Home » Teatru, Timp liber

ROMANIA. Inchis pentru inventar – atat de simplu, dar atat de special.

20 May 2013 scris de Niciun comentariu

romania-inchis-pentru-inventar1Compania de teatru a lui Dan Puric, sau mesagerul teatrului fara cuvinte, a prezentat sambata seara, la Teatrul de pe Lipscani, spectacolul “Romania. Inchis pentru inventar”. In regia lui Dragos Huluba si avandu-i in distributie pe Eduard Adam, Violeta Huluba si Dragos Huluba, piesa este “o poveste dulce amara despre o lume disparuta sau nu in ‘89”.

De cum se ridica cortina, te intorci in anii Romaniei comuniste, cu sau fara resentimente, cu amintiri dulci sau amare. Piesa se desfasoara ca o insiruire de scene dramatice din viata unui cuplu din perioada comunista. Sunt amintite cu umor si ironie momente ce azi starnesc doar zambete, dar care atunci aduceau doar lacrimi si chipuri cernite.

romania-inchis-pentru-inventar2Asadar, avem un El si o Ea ce trec prin anii comunismului doar cu ajutorul iubirii si al visurilor. Paginile revistei Paris Match ii trimit langa turnul Eiffel si chiar si la New York, unde pot rade, pot canta, pot dansa si pot face tot ceea ce in Romania nu au voie. Din visul lor se intorc printre macaralele ce construiesc blocurile gri, reci si goale, intr-un univers in care si mirosul unei portocale este un lux si o raritate.

Episoadele construite sunt bine alese, pentru ca desi au mult comic, nimeni nu zambea in sala, poate si pentru ca retraiau vremurile cand, asezati in fata televizorului, dupa preaslavirea tovarasului, curentul cadea si ii lasa in intunericul rece, la fumul eternei lumanari.

romania-inchis-pentru-inventar3Scenele au incarcatura emotionala si chiar suspans, caci, stand in fata radioului, dupa multa stradanie, prind Europa Libera, dar nu se bucura prea mult de noutati fiindca la usa suna securistul. Si atunci este surprins un alt sentiment ce a dominat epoca de aur, spaima, frica dezumanizanta, oriunde si de oricine.

Si fiindca nu sunt cuvinte, fiecare scena este sustinuta de coloana sonora, bine aleasa si in concordanta cu ce se intampla pe scena.

ROMANIA. Inchis pentru inventar iti aduce o seara relaxanta si totodata o lectie din istoria nostra nu foarte indepartata, dar care acum, privita prin ochiul libertatii, pare aproape ireala, de neconceput si de neiertat. Piesa se joaca la Teatrul de pe Lipscani (si poate acest lucru este minusul ei), iar programul il gasiti aici.

Pozele au fost preluate de pe site-ul Companiei Dan Puric.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*