Home » Carti, Timp liber

Zece negri mititei – si tot atatea mistere de rezolvat

7 February 2012 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8.5/10

Probabil ca Zece negri mititei este una dintre cele mai cunoscute carti ale Agathei Christie si un clasic al genului. Celebra doamna a romanului politist a creat un roman care a fermecat milioane de cititori inca de la aparitie si care probabil ca se va afla inca multi ani in topul celor mai vandute carti politiste.

Zece negri mititei este ca un cub Rubik, indiferent cum incerci sa-i dezlegi misterul, piesele pur si simplu nu vor sa se aseze. Chiar daca uneori avem impresia ca totul pare clar dintr-un anumit unghi, cum se muta o piesa, tot tabloul se schimba si trebuie facuta o noua strategie.

In anumite carti ale Agathei Christie am intuit inainte de final cine ar putea fi criminalul, dar cu romanul de fata nu am avut nicio sansa. Rand pe rand, suspectii mei au fost scosi din scena, ceea ce cu siguranta va fi o bucurie pentru cititorii cu experienta care vor avea de trecut un test de perspicacitate pentru avansati, caruia putini ii pot face fata.

La inceput au fost zece oaspeti pe o insula pustie

Sase barbati si doua femei sunt invitati, sub diferite pretexte si apeland la diverse tertipuri, pe o insula pustie. Oaspetii nu se cunosc intre ei si ajungand pe insula, constata ca in casa nu se afla decat majordomul si sotia lui, iar gazdele, familia U.N. Owen (“unknown”), nu au sosit inca. In timpul cinei, incercand sa se familiarizeze cu locul si sa se imprieteneasca, invitatii au parte de o surpriza deloc placuta. Un glas inregistrat pe un disc de gramofon ii invinovateste pe fiecare in parte de crime ingrozitoare pe care le credeau de mult ingropate si pentru care nu fusesera adusi in fata justitiei. De acuzatii nu scapa nici persoanele din casa, majordomul si sotia acestuia.

Criminalul pare a fi unul dintre ei

Bineinteles ca toti neaga acuzatiile, dar seara se incheie tragic cand isi dau seama ca unul dintre ei a fost otravit. Pana dimineata mai moare cineva si devine evident ca poezia pe care fiecare o are inramata in camera – cea cu zece negri mititei care incep sa dispara – se adevereste in cel mai oribil fel, prin uciderea lor.

Atmosfera devine una de cosmar pe masura ce personajele parasesc scena, iar casa pare a fi una bantuita, cu fiecare fosnet, pas, soapta ce genereaza pentru musafirii nostri o stare de paranoia continua. Tensiunea creste gradual cu fiecare crima si cei ramasi in viata isi dau seama ca ucigasul este unul dintre ei si, mai mult, ca nu au nicio posibilitate de a parasi insula.

Cine este criminalul este intrebarea la care va trebui sa gasiti singuri un raspuns citind romanul Zece negri mititei aparut la editura Rao.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*