza foarte amplu teme ca loialitatea in cuplu, blocajul emotional dat de raportarea la standardele sociale, prejudecati morale, identitatea sexuala fluctuanta, apropierea constienta a mortii, intrebari legate de existenta divinitatii aici pe Pamant.

Povestea este spusa in doua parti: partea I, “Sfarsitul Lumii e aproape” si partea a-II-a, “Perestroika” .

Religia si sexualitatea sunt complementare si impreuna sunt supuse testului supravietuire intr-o lume in care SIDA infloreste. SIDA este pedeapsa suprema pentru homosexualii anilor ’80 in piesa, tineri si batrani, constienti de sexualitatea lor sau nu, homosexuali in devenire.

ingeri-in-america5Sunt scene care se desfasoara in paralel si sunt gandite in asa fel incat tu, spectatorul sa le poti umari. Si nu e greu, mai ales ca suntem obisnuiti cu multi-tasking-ul.

Dupa spectacol am plecat cu o intrebare pe care personajele mi-au pus-o: Ce facem cu intoleranta fara de sine?

Am vazut la ei ca neacceptarea propriei identitati, impotrivirea si, in final, resemnarea i-a dus la infidelitate, parasirea cuplului, si la ex-comunicare – care paradoxal, tocmai ex-comunicarea i-a dus spre intalnirea cu divinitatea.

In distributie

ingeri-in-america6Piesa se joaca la Teatrul Metropolis si este scrisa pentru opt actori, fiecare jucand aproape 20 de roluri: Virginia Mirea, George Ivascu (directorul Teatrului Metropolis), George Costin, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Alexandru Ion, Nicoleta Hancu si Cristiana Raduta Bobic.

Directia de scena apartine lui Victor Ioan Frunza, in timp ce decorul si costumele sunt semnate de Adriana Grand.

Extra: Piesa a primit premiul Pulitzer in anul 1993 si este cunoscuta in Romania pentru miniseria Angels in America, din 2003. Ecranizarea a fost cel mai vizionat film pentru TV in anul respectiv.

Sunt multe de descoperit in aceste doua spectacole. Si descoperirea incepe si se termina cu propria persoana. Esti pregatit?

Credit foto: Adriana Grand

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*