Pompeii 3D – Un dezastru epic si-o iubire interzisa
[Titlu in limba romana: Pompeii]
KoolRank: 6/10
– atmosfera & entertainment: 6.5/10
– regie: 7/10
– actori: 7/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 7.5/10
Nota IMDb: 6.3/10
Regie: Paul W.S. Anderson | An: 2014 |
Actori: Kit Harington, Emily Browning, Kiefer Sutherland | Genul: actiune, aventura, drama |
Cred ca am auzit despre dezastrul de la Pompeii inca dinainte sa invat sa scriu. De el si de scufundarea Titanicului. Aveam in minte detalii sterse ale nenorocirii de acolo si ele gravitau in jurul catorva cuvinte explicative: un vulcan a ras de pe fata pamantului un oras intreg in cateva ore. Am mers curios la avanpremiera filmului care promitea, prin faptul ca era 3D, niscaiva efecte si lucuri de vazut atat cu ochii cat si cu mintea. Si mai promitea ceva filmul cu pricina: explicarea uneia dintre povestile copilariei mele. Din pacate pentru intriga filmului cam de asta am avut parte: detalii ale vulcanului erupand. Multa cenusa aducatoare de moarte, multi oameni alergand disperati in toate directiile cu gandul ca se vor salva.
For those about to die: we salute you! – Strigatul celebru de lupta al gladiatorilor la intrarea in arena
Filmul incepe cumplit, cu un masacru. Este masacrul unui trib de celti din care scapa un singur copilas. Autorii masacrului, legiunea condusa de senatorul roman Corvus, sunt cei care, prin forta imprejurarilor vor avea de suferit in ziua eruptiei vulcanului de pe urma razbunarii celtului. Celtul nostru ajunge, dupa ani de suferinta si chin, un gladiator invincibil. Vorbeam cu cineva la momentul finalului filmului si concluzionam ca daca intriga cu „love conquers all” n-ar fi fost atat de fragila, am fi putut vorbi de un film chiar bunicel. N-a fost sa fie, in afara de detalii cu privire la eruptie, detalii pline de efectele speciale specifice tehnologiei 3D dealtfel, dar care nu prea isi aveau locul intr-un film artistic (erau atat de bine facute incat au facut sa se roseasca de invidie realizatorii de documentare de la National Georgrafic!), totul a fost transparent si previzibil. Practic din primul sfert de ora al filmului un ochi cat de cat familiarizat cu filmele siropoase ar fi putut prezice cu precizie finalul. Care final – plin de „binili invinge” n-ar fi fost de evitat daca insa s-ar fi lasat mai greu desconspirat.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Actorul din rolul principal, frumuselul Kit Harington (Milo), bastardul de Jon Snow din Game of Thrones este bine ales in rol. Tinerica indragostita Emily Browning (Cassia) insa, este dupa mine o alegere neinspirata pentru film, alura ei de australianca balaie nu se potriveste cu ceea ce ar fi trebuit sa sugereze personajul sau: o mediteraneeanca sangvina, indragostita impotriva canoanelor sociale ale vremii sale si care isi apara si isi asuma dragostea pana la moarte. Carrie-Anne Moss (Aurelia), mama Cassiei, este nimeni alta decat Trinity din seria Matrix, iar senatorul Corvus este marele Keither Sutherland. Ambii sunt foarte pe rol, ambii au darul de a atrage atentia spectatorului prin prestatiile lor.
Regizorul Paul W.S. Anderson, cel care a stat la carma altor productii celebre prin efecte si violenta (Alien vs. Predator, Resident Evil), preafericitul sot al Milei Jovovich deci, ne dezamageste in acest film daca e sa comparam aceasta pelicula cu cele enumerate mai sus sau cu The Three Musketeers.
Ce spun criticii despre Pompeii 3D?
Cu placuta surpriza am vazut (dupa ce am scris cele de mai sus, pe cuvant!), ca titlul review-ului din The Examiner (www.examiner.com/article/movie-review-pompeii) sintetiza in cateva cuvinte concluzia mea cu privire la acest film: „Pompeii: Lots of good spectacle, but not much else”. In rest, pe Rotten Tomatoes avem pentru Pompeii 3D doua procente care se cam bat cap in cap: 29% dintre critici il apreciaza si 61% dintre useri il apreciaza. Asta inseamna oare ca userii aka privitorii de rand sunt mai putin pretentiosi sau mai usor de pacalit?
Pe MetaCritic.com Pompeii 3D are un metascore slab, de doar 35 bazat pe 12 critici, insa ei dau data de lansare 21 februarie, cu trei zile dupa momentul vizionarii de care subsemnatul a filmului in Romania, deci daca e sa mai aiba de unde va mai creste putin. Nu mult!
Verdictul Koolhunt.ro
Publicului caruia filmele cu zei si gladiatori (care abunda zilele acestea pe ecrane) ii sunt pe plac, este un target clar al acestui film si am observat ca acest public este destul de numeros. Deci pentru acestia este potrivit Pompeii 3D. Prin prisma celor mai sus mentionati, filmul este de vazut. Celor ce cauta filme cu substanta si mesaje subliminale le voi spune insa sa vada filmul dupa ce au terminat celelalte filme din oferta bogata a acestor zile…
[…] Restul cronicii pe koolhunt.ro […]
……..”epocal” poate, in lb romana epic inseamna altceva
Paul W.S Anderson a convins cu fiecare titlu pe care l-a lansat ca e un regizor mediocru, care nu o sa reuseasca vreodata sa-si depaseasca, conditia actuala. Hai sa nu ne pacalim singuri, notele le-a luat pe merit. Si daca a fost apreciat de 61% din spectatori e putin. Imi place Kit Harrington, dar ar trebui sa-si aleaga ceva mai bine regizorii cu, care colaboreaza.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments