Home » Teatru

Cel mai frumos roman din lume – O lupta intre real si imaginar

8 October 2013 scris de Niciun comentariu

Cel mai frumos roman din lume - afis final onlineA treia editie a Maratonului Teatrului Independent, ce s-a desfasurat in perioada 27 septembrie – 3 octombrie, a cuprins intre multe alte piese interesante, premiera piesei “Cel mai frumos roman din lume” dupa Larry Tremblay, in regia Alexandrei Penciuc.

Cel mai frumos roman incepe mai degraba ca un basm: “A fost odata o tanara. In ziua in care a implinit varsta de 16 ani, si-a taiat coditele, pe care le purta ridicol de simetric. In clipa in care le vede disparand in vartejul apei din closet, simte ca se petrece in ea o modificare profunda”. Dar coditele ei ridicol de simetrice nu sunt singurul simbol al piesei, caci tot atunci fata primeste de la mama sa, cadoul pentru care a facut de toate: a implorat, s-a umilit si a amenintat, un stilou Parker cu penita de aur. El este simboul cheie al piesei, condeiul cu care se traseaza granita dintre real si plasmuire, caci tot ce va scrie cu el va deveni realitate.

“Tot ce iti poti imagina este real” – Pablo Picasso

Cea mai mare parte a actiuni se desfasoara in cabinetul unui extravagant medic psihiatru care incearca prin metode la fel de extravagante sa trateze o tanara scriitoare ramasa in pana de inspiratie… sau cel putin lucrurile asa par sa fie la prima vedere. Cele doua lumi se impletesc si se despletesc ca si coditele fetei de la un moment la altul, iar cei doi actori trec cu success din trecut in prezent, din real in ireal. Daca Nicoleta Lefter ramane aceeasi fetita/ scriitoare de 16 ani, Ionut Grama se transpune cu rapiditate, in mama fetitei, in Lea, prietena ei, excentricul psihiatru si chiar in mult iubitul frate al protagonistei.

De scenografie s-a ocupat Tudor Prodan, si la fel ca in “Orfani” sau “ Accidente inspaimantatoare pe terenul de joaca”, a facut din decor un personaj, de data aceasta destul de inspaimantator la prima vedere.

Unde vedem “Cel mai frumos roman din lume”

Si daca pana acum nu ati reusit sa cititi un “cel mai frumos roman din lume”, il puteti vedea la Unteatru, intr-o micuta sala unde miercuri oamenii s-au inghesuit  pana la refuz, semn ca teatrul independent a devenit un concept care prinde destul de bine la public. Va mai pot spune, asa cum ar face-o si ciudatul psihiatru din piesa,  ca “Cel mai frumos roman din lume”  e “ foarte, foarte bine… chiar excelent” , iar daca am sau nu dreptate ramane sa va convingeti pe 16 octombrie.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*