Home » Filme

Cheri – radiografia seducatoare a unei iubiri imposibile

15 July 2009 scris de 6 comentarii

cherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrearsCoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 7/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 6.6/10

Se spune ca toate povestile frumoase au fost spuse. In special cele de dragoste. Desi este probabil adevarat, Cheri este o astfel de poveste pe care o stim prea bune, o intuim si care totusi ne face sa speram, sa o traim, sa o gandim. Cheri este genul de film care se petrece mai mult in mintea si sufletul spectatorilor decat pe ecran. Fiecare poate completa povestea cu propriile trairi si emotii, poate vedea diferite cauze in spatele efectelor si percepe motive in spatele actiunilor. Si astfel Cheri devine un film de dragoste personal, apropiat, emotionant. In special in conditiile in care cuplul Michelle Pfeiffer si Rupert Friend arata si joaca extraordinar de bine, iar chimia dintre ei este evidenta.

Inima are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le intelege

Nu ne-am fi asteptat poatecherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears1 ca una dintre cele mai frumoase povesti de iubire imposibila sa fie aceea dintre o curtezana si fiul unei alte curtezane. Scriitoarea franceza Colette (responsabila si pentru romanul Gigi) a reusit insa sa faca din Cheri unul dintre cele mai emotionante romane de iubire ale secolului. Cheri ne dezvaluie Parisul anilor 1920, la belle epoque, de dinaintea razboiului. O epoca in care placerea si moravurile usoare par a fi litera de lege. Rupert Friend il interpreteaza pe tanarul Cheri in varsta de 19 ani, fiul unei foste curtezane, Madame Peloux (interpretata de Kathy Bates). Mama lui i-l incredinteaza mai tinerei sale prietene si rivale, Lea de Lonval (Michelle Pfeiffer), pentru a-l initia in arta amorului. Si ea o fosta curtezana, Lea este o femeie matura si experimentata, extrem de seducatoare in ciuda varstei deja mai inaintate.

Desi la inceput Lea crede ca intre ei va fi o simpla relatie pasagera cu o durata de mai putin de o luna, chimia si caracterele asemanatoare fac ca cei 2 sa se ataseze unul de celalalt. Dupa 6 ani de relatie, Madame Peloux ii aranjeaza lui Cheri casatoria cu Edmee, tanara fiica a unei alte curtezane foarte bogate. Lea si Cheri incearca sa accepte despartirea iminenta, realizand abia acum, prea tarziu, ca legatura lor inseamna mai mult decat placerea trupului.

In a game of seduction, never fall in love

Cheri surprinde foarte bine nuantele relatiei celor doi, trecand de suprafata unei relatii pasionale. Psihologiile celcherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears2or doi indragostiti, Cheri si Lea (poreclita de el Nounoune), sunt bine conturate, atat cu umbre, cat si cu lumini, in deplina lor complexitate. Ambii au reactii contradictorii, incearca sa se prefaca, se apara, isi ascund sentimentele, lasandu-se mai apoi in voia lor. Sunt perioade in care sunt confuzi, sunt perioade in care sunt hotarati, dar in contratimp.

Jocurile seductiei si strategiile cvasi-manipulative care apar deseori in relatiile amoroase sunt atent disecate in film. Lea urmeaza toti pasii din manualul de seductie, fiind hotarata, desi ezitanta, sa il recastige pe Cheri. Cheri incearca sa urmeze calea rationala, sa seduca la randul sau, sa joace imaculat un rol, sa se lupte cu sine. Edmee, sotia lui Cheri, se comporta ca la carte, urmand sfaturile mamei sale in ceea ce priveste rolul sotiei intr-o casatorie. Este rabdatoare, isi asteapta sotul sa revina acasa din perioada de vagabondaj, este intelegatoare si toleranta si de fiecare data il primeste inapoi cu bratele deschise si iubitoare.

Age does not protect us from love, love does not protect us from age

Un joc de du-te-vino foarte bine radiografiat, personajele plecand si reintorcherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears3candu-se, razgandindu-se si hotarandu-se de multiple ori. Seductie pura, iubire aparent imposibila, conflictul arhicunoscut intre ratiune si sentimente.

In paralel cu povestea de dragoste aflata in contradictie cu dorintele mamei si cu ratiunile financiare, apare problema diferentei de varsta si laitmotivul femeii care se lupta cu imbatranirea. Lea este o curtezana care si-a petrecut intreaga viata fiind considerata una dintre cele mai frumoase femei si intorcand toate capetele barbatilor din preajma. Ajunsa la pragul dintre varste, Lea resimte foarte bine trecerea anilor si semnele imbatranirii, precum si interesul in scadere al barbatilor din jur. Varsta care isi spune cuvantul are si ea un rol decisiv, de obstacol principal, in calea amorului dintre Cheri si Lea.

