Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Trei zile pana la Craciun – Fantoma Craciunului trecut

13 December 2012 scris de 3 comentarii

trei-zile-pana-la-craciun1[Titlu in limba engleza: Three Days Till Christmas]

CoolRank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 6/10

– regie: 7/10

– actori: 8/10 

– scenariu: 6/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: N.A.

Regie: Radu Gabrea An: 2012
Actori: Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, George Alexandru Genul: documentar, drama

 

Radu Gabrea aduce pe ecrane o docu-drama inedita, atat prin metoda de abordare cat si prin constructia povestii. Inspirat din romanul lui Grigore Cartianu, Sfarsitul Ceausestilor, cat si din spectacolul de teatru Ultimele ore ale lui Ceausescu in regia lui Milo Rau si a lui Simone Eisenring, Trei zile pana la Craciun se axeaza pe ultimele zile din viata cuplului Ceausescu din momentul in care cei doi au parasit Bucurestiul pana la executia de la Targoviste.

S-a dus dracu’ cu socialismul in tara asta.

trei-zile-pana-la-craciun2In dimineata zilei de 22 decembrie, Nicolae (Constantin Cojocaru) si Elena Ceausescu (Victoria Cocias), de teama sa nu fie linsati de multimea iesita pe strazile Bucurestiului, sunt evacuati din sediul Partidului Comunist cu ajutorul unui elicopter. Combinand imagini din arhiva video a TVR-ului, marturii inregistrate si jocul actorilor, Radu Gabrea ofera un documentar unde firul narativ este sustinut de secvente binecunoscute din intervalul 22-25 decembrie 1989, imagini inedite, cat si de reconstituirea anumitor pasaje, atat filmate cat si bazate pe marturiile celor ce au fost in preajma cuplului Ceausescu in acele ultime zile din viata lor.

Tranzitiile intre pasaje sunt realizate fie prin momente in care au loc marturii, cum sunt momentele cu generalul Stanculescu, fie cu momente in care sunt difuzate imagini din cadrul TVR-ului in ordine cronologica. Personajele secundare sunt sacrificate pentru a urmari delirul sotilor Ceausescu, interpretarea oferita de Victoria Cocias si Constantin Cojocaru fiind o imagine completa, nu doar o portretizare in note caricaturale. Filmul se doreste a fi o prezentare fidela a acelor momente, astfel incat dialogul are de suferit devenind sumar iar improvizatia sau interpretarea anumitor scene sau posibile scene, este inexistenta.

Praful si pulberea se va alege de tara asta. (Nicolae Ceausescu)

trei-zile-pana-la-craciun3Trei zile pana de Craciun ofera o imagine umanizata a lui Nicolae si Elenei Ceausescu. Doi batrani, el total rupt de realitate, ea incercand sa-l apare in orice moment. In prag de Craciun, in fiecare an ce a urmat Revolutiei din ’89, imaginile cu cei doi, pe caldaram intr-o balta de sange, in timpul procesului, cuvintele, faptul ca au dorit sa fie impreuna atunci cand sentinta trebuia dusa la bun sfarsit – au fost interpretate in fel si chip, pe ecran, pe scena, in diverse emisiuni. Docu-drama lui Radu Gabrea este inedita prin maniera in care este abordata editarea, cat si prin alegerea de a infatisa cuplul fara excese de joc actoricesc sau improvizatie la nivel de scenariu, intr-o maniera umana. Dincolo de faptele pentru care au fost judecati si executati, filmul nu se angajeaza sa emita afirmatii pro sau contra, filmul ofera imagini, imagini din interiorul studioului TVR in acele zile unde observam regia din spatele transmisiunilor in direct. O suma a adevarurilor si minciunilor, cat si a intrebarilor ramase fara un raspuns pana in zilele noastre.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Victoria Cocias si Constantin Cojocaru, in rolul sotilor Ceausescu, sustin filmul prin calitatea interpretarii oferite. Un joc actoricesc deosebit, uman, avand la baza studiul imaginilor si casetelor video cu cei doi. Constantin Cojocaru ofera un Nicolae Ceausescu garbovit, rupt de realitate, incercand sa tina fraiele si sa se impuna, dar incapabil sa inteleaga si sa creada ca ce se petrece in jurul lui este adevarat. Victoria Cocias in rolul Elenei Ceausescu este o fiara care isi apara sotul, mana forte din cuplu, cea care refuza sa-l lase singur. Sunt momente de tandrete si de acceptare fata de ce-i asteapta, iar cei doi actori ofera un recital de exceptie, cu toate ca scenariul nu le ofera foarte multe dialoguri. Mimica, privirile, inflexiunile vocii, ticurile contureaza un portret uman al Ceausestilor. Radu Gabrea alege sa filmeze in stil documentar, combinand imagini de arhiva cu interviuri si reconstituiri, pelicula are un aer puternic de documentar realizat de TVR la inceputul anilor ’90.

Ce spun criticii despre Trei zile pana la Craciun?

trei-zile-pana-la-craciun4“Dintr-un anumit punct de vedere, o comparatie cu Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (2009 – Andrei Ujica) ar fi semnificativa, pentru ca si Trei zile pan? la Craciun propune o viziune detasata si obiectiva asupra personalitatii notoriului nostru dictator. […] Filmul a starnit reactii extrem de controversate – dar, din fericire, numai pe principii subiective si extra-profesionale: diversi profani veleitari, necunoscand complexitatea si eforturile pe care le implica procesul realizarii unei asemenea opere de montaj, i-au contestat atat bugetul, cat si actul de creatie in sine.” – Mihnea Columbeanu, Cinemagia

Nick Roddick, din partea BFI, remarca filmul lui Radu Gabrea in cadrul TIFF 2012, considerandu-l filmul care a atras atentia celor prezenti prin calitatea si maniera de a prezenta cronologic ultimele zile ale lui Ceausescu si a reusit sa imparta critica in ceea ce priveste interpretarea umana a cuplului.

Verdictul KoolHunt.ro

Trei zile pana la Craciun este o reusita in materie de abordare si editare a unui subiect spinos din istoria Romaniei. S-au realizat destule filme bune pana acum abordand acest subiect si mai este de loc de alte interpretari. Povestea acelor zile fascineaza atat cinematografia cat si constiinta publicului. Intrebarile rostite in decembrie 1989 inca nu au primit un raspuns iar un astfel de documentar–drama este binevenit, chiar daca in fiecare an, inainte de Craciun, fantomele Craciunului 1989 prind viata. Istoria nu uita si nu se uita si mai ales nu iarta.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*