Home » Teatru

Volpone – O lume de ligusitori, avari si paraziti

22 January 2014 scris de Niciun comentariu

volpone-teatrul-mic1Intr-o sambata de decembrie, la Teatrul Mic, a avut loc premiera piesei ”Volpone” a lui Ben Jonson, unul dintre cei mai importanti dramaturgi din timpul Renasterii engleze. Cunoscut mai ales pentru piesele sale satirice, Ben Jonson a construit personaje la fel de actuale chiar si dupa 400 de ani.
Intr-o lume a vulpilor, vulturilor si a corbilor “cinstea-i un cuvant inventat sa-i sperie pe prosti”. Volpone face parte asadar dintre bogatii Venetiei, aurul este idolul lui, insa mai presus de avere el se faleste “mai mult cu dibacia cu care s-a imbogatit”, iar scopul sau pare a fi acela de a insela pe toata lumea.

volpone-teatrul-mic2Si astfel, pret de o seara, sala Teatrului Mic s-a transformat, la propriu si la figurat, intr-o mica Venetie. Pe rand, la usa lacomului Volpone s-au strans pretendentii la mostenire: Voltore – avocatul, Corbaccio – batranul avar si Corvino – negustorul, inselati de falsul zvon despre o boala grea ce-l chinuie indelung pe sarlatan. Fiecare dintre acesti lingusitori aduc cate un cadou de lux pentru presupusul bolnav in speranta ca el va fi mostenitorul averii. Mosca, parazitul, slujitorul lui Volpone, ii va incuraja pe fiecare in parte facandu-l sa creada ca el este alesul. Si la fel ca in realitate, in itele acestei povesti incurcate erau necesare si personajele pozitive, iubitoare de cinste si adevar: Celia, sotia lui Corvino si Bonario, fiul lui Corbaccio.

volpone-teatrul-mic3“Realitatea canaliilor este mereu aceeasi: scopul scuza mijloacele!”

Asa cum se observa, si Ben Jonson foloseste comicul de nume construindu-si caracterele in jurul unei trasaturi dominante ce se regaseste apoi in numele personajului. Astfel, Volpone (insemnand vulpea) este simbolul vicleniei, al ipocriziei si al inselaciunii. Diabolic in felul in care isi alege si simuleaza bolile, minte pe oricine, singurul lui scop fiind farsele din care nu doar ca-si multiplica averea, dar se si distreaza pe seama pacalitilor. Mosca (insemnand musca), parazitul, sluga in aparenta credincioasa este semnul coruptiei si al descompunerii spirituale. Considerata in ocultism simbolul Diavolului, Mosca este cel care ii ispiteste pe cei trei pretendenti la mostenire, intrigandu-i. Voltore (insemnand vulture), una dintre pasarile cu dubla simbolistica, in sens negativ poate reprezenta Diavolul. Corbaccio (insemnand corbul), considerat cel mai adesea simbol al mortii si Corvino (insemnand Cioara) al carui simbol se impleteste cu cel al corbului.

volpone-teatrul-mic6Toate aceste personaje orbite de setea de avere sunt aduse in fata publicului de nume mari ale scenei romanesti: Volpone este interpretat de catre nimeni altul decatGheorghe Visu, pe care avem ocazia sa-l vedem acolo unde ii este locul, altfel decat in serialele de la TV. Mosca este Cristi Iacob, inegalabil si magnafic asa cum ne-a obisnuit, nimeni n-ar fi putut sa-l joace mai bine pe Mosca. Voltore este interpretat de Marius Stanescu, candva un Hamlet de exceptie, acum un vultur hulpav insetat de dorinta pentru avere. Pe Mihai Dinvale, unul dintre cei mai iubiti si apreciati actori este cel mai placut oportunist din intreaga piesa in rolul lui Corbaccio, iar Corvino este interpretat de un Tache Florescu asa cum ne-a obisnuit in Papusarul. Bonario este Radu Iacoban, Celia este Irina Radulescu, Androgyno este Viorel Cojocaru, Nano este Gigi Iordache si Castrone este Lucian Maxim.

volpone-teatrul-mic4In piesa de teatru Emigrantii am fost impresionata pentru prima data de modul in care Vladimir Turturica reusea sa umple cu folos mica sala La Scena. Acum profitand de generozitatea scenei Teatrului Mic acelasi Vladimir Turturica a “bagat actorii la apa” la propriu pentru ca spectatorul sa simta cat mai autentic atmosfera venetiana, iar de “mastile” personajelor s-a ocupat Vlad Cristache.

Cand si unde vedem putem viziona piesa de teatru Volpone?

Incepand cu 19 decembrie, piesa de teatru Volpone poate fi vizionata la Teatrul Mic unde trebuie sa ajungeti pentru a afla cum si-au platit cei 5 sarlatani greselile. Nu de alta dar toate aceste nume mari au pus la cale o “combinatie in interesul dumneavoastra”.

Fotografiile fac parte din presskit-ul oficial al Teatrului Mic si au fost realizate de Adi Bulboaca.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*