Home » Carti

Un Tip Mortal la propriu si la figurat

25 August 2009 scris de Niciun comentariu

marian-keyes-tip-mortalCe au in comun o stilista cocheta si sufletista, o jurnalista energica si integra, o femeie mondena si cu o buna reputatie in presa si o mama de familie sensibila, dar alcoolica? Raspunsul scriitoarei Marian Keyes este: un tip mortal. Paddy De Courcy. Tanar, de succes, frumos, viril, indraznet, carismatic si inteligent.

Paddy De Courcy este cu siguranta barbatul din fanteziile tuturor celor 4 femei la un anumit moment dat. Si toate au sansa unei relatii si unei vieti fericite alaturi de el. Totusi, una singura dintre ele poate fi fericita sotie.

Toti isi amintesc unde se aflau in ziua in care Paddy De Courcy a anuntat ca se casatoreste

Romanul chick-lit Un Tip Mortal (varianta in limba engleza: This Charming Man) incepe cu vestea casatoriei lui Paddy De Courcy, politician de succes, vedeta mondena si un barbat sarmant ravnit de foarte multe femei din societatea irlandeza.

Stirea nuntii ia pe nepregatite cele 4 personaje principale ale cartii: Lola, Grace, Alicia si Marnie. Fiecare care dintre cele 4 personaje enumerate devine narator de persoana I, povestindu-ne pe rand punctul propriu de vedere, incepand cu momentul aflarii vestii despre mariajul lui Paddy si pana la rezolvarea intrigilor incepute de aici. Despre ce este vorba veti descoperi citind cartea. Prin intermediul flash-back-urilor vom afla incet-incet cine sunt personajele, unde se intretaie destinele acestora si ce legatura are fiecare cu Paddy De Courcy. Si ne vom afunda treptat in poveste

Cele 4 femei-narator au personalitati diferite, sunt amuzante, jucause, adorabile si ne vor face samarian-keyes-tip-mortal1 empatizam cu ele. Naratorul omniscient nu exista, iar cei 4 naratori care ii iau locul vorbesc pe rand, avand 5-6 interventii fiecare pe parcursul cartii. Cele 4 au trecut la un anumit moment prin viata lui Paddy De Courcy si s-au intersectat una cu cealalta. Iar vestea casatoriei lui le-a dat complet peste cap lumea si le aduce din nou impreuna. Lola este iubita neoficiala a lui Paddy, care nici nu isi imagina ca in viata acestuia ar exista o alta femeie si afla acest lucru din presa de scandal. Grace este jurnalista, a avut de-a face cu Paddy si stie suficiente lucruri despre acesta pentru a-si dori sa il distruga in presa. Alicia este logodnica lui si a aflat din presa ca acesta si ea urmeaza sa se casatoreasca. Iar Marnie este femeia pentru care Paddy De Courcy a insemnat prima iubire si o relatie de 3 ani din care a reusit foarte greu sa iasa.

Alternind planurile temporale, Un Tip Mortal reuneste mar­turiile celor 4 despre relatia lor cu Paddy de Courcy. Portretul lui Paddy construit din cele 4 marturii este unul complet opus imaginii publice a acestuia. Dezvaluind fata diabolica a lui Paddy de Courcy, povestile lor socante se pun in slujba unei cauze nobile: salvarea reputatiei lui Dee Rossini, sefa partidului Noua Irlanda, pe care acesta planuieste s-o inlature de la putere pe cele mai josnice cai. Incursiunile in culisele politicii, in lumea presei si a stilistilor, in cercurile inalte ale societatii dublineze, dar si atmosfera provinciala a oraselului Knockavoy si a micii sale comunitati de travestiti confera romanului autenticitate si culoare.

Marian Keyes ne ofera, din nou, mult mai mult decat un chick lit

Apreciez stilul lui Marian Keyes, pentru ca aceasta reuseste sa treaca dmarian-keyes-tip-mortal3e nivelul unei scriitoare de chick lit. Romanele lui Keyes (Lucy Sullivan se marita, Pepenasul, Vacanta lui Rachel, Sushi pentru Incepatori), E cineva acolo?) au in centru personaje complexe, abordeaza probleme comune in profunzime, analizandu-le toate fatetele si cautand adevaratele cauze din spatele efectelor. Keyes reuseste sa surprinda foarte bine psihologia dependentei – fie ca aceasta este de droguri, alcool, tutun sau este pur si simplu emotionala – si diferitelor stadii si cauze ale acesteia.

In Romanul Un Tip Mortal (varianta in limba engleza: This Charming Man), publicat in mai 2008, Marian vorbeste despre dependenta emotionala, atacand secundar si dependenta de alcool si tutun. In centrul actiunii vom regasi problema violentei domestice si psihologia femeilor maltratate de partenerul de viata. Am apreciat foarte mult faptul ca problema este descrisa si investigata in profunzime. Keyes descrie atent stadiile prin care trec respectivele femei agresate – prima palma, iertarea cu inima indoita, instaurarea obisnuintei acestor maltratari, gasirea vinei proprii pentru respectivul comportament al partenerului, gasirea justificarilor si scuzelor, umilinta, resemnarea. De asemenea, modul in care sunt descrise respectivele atacuri si detaliile fizice ale acestora sunt deosebit de evocative, reusind sa ne faca sa resimtim senzatiile organice si trairile femeilor in cauza.

Pentru a face totul mai digerabil, Marian Keyes apeleaza la umorul de limbaj si de situatie cu care ne-a obisnuit din romanele anterioare. Situatiile prin care trec personajele, dialogurile amuzante, atitudinea lejera a personajelor, totul reuseste sa ne destinda si sa trecem de detaliile realiste si ingrozitoare ale povestirilor. Totusi, considerand totusi ca subiectul este unul delicat si dorind sa fie sigura ca este citit si, mai ales, citit de cei carora sa adreseaza (potentiale victime sau potentiali agresori), Keyes apeleaza la mister pentru a ne trezi dorinta de a intoarce paginile si pentru a obtine curiozitatea cititorilor sai. Mai pe inteles, Keyes nu ne spune cine este femeia agresata si nici cine este agresorul, ne lasa sa ghicim. Si nu ne lasa sa realizam ca subiectul central este violenta domestica. Timp de mai bine de doua treimi din carte, suntem convinsi ca citim un volum despre relatii, iubire si prietenie.

Daca v-am trezit interesul si cautati o lectura interesanta de vacanta, Un Tip Mortal poate fi comandata online de la editura Polirom direct de pe site-ul editurii.

Mai jos, o puteti viziona pe Marian Keyes vorbind despre romanul Un Tip Mortal/This Charming Man…

… si lecturand cateva pagini din acesta la lansarea cartii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*