Home » Teatru

Umor si emotie la Odeon in piesa Contra Democratiei

27 January 2014 scris de Niciun comentariu

contra democratiei 1In piesa “Contra Democratiei” sau “despre normalitatea bolnava in care traim” am avut parte de o imbinare excelenta de umor si emotie la teatrul Odeon. Inainte de a dezvalui pe scurt despre ce este vorba in piesa, trebuie sa spun ca m-a socat, m-a dezgustat, m-a facut sa imi fie teama, am ras, am plecat cu intrebari si acum caut raspunsuri. Pe scurt, mi-a dat o emotie. Si asta caut cand merg la un spectacol de teatru: emotie.

Este vorba despre piesa “Contra Democratiei” scrisa in 2010 de dramaturgul catalan Esteve Soler, in regia lui Alexandru Dabija si pusa in scena la Teatrul Odeon. Piesa face parte dintr-o trilogie care mai cuprinde piesele “Contra progresului” (2008) si “Contra iubirii” (2009), fiecare dintre ele fiind formate din cate sapte texte scurte. Trilogia a fost tradusa in numeroase limbi si peste 50 de regizori au montat spectacolul in Germania, Anglia, Statele Unite, Franta, Grecia,Venezuela, Chile, Elvetia, Italia, Austria, si acum si in Romania.

contra democratieiPiesa vorbeste despre criza de identitate pe care o traim constient sau nu, despre compromisuri si capcane si ironizeaza corporatiile, clasa politica, casatoria, religia, demonstrand cat de gresit au fost intelese in democratie.

Urmarind fiecare din secventele piesei este imposibil sa nu razi pentru ca ulterior sa te identifici cu unul dintre personaje sau sa vezi in el un cunoscut, poate colegul de serviciu, iubita, mama, vecinul. La final mi-a ramas o intrebare in minte, care suna ca: “Eu cu cine votez?”.

Vorbeste despre inabilitatea noastra ca cetateni de a ne descurca pur si simplu trimitand niste nemernici sa gandeasca legi in locul nostru. E vorba foarte mult despre violenta, despre saracia sufleteasca pe care o avem si despre absurdul pe care il traim zilnic“, spune regizorul Alexandru Dabija.

E un spectacol cu sange, sex, umor negru, scene agresive completate de proiectii facute de Cinty Ionescu.

In aceasta trilogie-oglinda, Soler reflecta monstruozitatile si contradictiile sinistre din vremurile in care traim si prezinta viziunea sa asupra omului si a lumii contemporane in mici pastile gotice, sapte bomboane umplute cu acid sulfuric. O lume sumbra, care se inrudeste cu Grand Guignol si cu episoade din Zona Crepusculara; dar, de asemenea, mosteneste cuvintele lui Ionesco sau Beckett, metodele lui Brossa si Calders, imaginatia lui Buñuel sau reaua-vointa a lui Boadella. In acelasi timp, vocea acestui tanar dramaturg este extrem de personala si sincera, si acest lucru face trilogia irezistibila“, a declarat Jordi Duran.

Spectacolul m-a facut sa caut raspunsul la intrebarea: si daca democratia ne-a transformat in niste indivizi disfunctionali, ce trebuie sa inventam ca sa iesim din aceasta “normalitate” disfunctionala?

Traducerea apartine Luminitei Voina-Raut, decorul este semnat de Helmuth Stürmer si de asistenta Irina Moscu si costumele sunt create de Corina Gramosteanu. Din distributie fac parte: Oana Stefanescu, Alina Berzunteanu, Mugur Arvunescu, Mihai Smarandache, Silvian Valcu, Richard Bovnoczki, Coca Zibilianu, Dan Nastase.  Spectacolul dureaza o ora si un sfert si pretul biletelor este 31,80 lei sau 15,90 lei. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani

Urmatoarele reprezentatii vor avea loc pe 31 ianuarie, 2 februarie si 5 februarie de la ora 19,30, la Sala Studio a teatrului Odeon (Calea Victoriei, nr. 40-42).

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*