Home » Teatru

Furtuna – intre vulnerabilitate si avantaj

21 April 2013 scris de Niciun comentariu

Furtuna-Sorin-Miron-Ioana-BarbuFurtuna este un mister, care vorbeste despre patimile omului, o piesa-avertisment prin intrebarile “poate fi omul salvat? este omenirea ameliorabila?”

Prospero, ducele detronat de fratele sau, este trimis cu fiica lui pe o insula nelocuita, unde el gaseste doi locuitori, pe Ariel si Canibal.

Aici Prospero invata sa practice vrajitoria si isi doreste sa provoace o furtuna care sa cauzeze ca vasul unde se afla fratele sau, Antonio, impreuna cu altii, sa ajunga la insula. Astfel, actiunea piesei se petrece pe aceasta insula.

Furtuna-George-Costin-Sorin-MironFurtuna se desfasoara intr-un peisaj bantuit de spirite, dar si de cutremure, dominat de figura unui Prospero autoritar, om de stiinta animat de dorinta de razbunare. Imaginile sunt contemporane, decorul lasand cu generozitate loc video-proiectiei.

Piesa este o comedie, dar care surprinde foarte bine transformarea vulnerabilitatii in avantaj:

“Cand somnul viziteaza, suferinta e o alinare”

Iar avantajul in dominare:

“Suntem siliti sa traim pe o insula de somn, iar sus vegheaza zidarul nostru, Domnu’ ”                   

Piesa scrisa de William Shakespeare si regizata de Victor Ioan Frunza, are in distributia ei nume precum: Ioana Barbu, George Costin, Alexandru Ion, Sorin Miron. Cei patru actori interpreteaza 15 personaje, intr-un spectacol de o ora.

Unde mergem sa vedem piesa?                                                                                                                                              

Piesa se joaca la Centrul Cultural Nicolae Balcescu, consultati programul aici ca sa vedeti cand va fi urmatorul spectacol.

Care este concluzia piesei?

Furtuna-Sorin-Miron-George-CostinNe putem transforma usor dintr-un invins intr-un invingator, chiar teama de esec ne ajuta pe drumul nostru spre victorie. Acest drum presupune diverse masuri pentru restabilirea echilibrului mult dorit si a onoarei.

Dar in aceasta piesa bogata in semnificatii se pot regasi si alte valente, asa ca va lasam sa mergeti si sa ne spuneti propria voastra concluzie.

Pozele au fost realizate de Adriana Grand si furnizate de Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu”

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*