Home » Teatru

Am descoperit Elixirul bunei dispozitii!

25 March 2013 scris de Niciun comentariu

Elixirul-UNATC1Vineri seara, Palatul Copiilor a fost gazda evenimentului inaugural al celor doua noi spatii de spectacol, sala “Ion Cojar” si sala “Octavian Cotescu”, cu scopul de a gazdui spectacolele de licenta ale Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale.

Deschiderea a fost facuta in cateva cuvinte de rectorul Universitatii,  Adrian Titieni, care i-a avut ca invitati speciali pe maestrul Victor Rebengiuc si Cosmina Stratan, castigatoare a premiului pentru cea mai buna actrita la festivalul de film de la Cannes, pentru rolul din filmul Dupa dealuri, in regia lui Cristian Mungiu, inca studenta UNATC.

Elixirul-UNATC2Spectacolul care a facut inaugurarea a fost Elixirul – un exercitiu de Commedia dell’ Arte coordonat de pro. univ. dr. Mihai Gruia Sandu, drd. Stefan Lupu si interpretat de studentii anului II Master – Arta Actorului, clasa prof. univ. dr. Gelu  Colceag.

Elixirul este un spectacol in care noua viitori actori se joaca de-a teatrul, in realitate insa, ei si-au luat rolul in serios si ne-au oferit o seara in care am ras asa cum de mult nu o mai facusem la o piesa de teatru. Spectacolul are de toate, muzica, dans, deghizari, declaratii sub balcon, lupta in spade, dar mai ales multa daruire din partea celor noua talentati masteranzi.

Elixirul-UNATC3Piesa este un amestec de scene simple, pe intelesul tuturor, cu personaje pline de umor numai la simpla aparitie: Pantalone e Vlad Pavel, nas lung, voce ragusita si mereu in sincronizare perfecta cu Dottore, pus in scena de Cezar Grumazescu, ciufulit, exagerat de cracanat, cu burta si vocea scartaita. Lelio, Lucian Ionescu, fardat in exces si lovit de iubire, face declaratii sub balconul Izabelei, Ioana Manciu, care, cu aparatul ei dentar stralucitor, aduce umor fiecarei replici. Liviu Chitu este Arlecchino, iar Pulcinella cocosatul e jucat de Alexandru Sinca. Aida Avieritei este Colombina cea zambitoare si energica, Sergiu Costache este Capitano, care se bate cu Lelio pentru inima Izabelei, insa toate aceste scene se petrec sub indrumarea balbaitei si simpaticei regizoare, interpretata de Ana Maria Bercu.

E vorba de o stare inaltatoare, poate si in piesa viitoare.

Elixirul-UNATC4Daca faceti parte din categoria publicului care alege piesa in functie de numele grele din distributie, poate ar fi bine sa va revizuiti alegerile si sa va lasati sedusi de masteranzii UNATC, sa beti din Elixirul preparat de  Mihai Gruia Sandu, in care cei noua actori au pus mult talent, sinconizare, pofta de joc si multa, multa munca. Publicul prezent la inaugarare a fost pur si simplu vrajit de magia lor, caci n-am mai simtit atata buna dispozitie in jur si n-am mai vazut atatea aplauze frenetice de foarte multa vreme. Detalii despre viitoarele lor spectacole gasiti aici.

Si, in final, poate ar trebui sa mentionez ca evenimentul inaugural a fost inchis de discursul Ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, care de fapt ar fi trebuit sa ajunga in deschidere, dar, probabil, a fost retinut de multimea de probleme pe care le are ministerul pe care il patroneaza.

Elixirul-UNATC5Ne-a amintit ca din urmatorul an scolar vom avea, ca materie optionala, Teatru si Film in licee, dar poate ar fi fost mai bine sa-l auda pe maestrul Rebengiuc expunandu-si parerea despre sistemul Bologna “care scoate mai multi doctori decat actori” .

Si poate ar trebui sa va mai spun ca cele doua sali ce poarta numele a doi mari artisti cu o cariera pedagogica demna de toata lauda, Ion Cojar si Octavian Cotescu, au fost puse la dispozitia UNATC “prin bunavointa Ministerului Educatiei”, bunavointa pe care eu as fi inteles-o daca Ministerul construia cateva sali de teatru pentru tinerele talente, nu doar sa le “puna la dispozitie” pe cele construite in vremuri de trista amintire.

Pozele ne-au fost oferite de UNATC.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*