Home » Carti

Vacanta lui Rachel – cu dependenta la psihiatru

10 March 2007 scris de 1 comentariu

Credeti ca dependenta de droguri este un subiect prea departe de voi pentru a va putea interesa? Marian Keyes va demonstreaza ca gresiti.

Prin romanul chick lit Vacanta lui Rachel, Marian Keyes vorbeste despre dependenta in general. Fie ca aceasta este de alcool, droguri, prieteni, cafea, pornografie, barfa sau fostul iubit. Fara a fi o carte “how to”, Vacanta lui Rachel va poate ajuta sa constientizati cauzele dependentei de care suferiti si ajuta sa o depasiti.

Keyes reuseste sa isi insele cititorii cu o maiestrie de neegalat. Primele trei sferturi ale cartii sunt privite prin prisma lui Rachel – personaj feminin simpatic, ajunsa la clinica de dezintoxicare Cloisters, fiind insa convinsa ca este acuza pe nedrepte de dependenta de droguri.

Timp de 400 si ceva de pagini, Rachel ne povesteste cum incuiatii din jurul ei – parinti, prieteni, iubiti – nu reusesc sa ii inteleaga exuberanta si pofta de viata. Ea este doar o tanara in cautare de distractie, gata sa incerce orice. Din cand in cand bea putin cam mult, alteori mai ia o doza de heroina sau fumeaza nitel hahis. Dar, pana la urma, carpe diem!Chiar si aceia dintre noi care au ceva mai multe prejudecati ajung sa simpatizeze cu ea si sa creada ca, intr-adevar, cei din jurul ei sunt prea obtuzi pentru a-i intelege dragostea de viata.

Ultimele 100 de pagini ale cartii ne prezinta insa analiza psihologica facuta lui Rachel la Cloisters. Valul unei iluzii de viata boema incepe incet-incet sa se ridice, lasand in urma viata lui Rachel asa cum este ea: o viata goala, sub semnul dependentei de droguri si alcool. Rachel este fortata incet-incet sa revina cu picioarele pe pamant si sa accepte sfarsitul “vacantei” de pana atunci, in favoarea realitatii.

Motivele pentru care Rachel incepuse sa ia droguri, modul in care hotarase sa se autopedepseasca prin consumul de stupefiante si alte laturi psihologice ale dependentei ei sunt sondate foarte bine in carte.

Nefiind nicidecum un Freud contemporan, Marian Keyes reuseste sa explice cititorilor ca trebuie sa se accepte cu greseli si cu imperfectiuni si ca in loc sa isi caute scuze sau sa caute sa se autopedepseasca, pot oricand incerca sa caute bucuria vietii si sa aiba incredere in ei.


Daca simtiti nevoia unei supradoze de realitate, incercati sa cititi (macar pe sarite) Vacanta lui Rachel, aparuta in Romania la editura Polirom. In 2008 se anunta si aparitia filmului Rachel’s Holiday, bazat pe cartea lui Marian Keyes – pentru rolurile principale au fost anuntate momentan Catherine Zeta-Jones si Jeniffer Lopez.

1 comentariu »

  • miss Lizzy said:

    Astept cu nerabdare ecranizarea cartii.E o carte tare si buna pot spune…se citeste destul de usor si e moderna…..pentru toate categoriile de varste:)

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*