Home » Carti, Timp liber

Zbor deasupra unui cuib de cuci – cine sunt nebunii???

25 January 2012 scris de 1 comentariu

CoolRank: 10/10

Capodopera lui Ken Kesey care a inspirat si filmul cu acelasi nume este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit si printre putinele care m-au tinut treaza pana dimineata. Nu am vazut filmul, asa ca nu voi incerca o comparatie, pot spune doar ca romanul mi-a depasit toate asteptarile si m-a tinut in priza printr-un subiect surprinzator, personaje unice si o tema mereu actuala, lupta individului impotriva legilor absurde ale societatii.

Un ospiciu condus de o nebuna

Actiunea se petrece intr-un spital de nebuni din Statele Unite si e povestita din perspectiva “Sefului” Bromden, un indian urias, inalt de doi metri. Seful este respectat de toata lumea datorita staturii sale impresionante, dar ignorat in aceeasi masura deoarece se preface ca este surdo-mut atat in fata pacientilor, cat si a personalului medical. Datorita acestui handicap si a naturii sale pasive, tematoare, Bromben este cel care face curat in birourile medicilor si este primul care obtine informatii despre metodele de tratament sau tacticile folosite de membrii spitalului pentru tinerea in frau a pacientilor, pentru ca nimeni nu se sfieste sa vorbeasca in preajma unui asa-zis surdo-mut.

Sectia este condusa cu o mana de fier de Sora Sefa Ratched, care taie si spanzura fara mila si nimic nu se intampla in spital fara voia ei. Sub masca unei femei binevoitoare si calme se ascunde un adevarat tiran care are nevoie doar de cea mai marunta provocare pentru a trimite pacientii la terapie prin electrosocuri sau lobotomie.

Cineva decide sa infrunte sistemul

In acest cadru idilic isi face aparitia Randle Patrick McMurphy, un infractor recidivist ce trebuia sa isi ispaseasca pedeapsa in inchisoare, dar care reuseste sa convinga autoritatile sa il trimita intr-un spital de boli mintale. Iar sectia in care este transferat este cea condusa de temuta Sora Sefa Ratched. El crede astfel ca spitalul de nebuni este oricand de preferat conditiilor vitrege din inchisoare.

McMurphy este intampinat initial cu reticenta de catre ceilalti pacienti din salon pentru ca se opune din prima clipa sa ii faca jocul Surorii Sefe. Daca ceilalti nu vorbesc, nu o provoaca si abia respira in prezenta ei, McMurphy face exact contrariul: ii pune acesteia rabdarea la incercare prin tot felul de tertipuri menite a o scoate din sarite si a o face sa isi piarda autoritatea in fata tuturor.

Cand se imprieteneste cu colegii de suferinta, afla de la acestia practicile de intimidare si tertipurile de la terapiile de grup de care Sora Sefa se foloseste pentru a-i intimida si a-i umili public. Este lesne de inteles ca aceste sedinte nu vor mai fi niciodata la fel atunci cand McMurphy participa, si curand toti fac front comun in fata nedreptatii, iar schimbul de replici intre cei doi adversari este pe cat de amuzant, pe atat de fascinant ca tema si mesaj transmise: lupta individului cu societatea si impotriva cerintelor ei absurde.

Ce se intampla, cine va castiga din aceasta lupta, care devine practic pe viata si pe moarte, va las sa aflati singuri. Pe mine Zbor deasupra unui cuib de cuci m-a cucerit si putine sunt cartile pe care imi doresc sa le recitesc candva, iar aceasta este cu siguranta printre ele.

Zbor deasupra unui cuib de cuci a aparut la editura Polirom si poate fi comandata direct pe site.

1 comentariu »

  • Sergiu Gabriel said:

    THE BEST BOOK I EVER READ

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*