Home » Teatru

Gaitele – o satira sociala a anilor ’30 jucata de mari actori la Metropolis

26 November 2013 scris de Niciun comentariu

gaitele-metropolisS-a scris tot ce s-a putut scrie despre aceasta piesa deja. Aceasta este a nu stiu cata recenzie si tot ce as putea surprinde nou in acest text este, in principiu, reactia mea. Am sa fac totusi o incercare.

Despre originea textului

Este dificil sa scrii ceva nou despre aceasta comedie valoroasa a dramaturgiei contemporane romanesti, intitulata la inceputul anilor ’30 “Cuibul de viespi”. Scopul scrierii piesei in 1932 de catre Alexandru Kiritescu, fratele lui Nicolae Kiritescu (autor important al teatrului de revista din acele vremuri) a fost de a concepe o satira sociala la adresa societatii burgheze.

Povestea

Spectacolul pune in scena povestea vietilor a 3 gaite, surori: Aneta Duduleanu, Zoia ?i Lena.

Statul de vorba, statul degeaba, statut la geam pentru a se minuna de cortegiile funerare, jocul de carti pe bani si colivele sunt primordiale in vietile celor trei. Trei batrane, bogate prin casatorie, cu un caracter simplu care le tradeaza originile, vor sa controleze tot ce se intampla in viata celor dragi. Victima lor este  Margareta, fiica Anetei Duduleanu. Amorul dintre Mircea, ginerele Anetei Duduleanu ?i Wanda Serafim – o tanara proaspat intoarsa de la Paris, provoaca sinuciderea fragilei sale sotii.

Povestea are suisuri si coborasuri comice, personaje ale caror caractere le intalnim si astazi. Si atunci, ca si acum, aparentele primeaza.

Mari actori pe scena de la Metropolis

Din distributie fac parte: Florina Cercel, Rodica Popescu Bitanescu, Ileana Stana Ionescu, Olga Delia Mateescu, Marius Bodochi/Tomi Cristin, Pavel Barsan/Razvan Oprea, Orodel Olaru/Dragos Ionescu, Ilinca Goia/Mihaela Teleoaca, Monica Davidescu/Ana Ioana Macaria, Carmen Ionescu/Diana Dumbrava, Raluca Petra/Afrodita Androne. Spectacolul de la Metropolis propune o distributie dubla pentru majoritatea personajelor, exceptie facand 4 dintre ele.

Punctul forte al distributiei este dat de cele trei gaite, mari personalitati ale teatrului romanesc –  Florina Cercel (in rolul Aneta Duduleanu), Rodica Popescu Bitanescu (in rolul Zoia) ?i Ileana Stana Ionescu (in rolul Lena).

In spectacolul vazut de mine la Metropolis, Mircea Aldea, sotul Margaretei este jucat de fermecatorul  Marius Bodochi si sotia lui Margareta este jucata de Monica Davidescu. Impreuna sunt un cuplu convingator, bolnavicios adeseori si atent observat, din pacate pentru ei, de catre toate personajele.

Decorul este usor transformabil, arata un salon de epoca cu obiecte specifice epocii, frumos integrate in context. Costumele sugereaza un anume segment social si par a fi menite sa imbrace personajele in aparente, subliniind dintre aparenta care epateaza a personajelor si originea lor simpla.

Scenografia spectacolului este semnata de Corina Gramosteanu, muzica de Vlaicu Golcea si regia de Dan Tudor.

Daca nu ati vazut piesa, spectacolul de la Metropolis merita incercat pentru distributia bine aleasa.

Povestea este usoara, comica si atmosfera relaxanta si potrivita pentru o dupa-amiaza sau o seara relaxanta.

Spectacolul dureaza 2 ore si jumatate cu pauza si biletele pot fi cumparate online de pe www.teatrulmetropolis.ro sau direct de la teatru.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*