Home » Topuri filme

10 triunghiuri amoroase in 10 filme must-see

9 April 2012 scris de Niciun comentariu

Rautaciosii spun ca The Hunger Games este noul Twilight. Pana la urma ingredientele principale se aseamana si asta este suficient pentru lumea noastra in care tendinta de a simplifica este pretutindeni. Avem adolescenti intr-un fantasy, adaptare dupa o carte in mai multe volume. Si daca de aici lucrurile se complica mai mult sau mai putin la fel si lumile se dezvolta in directii diferite, ce mai conteaza?! Caci o tema comuna, orecum centrala, poate fi regasita in ambele povesti si aceasta tema este responsabila de savoarea plina de pasiune a amandurora. Triunghiul amoros. Alegerea in dragoste dintre 2 povesti pline de intensitate. Si zbuciumul sufletest intre ratiune si iubire, intre cunoscut si nou, intre ceea ce pare corect si ceea ce ne spune inima. Si aceasta decizie dificila imbraca uneori forma unei hotarari intre Jacob si Edward, intre Peeta si Gale, intre Ashley si Rhett, intre Vicky, Cristina si Maria Elena, intre Lancelot si Arthur sau chiar intre Wolverine si Cyclops.

De la Oedip la Pe Aripile Vantului si Casablanca

Isoscel, echilateral sau oarecare, bisectoarea incarcata de indoieli este de multe ori partea cea mai fascinanta a acestei figuri geometrico-pasionale. Inca din copilarie si pornind de la relatiile aparent complicate din randul familiei, complexul lui Oedip si-a pus amprenta si asupra iubirilor noastre adolescentine sau mature. Si aici romanticii, fie ei scriitori sau cineasti, au pus degetul pe rana – romanticii sunt innebuniti dupa triunghiuri amoroase. De ce? Pentru imposibilitatea lor fara pic de speranta, pentru pasiunea clocotitoare din spate si pentru  sentimentele reale implicate. Pentru ca ne arata ca uneori personalitatea noastra cu multe fatete poate fi completata partial de persoane diferite. Si pentru ca ne arata cat de la fel de reale pot fi 2 iubiri in mod simultan, avand ca obiect persoane diferite. Deseori subiect de roman si film, triunghiurile amoroase ne atrag prin gradul de “interzis” pe care il implica.

Cautand in minte exemple de filme care au la baza povesti de dragoste care sa se intretaie, mi-am dat seama ca multe dintre filmele si povestile pe care le-am iubit aveau la baza un tango in 3. Interesant, asa-i? Sa intelegem de aici ca nici unii dintre noi nu stim ce vrem si ideea unei alte iubiri este mereu tentanta, umbrind chiar si pentru o secunda iubirea implinita pe care o avem?! Sau poate este doar elementul de interzis si doar ideea de dualitate este cea care ne aduce in tentatie.

Indiferent de explicatie, Twilight a readus in mintea cineastilor succesul triunghiurilor amoroase. Si de aici au rezultat Vampire Diaries, Red Riding Hood, This Means War, Something Borrowed si multe altele. Asta cand nu au ajuns la dreptunghiuri amoroase gen Last Night, care aduce bine aminte de Closer la un nivel mai lejer.

Ne-am gandit si razgandit si am ales 10 triunghiuri amoroase din filme. Le-am ales pe cele mai populare si de cele mai multe ori acestea au fost si suficient de fascinante. Speram sa va aduca aminte de cateva filme care merita (re)vazute.

1. Casablanca – This is the beginning of a beautiful… friendship

Una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste hollywoodiene. Si unul dintre cele mai sincere si mai greu de rezolvat triunghiuri amoroase. Faptul ca in Casablanca dragoste nu invinge orice este probabil cel mai de succes ingredient al acestui film romantic. Ingrid Bergman este eleganta, luminoasa, cuceritoare in rolul Ilsei, iar alegerea ei intre liderul rezistentei Victor Laszlo si nobletea acestuia si trecutul plin de pasiune cu Rick este clar una pe care nici macar publicul nu o poate face cu usurinta. Desi suntem inclinati sa tinem cu Rick din felul in care este construita povestea, totul fiind privit prin prisma acestuia, finalul este unul corect, inaltator, plin de idealism. Si per total frumusetea filmului sta in ambiguitate. Un aer enigmatic care ne lasa pe noi, publicul romantic, sa gandim, sa ne imaginam si sa decidem cum s-a incheiat povestea si de ce.

2. Sabrina – All’s fair in love… with Ms. Fair(Child)

Fie ca vorbim despre varianta cu Audrey Hepburn, Humphrey Bogart si William Holden din 1954, sau de cea din 1995 cu Julia Ormond, Harrison Ford si Greg Kinnear, povestea din Sabrina are ceva romantic, de basm. Un fel de Cenusereasa modern care nu il obtine doar pe Fat-Frumos cel bogat, ci si pe fratele lui infinit mai seducator si mai plin de farmec. O poveste despre alegeri in dragoste, dar si despre societate si circumstantele care definesc oamenii si relatiile. Nu doar Sabrina trebuie sa aleaga intre 2 barbati, dar si Linus trebuie sa isi aleaga prioritatile si sa isi reconsidere sistemul de valori. Intre 2 frati complet diferiti ca personalitate si drumuri in viata, Sabrina pare a fi o punte de legatura… deosebit de periculoasa. O superba poveste plina de umor si lumina, dar si de mesaje suficient de profunde pentru a conta.

3. Legends of the fall – A woman’s grace brought them together. Then her passion tore them apart.

Julia Ormond pare a fi periculoasa in orice fel de familii si prietenii si aduce cu sine imediat triunghiuri sau chiar… dreptunghiuri amoroase. Un dreptunghi amoros a fost cazul Legends of the Fall cand toti cei 3 frati ai familiei Ludlow se indragostesc de aceeasi familie. O Julia Ormond deosebit de sensibila si un Brad Pitt criminal de frumos si senzual. O poveste de dragoste sfasietoare. Al carei final dramatic nu o face mai putin frumoasa si nemuritoare.

4. Pearl Harbor

5. Phantom of the Opera

6. X-Men

7. Vicky Cristina Barcelona

8. First Knight

9. Twilight

10. Hunger Games

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*