Home » Teatru, Timp liber

Gaitele – O gaita, doua gaite (gen feminin). Trei gaite… gen?

19 November 2012 scris de Niciun comentariu

Am fost vineri la teatru cu un prieten care in pauza piesei comenteaza surprins: Cum, nu ai vazut niciodata Gaitele? I-am raspuns sincer ca nu si am avut senzatia ca sunt un outsider al lumii teatrului.

Spectacolul a fost montat de Alexandru Dabija la Teatrul Odeon pentru prima data in 2002. Au trecut de atunci 10 ani si imi doresc sa treaca 20 si inca sa se mai joace.

Daca iti e pofta de umor romanesc autentic, atunci afla cum suna povestea lor: Aneta Duduleanu, Lena si Zoia (surori) ajung sa isi vada cunoscutii, tineri, batrani, chiar si necunoscuti, murind si chefuiesc la inmormantarea lor pe muzica de fanfara, la fereastra casei, uneori chiar si zi de zi, timp de doua luni.

Aneta Duduleanu are o fiica (Margareta) si doi baieti (Ianache si Georges).

Cele trei surori au grija sa controleze relatiile tuturor copiilor, chiar si pe ale necunoscutilor, si obiceiul care le caracterizeaza este barfa, spusa cu accent oltenesc de tarani imbogatiti, asa cum isi spuneau chiar ei. Desi nu se intampla nimic nou in casa lor, acest nimic genereaza conversatii inepuizabile si pline de umor.

Personajele si chimia dintre ele

Tanara Margareta, fiica Anetei Duduleanu, este proaspat casatorita cu Mircea Aldea, un sot preocupat neincetat de starea de sanatate a sotiei, dar, in acelasi timp, suficient de detasat incat sa o insele cu Wanda, o proaspat parvenita, revenita de la Paris unde se presupune ca se prostitua.

Sa nu uitam de cele doua servitoare cu personalitate din casa Anetei Duduleanu: Zamfira si Fräulein.

Dialogul si gesturile dintre personaje le servesc perfect rolul. Sa o luam ca exemplu pe Colette, sotia lui Ianache,  o femeie mai inalta decat sotul ei, autoritara, care isi pune barbatul la punct prin tipete, urlete, cuvinte rostite in limba franceza si palme peste cap.

Povestea e savuroasa, dialogurile ironice si comice,decorul minimalist si personajele intruchipeaza o multitudine de tipologii pe care le intalnm chiar si astazi la vecini, rude, colegi de serviciu.

Unde?

Piesa Gaitele se joaca la Teatrul Odeon si urmatoarea reprezentatie are loc pe 24 noiembrie.

Oricine trebuie sa vada piesa cel putin o data in viata.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*