Home » Carti

Viata cea noua – de-a lungul Turciei in cautarea identitatii

3 February 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8/10

Inainte de a incepe sa scriu o recenzie dupa Viata cea noua m-am gandit si razgandit de cateva ori. Pentru ca este un alt gen de lectura, ceva diferit de ce am experimentat pana acum, al carei mesaj si subinteles se dezvaluie treptat, si careia ii poti gasi noi sensuri si interpretari de fiecare data. Chiar daca nu este ceea ce caut in general de la o lectura, merita sa incerc sa va povestesc putin despre ea, doar autorul a luat Nobelul pentru literatura, nu-i asa?

Desi scria inca din anii ’70, Pamuk devenit cunoscut abia 20 de ani mai tarziu. Initial, parintii s-au opus dorintei sale de a se dedica full-time scrisului, dar tatal l-a sustinut cu bani de buzunar pana la 32 de ani. Si se pare investitia a dat roade, Pamuk castigand premiul Nobel in 2005.

Viata cea noua a avut un asemenea succes la publicare, in 1994, incat a capatat reputatia de cea mai rapid vanduta carte din istoria Turciei.

“Intr-o zi am citit o carte si intreaga mea viata s-a schimbat”…

…O deschidere superba care introduce cititorul in viata lui Osman, un tanar student la Inginerie, care descopera o carte misterioasa ce ii va transforma intreaga viata. Incercand sa afle mai multe despre carte, eroul nostru o cunoaste pe enigmatica Canan, de care se indragosteste. Ar fi mult prea simplu daca tanara ar raspunde cu aceeasi ardoare la sentimentele lui, dar Canan este indragostita de altcineva, un student care dispare in mod misterios si caruia cei doi incerca sa ii dea de urma. Impreuna vor efectua o calatorie suprarealista de-a lungul Turciei, incercand sa isi ascunda identitatea, deoarece sunt urmariti de persoane care vor sa ii elimine pe cititorii enigmaticei carti.

As spune ca Viata cea noua este o parabola in 300 de pagini al carei personaj central este insasi Turcia, prinsa intre trecut si prezent, intre Islam si Occident. Actiunea romanului nu este complexa, dar stilul este unul metaforic, filozofic, plin de subintelesuri. Nu spun ca este o lectura greoaie, pe care o pot intelege doar absolventii de filozofie, dar nici nu te tine treaz noptile, asa ca cei care se asteapta la o actiune a la Dan Brown vor fi dezamagiti.

Ce cauta Osman? Cine este autorul cartii? De ce persoanele care o citesc sunt asasinate?

Cititorul nu va afla niciodata care este continutul exact al cartii, desi asta am sperat inca de la prima fraza. Captivat de ea, Osman lasa totul in urma pentru a se aventura in necunoscut, intr-o calatorie spre nici el nu stie unde, pe urmele misterioasei carti. De-a lungul calatoriei, va cunoaste si alte persoane al caror destin este dat peste cap de existenta ei, in cautare a aceluiasi “ceva” intangibil care reprezinta o noua viata. Probabil eroul, ca noi toti de altfel, cauta sensul vietii, fericirea, raspunsuri la marile intrebari existentiale. Daca le si gaseste, va las pe voi sa decideti.

Personal, cred ca aceia care il citesc cu placere pe Haruki Murakami sau pe Salman Rushdie il vor indragi si pe Pamuk. Nu au acelasi stil, dar temele abordate si profunzimea frazelor le vor fi deja familiare.

La noi cartea a aparut la ed. Curtea Veche, dar momentan stocul este epuizat (cum altfel?!). O puteti comanda insa pe Elefant.ro, cu livrare garantata in 24h.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*