Home » Teatru, Timp liber

Dumnezeul de a doua zi – un spectacol lectura despre viata

8 September 2012 scris de Niciun comentariu

Dupa cum bine ati vazut prin tot orasul, a inceput Undercloud, un festival de teatru independent de orice, care nu se poticneste, care nu se blazeaza, care nu lancezeste, care nu se plictiseste si care suna prea bine ca sa nu mergi macar la o piesa. Eu am ales Dumnezeul de a doua zi, o piesa dupa textul lui Mimi Branescu, in regia lui Claudiu Goga, cei doi protagonisti fiind Vlad Zamfirescu si Mirela Oprisor.

Cele doua personaje, un EL (poate Martin) si o EA, nu se intersecteaza deloc pe parcursul piesei ci doar se adreseaza publicului din doua lumi diferite, el dintr-un banal apartament in timp ce-si pregateste masa, ea din lumea de dincolo. Textul lor este presarat cu ironie, comic si dramatic, in acelasi timp lasand sa se inteleaga, in spatele cuvintelor, multa tristete. Aceeasi relatie, povestita din doua perspective, fiecare personaj are felul sau unic de a privi lucrurile si, asa cum am spus anterior, lumea lui.

Povestea lor incepe banal: se intalnesc intr-un moment in care fiecare avea nevoie de celalalt, ea gravida cu cel care o parasise, el ajuns in pragul varstei de treizeci de ani fara sa fi realizat nimic notabil. Se indragostesc la prima vedere, desi nu-si vad ochii din cauza soarelui puternic si se muta impreuna dupa numai cinci minute.

Despre parinti,  despre copii… si despre Dumnezeu

Spectacolul incepe insa cu descrierea portretelor din sala, caci pe pereti atarna trei portrete… insa personajele sunt cu spatele. Cei doi ni le “intorc”  pe rand, ea pe mama si tata, el doar pe tata, mama n-a mai apucat povestea lui de iubire. Atat el, cat si ea vorbesc despre copilaria lor, familia, frustrarea si neimplinirea traite pana la magicul moment si se dezvaluie din portretele parintilor sau, mai bine spus, din anormalitatea lor.

Piesa este o poveste de iubire, dar poate fi in acelasi timp si o poveste despre copii si parinti nevazuti, dar care lasa o amprenta puternica in viata odraslelor, insa si despre Dumnezeu si “felul sau ciudat de a aranja lucrurile”.

Claudiu Goga mizeaza foarte mult pe talentul  actorilor, pe felul lor puternic de a transmite mesajul, dar si pe simplitatea si frumusetea textului. El “ajuta” piesa doar prin cateva artificii regizorale, cum este si jocul luminii care amplifica durerea transmisa de anumite replici din monologul celor doi, sau sunetul blitului unui aparat foto imaginar care face ca piesa sa curga asemeni unui film developat.

Textul lui Mimi Branescu este sincer, direct si, asa cum spune chiar el, “din realitatea imediata”. Despre Vlad Zamfirescu am mai spus si alta data, talentului sau, mostenit cel mai  probabil, i se adauga vocea maleabila si capacitatea de a umple scena prin gesturile sale. Face un personaj sincer, oarecum comun, comic si dramatic in acelasi timp. Este completat foarte bine de Mirela Oprisor, care are un personaj sensibil si mult mai incercat decat Vlad.

Finalul aduce lacrimi in ochii celor doi, iar concluzia ei e tragica: “Moartea nu trebuie privita cu frica. De cand ne nastem stim ca vom muri”. Si ce alta melodie ar fi fost mai potrivita sa se auda pe fundal, daca nu Edith Piaf cu “Non, je ne regrette rien“?

Ce mai vedem la Undercloud?

Trebuie sa mai stiti ca anul acesta se desfasoara prima editie concurs a festivalului si ca acesta este gazduit de Clubul Taranului, Muzeul National al Taranului Roman. Printre piesele pe care le mai puteti vedea  pana pe 13 septembrie sunt: Trei femei inalte, Actrita, Monoloagele vecinului, Noi 4, Fata din curcubeu, Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus etc. Printre teatrele participante se numara Teatrul Act (a carui productie este si Dumnezeul de a doua zi ), Un Teatru, Teatru.ro, Teatrul de Magie si altii.

Programul complet il gasiti aici, iar pretul unui bilet este de 30 de lei.

Credit foto: Alexandru Iures

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*