Unthinkable – De neconceput sa fie ratat
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 8/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 7.5/10
Nota IMDb: 7.1/10
Regie: Gregor Jordan | An: 2010 |
Actori: Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss, Michael Sheen | Genul: psihologic, thriller |
Cu cateva luni inainte ca un film sa fie lansat, producatorii sondeaza reactiile publicului in cadrul unei vizionari restranse. Daca ele sunt pronuntat negative, se considera ca nu are rost ca filmul sa fie lansat pe marile ecrane, pentru ca ar fi bani aruncati aiurea, ci direct-to-video. La lada de gunoi a cinematografiei sunt aruncate insa si diamante precum acest Unthinkable, despre care banuiesc ca a fost lansat direct-to-video nu pentru ca e prost, ci pentru ca e atat de cinic, necrutator si anti-american incat nimeni de peste Ocean nu ar fi conceput sa dea cei zece dolari pe bilet doar pentru a se uita cu realism in oglinda.
If those bombs go off there will be no fucking Constitution!
Steven Arthur Younger (interpretat de Michael Sheen) este un american get-beget, fost soldat expert in substante explozibile, care s-a convertit la Islam, luandu-si numele de Yusuf Atta Mohammed. Satul de politica ipocrita a SUA in tarile islamice, el face un material video in care prezinta ceea ce par trei bombe nucleare cu ceas pe care pretinde ca le-a plantat in trei mari orase, apoi se preda singur, nevrand insa sa scoata un cuvant in fata anchetatorilor. Initial cazul e preluat de FBI, prin agentul Helen Brody (interpretata de Carrie-Anne Moss), insa pe fir intra Departamentul Apararii, care il aduce pe un misterios si nemilos expert in tortura, H (interpretat de Samuel L. Jackson), a carui sarcina este sa scoata de la Younger informatiile necesare.
Bun, pana aici filmul pare un thriller previzibil in care toate bombele sunt dezamorsate cand mai sunt 3 secunde pana la explozie. Unthinkable alege insa sa devina purtatorul unei intrebari extrem de grele, practic fara raspuns – in lumea civilizata, toti pretindem a fi morali si umani, insa cati ramanem asa cand ne ajunge cutitul la os?
You’ve become one of us. ‘That’s terribile,’ we say, ‘but does it work?’
Cu incuviintarea tacita a somitatilor din jurul sau, H nu se da in laturi de la nimic: degete taiate, socuri electrice, simulare de inec (faimosul waterboarding). Brody este initial socata si cere insistent ca interogatoriul sa se desfasoare legal. Insa pe masura ce timpul trece si rezistentul Younger isi dezvaluie cererile si, odata cu ele, perfidia, granita moralitatii si formele initiale ale personajelor incep sa devina din ce in mai neclare – nimeni nu e inocent din punct de vedere moral, dar unii sunt mai onesti si au mai multa integritate decat ceilalti. H isi uraste in realitate profesia si este acuzator la adresa celor pretinsi curati carora le face treaba murdara. Brody are decenta, dar cand lucurile iau o intorsatura grava, isi pierde cumpatul si aproape vrea sa preia ea initiativa torturii.
Filmul este pe alocuri extrem de violent, insa niciun momentele de acest gen nu este gratuit. Dialogurile sunt excelente, cu cateva replici de citat (Of course there’s another bomb. There’s ALWAYS another bomb! sau Ahh… military intelligence. The great oxymoron). In plus, e foarte economicos si extrem de dramatizabil (trei sferturi din film se petrec intre patru pereti).
Un alt punct inteligent este ca personajul negativ este american, ceea ce inlatura eventuale prejudecati si acuzatii ulterioare la adresa filmului legate de portretizarea cliseistica a musulmanilor arabi ca teroristi. Motivatiile lui Younger sunt adanci, in fond si ele profund morale, dar de o moralitate distructiva, care il fac sa semene cu personajul lui Kevin Spacey din Se7en.
Exista si aspecte care scartaie, gen: dupa trei zile de tortura intensa, Younger este inca perfect lucid si are puterea sa stea pe propriile picioare. Sau: H organizeaza nonsalant un picnic ad-hoc pe peluza din fata unui cladiri presupus secrete a Armatei. Si altele. Aceste mici scapari pot fi insa trecute usor cu vederea.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Mare parte din film ii apartine cameleonicului Michael Sheen (cu roluri memorabile in Frost/Nixon sau ca Tony Blair in trei filme, printre care si oscarizatul The Queen), capabil sa redea atat trufia celui care se crede infailibil, cat si durerea fizica si psihica a celui pus sa asiste la torturarea propriilor copii (da, la asta se ajunge!). Samuel L. Jackson e in stilul Pulp Fiction si ar putea fi usor considerat o bruta, daca n-ar fi ultimele minute ale filmului, care arata adevaratul motiv al violentei extreme de care da dovada. Pe Carrie-Anne Moss cred ca nu am vazut-o niciodata zambind si nici aici nu face exceptie; personajul ei se vrea a fi constiinta spectatorului si are astfel o evolutie interesanta.
De notat si prezentele catorva fete cunoscute: Stephen Root (din atat de multe filme si seriale incat nu stiu de unde sa incep), Gil Bellows (din Ally McBeal) si Brandon Routh, care acum cativa ani il juca pe Superman in mult-trambitatul reboot al personajului – ce jos a ajuns…
Australianul Gregor Jordan, desi cu destul de putine realizari la cei 45 de ani, regizeaza foarte precis – fiecare scena are un scop si ajuta la creionarea personajelor, dand un tempo natural filmului.
Ce spun criticii despre Unthinkable?
Avand in vedere ca nu a fost lansat pe marile ecrane, sunt putine recenzii pentru acest film. Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com prezinta un scor de 66% pentru Unthinkable, bazat pe recenzii de la spectatori.
Verdictul KoolHunt.ro
Unthinkable este un film profund, insa e posibil ca multi sa nu poata trece peste violenta sa. Desi situatia prezentata este una extrem de actuala, dilemele morale propuse nu au varsta. Scris si jucat foarte bine, nu e exclus ca in scurt timp Unthinkable sa atinga statutul de film-cult.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.