In afara problemelor legate de societate sau de dorintele mamei lui Cheri sau de diferentele de varsta dintre ei, pozitionarile lor in relatiile vor fi cele care le vor da cele mai mari batai de cap. Cheri este copilaros si amator de distractie. Lea este independenta si hotarata. Ea nu doreste sa imbatraneasca, iar el o ajuta sa se simta tanara. El nu doreste sa devina barbat si doreste cu orice pret sa evite responsabilitatile care vin odata cu varsta, iar ea il ajuta avand grija de el. Pe langa aceste ratiuni, pasiunea dintre ei si afectiunea reciproca fac ca relatia sa devina si mai complicata.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Michelle Pfeiffer este minunata. Desi nu cred ca cherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears4va surprinde aceasta remarca. Arata stralucitor in ciuda celor 51 de ani, joaca extrem de convingator rolul femeii singure care resimte apropierea batranetei si indragostita de un barbat care nu poate fi al ei. Sa nu uit cumva sa mentionez rochiile si restul de toalete ale Michellei prezente in film, deosebit de reusite si ilustrand foarte bine specificul epocii respective. Toate realizate de Consolata Boyle.

Rupert Friend are un sarm aparte, izvorat din amestecul de masculinitate si inocenta, duritate si delicatete. Friend isi joaca bine rolul, iar chimia dintre cei doi (in ciuda diferentei de varsta atat din fictiune, cat si din realitate) este evidenta. Pe Rupert Friend, in varsta de doar 28 de ani, il mai puteti sti din The Libertine, Pride & Prejudice din 2005 (unde l-a jucat pe Mr. Wickham), Mrs. Palfrey at the Claremont, The Last Legion si The Boy in the Stripped Pyjamas.

Aparitia lui Kathy Bates, ca principal element de umor in comedia de mcherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears5oravuri, intr-un rol simpatic si antipatic in acelasi timp, este delicioasa. Kathy Bates este o actrita care si-a demonstrat de nenumarate ori valoare si, desi nu este pusa in mod deosebit in valoare in Cheri, este amuzanta si convingatoare, asa cum o stim din rolul cu care a castigat Oscarul – Misery, cat si din roluri ca Fried Green Tomatoes sau recentele P.S. I Love You si Revolutionary Road.

Ceea ce m-a dezamagit la film a fost faptul ca mi-a inselat asteptarile trezite de trailer. Ma asteptam la mai mult comic de limbaj, la replici mai istete, la comic de situatie mai evident. Ceea ce ne ofera insa Cheri este o comedie de moravuri, fiind indeaproape surprinse si satirizate obiceiurile epocii. Ceea ce predomina insa in scenariul Cheri este povestea de dragoste si jocul de seductie aflat in spatele ei. Si trebuie recunoscut ca a fost o sarcina dificila pentru scenaristul si dramaturgul britanic, castigator al unui Oscar, Christopher Hampton sa adapteze un roman al lui Colette.

Stephen Frears a regizat in trecut si Dangerous Liaisons, iar acest lucru se face simtit de cherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears6mai multe ori de-a lungul filmului. In plus, Michelle Pfeiffer si Stephen Frears au avut ocazia sa colaboreze chiar in cazul acestui film. Frears este cunoscut ca regizor pentru modul reusit in care surprinde seductia, obsesia, sentimentele amestecate si contradictorii si luptele interioare. Ca exemple de astfel de filme regizate de el putem da atat deja-mentionatul Dangerous Liaisons, cat si Mary Reilly, High Fidelity si Dirty Pretty Things.

Si cu Cheri Stephen Frears face o treaba foarte buna, asa cum ne si asteptam de la el, studiind de aproape veleitatile sufletesti si dramele ascunse ale indragostitilor. In fond, pentru Frears adaptarea pentru roman a unui roman a lui Colette este in sine o provocare – romanciera fiind considerata dificil de regizat intrucat romanele ei sunt bazate in special pe emotii si mai putin pe fapte. Dar tocmai aceasta s-a dovedit a fi specializarea lui Frears si ceea ce face el cu Cheri este foarte reusit.

Sa nu uit sa mentionez un alt punct slab al filmului si anume finalul abrupt, rupt din context si destul de fasait. Din fericire insa, finalul se petrece in realitate in inimile spectatorilor.

Ce spun criticii despre Cheri?

Cronicile pentru Cheri sunt in general favorabicherimichellepfeifferrupertfriendstephenfrears7le filmului, penduland intre note de A si de B si ajungand la o medie de B.Roger Ebert are o cronica deosebita de favorabila pentru Cheri in Chicago Sun-Times, afirmand ca filmul este emotionant si bine realizat, concluzionand insa trist ca “asa este viata: unele lucru nu li se intampla oamenilor, ci se intampla despre ei”. Peter Travers spune in Rolling Stone ca a gasit Cheri un film elegant, Frears reusind sa ne arate sentimentele profunde din spatele unei poveste de iubire fragile.

Claudia Puig remarca in USA Today ca Cheri este un film foarte bine jucat, regizat si realizat, caruia ii lipseste totusi profunzimea la nivel de analiza a sentimentelor personajelor. Mick LaSalle este deosebit de simpatic in review-ul extaziat al filmului Cheri pentru San Francisco Chronicle, indemnandu-ne ca acum ca Pfeiffer are peste 50 de ani sa remarcam in sfarsit ca este o actrita extraordinara.

In concluzie, va invit sa vizionati Cheri, nu atat pentru ca este o experienta vizuala superba sau un joc actoricesc de exceptie, cat pentru faptul ca este un film care emotioneaza si ne ajuta sa empatizam cu suferinte pe care, desi poate nu le-am trait, sunt intuitive si seducatoare.

6 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*