Home » TIFF 2011

Ziua a saptea TIFF – Joi, 9 iunie

9 June 2011 scris de Niciun comentariu

4: 00 a.m. – A fost o zi plina! Venim de la doua discutii interesanTIFFime, prima cu vorbitori de prin lume adunati in Lounge, despre Noul Val Romanesc; a doua cu Dragos Bucur, unul dintre actorii nostri care fac valuri prin afara prin profesionalism si joc actoricesc de prima mana. Sa incep cu panel-ul international, care a dezbatut mai mult decat noua fata a cinema-ului romanesc – si anume, sustenanta abordarii regizorilor nostri: va mai dura, si cat, acest New Romanian Cinema?

In acelasi timp, se lansa editia aniversara Aperitiff, cu un mare “10” pe coperta si un DVD ticsit cu scurtmetraje romanesti inclus intre pagini. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a vorbit pe larg si pe nerasuflate despre acest subiect, dar si despre inceputurile Noului Val, care dateaza din vremea filmului Stuff and Dough, al lui Cristi Puiu – si poate ca nici nu constientizam la acel moment chiar ce rol de Alfa avea sa joace acel film care sosea pe urma unui an sec, de all-time-low in cinema-ul mioritic.

In continuare, am avut ocazia sa ascultam cateva raspunsuri pertinente la intrebarea “De ce aceasta explozie a filmului romanesc in ultimii ani?” si cateva pareri interesante din partea celor prezenti la discutia despre Noul Val – printre figurile de seama de pe canapelele TIFF Lounge-ului s-au numarat Laurence Kardish (Programator principal de film la MoMA – Muzeul de arta Moderna din New York), David Kwok (Director de programare al Tribeca Film Festival din New York), Basil Tsiokos (programator la Sundance Film Festival si critic de film la Indiewire), si Margaret von Schiller (Mingus Films).

Larry Kardish a mentionat ca prim contact cu cinematografia noastra filmul Sequences, in speta al doilea episod, care ii aminteste de Police, Adjective si 12:08 East of Bucharest. Acest episod l-a marcat si inca i-a ramas intiparit in minte datorita acelui simt al umorului tipic romanesc, numit de el “deadpan humor“, adica mascat, printr-o expresie impasiva, ne-accentuat ca atare. De asemenea, a mentionat repetitia prezenta ca trop in regia romaneasca. Margaret a mentionat filmul Cigarettes and Coffee, care inca din 2004 i-a dat de gandit in legatura cu filmul de pe-ale noastre meleaguri; in acelasi timp, a remarcat ca norocul nostru a fost un melanj al mai multor elemente, un concurs de imprejurari favorabile: in primul rand, un dozaj armonios si intens de interes din partea criticilor si a promotorilor romani, ca si, in egala masura, o calitate superioara a produsului. In cinematografia romaneasca nu exista o supra-saturatie de vedetism, de exemplu – in concluzie, totul este cu masura si, ca atare, totul functioneaza brici.

Dragos Bucur a povestit despre cum a ajuns sa joace in The Way Back, prin agentia lui de casting, datorita unui mail primit din partea Anamariei Marinca. Desi initial ignorand acel mail pentru 5-6 saptamani, recitindu-l un timp mai tarziu, s-a hotarat sa trimita pozele catorva actori din agentia lui, printre care a stercurat si fotografia sa. S-a numarat printre cei alesi, el impreuna cu Alexandru Potoceanu, a avut norocul ca filmarile lui Weir sa se amane pana dupa cele de la Politist, adjectiv, iar de aici totul e istorie.

Intrebat de KoolHunt.ro cum isi alege proiectele, cum e  sa joace in filme precum The Way Back, pe de-o parte, si Nasa, pe de alta, a replicat ca trebuia sa se intample un film ca Nasa, proiect care, de altfel, lui i-a placut. Dupa parerea lui Bucur, orice peisaj de cinematografie nationala trebuie sa contina o plaja mai mare de alegeri: “nu poti manca doar caviar tot timpul”. La urma urmei e vorba de alegeri, sa faci rolurile si proiectele care iti plac, sau la care gasesti “carlige” in distributie sau pe platou, puncte de atractie destul de convingatoare. Nici totalul din mana dupa un film mainstream nu pica rau, incheia sugubat actorul.

Fotografiile au fost realizate de Lucian Bodnar in cadrul festivalului TIFF 2011 pentru KoolHunt.ro. Preluarea neautorizata de echipa KoolHunt.ro a acestor poze este interziza.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*