Home » Localuri

Top restaurante cu specific romanesc din Bucuresti

2 August 2011 scris de 8 comentarii

Romanasului ii place, sus la crasma, jos la crama, la un mic…

Dificila alegere, frati gurmanzi… o multime de stabilimente si putine criterii unitare. Pe de-o parte sarmalute, mamaligute, bulzuri, stergare, ulcele smaltuite si miorite, pe de alta parte Mitici, mititei, gratare, momite, gramofoane, lautari… traditii bucataresti – traditionale sau orasenesti – toate romanesti!

Dar, cu pretul maririi colesterolului, iaca top-top-top… Romanica:

  1. Zexe Zahana

In ciuda numelui cu sonoritate neconvingatoare si a faptului ca nu este o zahana in acceptiunea de dictionar (adica restaurant in care se prepara si se servesc anumite mancaruri si specialitati macelaresti din carne fripta, mai ales de ovine), ZZ Top-ul din Icoanei este o revelatie: meniu divers, traditii culinare interbelice readuse la viata, ingrediente cinstite, vinuri neaose bine alese. Au si un mic magazin cu delicatesuri si licori distilate, sa nu plece musteriul acasa cu mana goala… (one for the road, deci:) )

Adresa: Str. Icoanei nr. 80, pe langa Teatrul Metropolis, tel. 0733.209.209, 021.242.14.93

  1. Torna Fratre

L-am pus cu inima stransa pe doi in loc de locul unu, atmosfera este impresionanta, dar servirea i-a tras un pic in jos. In rest… intoarceti-va, fratilor la minunatiile bucatariei din stramosi, ca tare mai e gustoasa si diversa! Impecabil meniul, asa cum sugereaza si numele, aici sunt readuse in atentie preparate ale romanilor de mai departe in timp si spatiu, adevarate dialecte culinare ale gastronomiei-mama romanesti… muzica e pe sufletul omului, carciumarii-s cu experienta si locu-i tihnit, numa’ bun sa tragi un chef cu lautari.

Adresa: Str. Tunari nr. 34, zona Dinamo, tel. 0784.111.890, 021.210.35.57

  1. Vatra Neamului

Un conac la marginea drumului spre Balotesti, acest restaurant merita vizitat, desi nu este chiar usor de ajuns la el. Dar atmosfera de aici, aranjarea salilor, meniul boieresc si inteligenta conceptului gastronomic-artistic motiveaza mica excursie pana aici. Se gateste moldoveneste, cu suflet si har, cu mare grija la pastrarea retetelor basarabene, care-si dezvaluie aromele langa un pahar de vin de peste Prut… hai, doua pahare…

Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti km 29, Balotesti, tel. 021.350.33.20, 0731.707.336

  1. Caru’ cu Bere

Frumos, faimos, de traditie cum il stim, de ce nu-i mai sus in top? Pentru ca nu cred in victoria marketing-ului asupra carciumii (e locul tipic unde sa aduci turisti japonezi sa cunoasca bucataria romaneasca, iar la iesire sa-si ia si niste artizanat…) In rest, numai de bine… arhitectura superba, atmosfera elevata, farmec de berarie central-europeana combinat cu staif de petrecere balcanica. Fara revelatii culinare, fara chelneri campioni, dar cu o locatie de vis si satisfactii medii certe.

Adresa: Str. Stavropoleos nr. 5, tel. 0726.282.373, carucubere@citygrill.ro, http://www.carucubere.ro

  1. Bistro Jaristea

De cand s-a mutat, s-a transformat mult in bine, desi in continuare nu este un bistro, ci un restaurant mai degraba ceremonios. Cu un decor high-class si un meniu complex, este un loc children-friendly, ceea ce e remarcabil. E drept ca au si o linie de servire pentru acasa (Gurmand Express) care-i din alt film dar asta e… un mix-grill gastronomic pentru toate buzunarele.

Adresa: Str. Henri Coanda nr. 5, colt cu Bd. Dacia, tel. 021.6505000, office@bistrojaristea.ro

  1. Crama Domneasca

Cum ii spune si numele, este un restaurant voievodal, care are si crama racoroasa, in apropierea Curtii Vechi. Are un concept care prinde bine la turisti, atmosfera este interesanta (cu sabii, armuri, semineu, ce mai, tot tacamu’ medieval) si inspira mesenii la ospete cavaleresti, chiar si cu meniuri-bufet si preturi piperate. Va puteti aduce aici colegii din strainatate veniti in delegatie, se vor simti ca-ntr-un film de epoca, cu a lot of Romanian touch: blide, vase smaltuite, ulcioare, lautari, carnuri trase-n teapa… un festin.

Adresa: Str. Selari 13-15, tel. 0722.291.195

  1. Vatra

Un restaurant care s-a tot mutat si stramutat de-a lungul vremii, inevitabil pe Brezoianu, ideal amplasat langa Cismigiu, Vatra e o surpriza placuta, un loc linistit intr-o cladire frumoasa, renovata cu gust, are o terasa cocheta si, in general, este alegerea buna daca sunteti in cautarea unei mese traditionale, cu portii mari, retete corecte si nu foarte mult staif.

Adresa: Str. Ion Brezoianu nr. 19, tel. 021.315.83.75

  1. Burebista Vanatoresc

Se remarca printre celelalte restaurante din top prin oferta bogata in preparate traditionale din vanat, chiar daca nu toate la inaltimea asteptarilor (ca prospetime, gust, pret). Merita incercat pentru o variatie de la locurile comune ale gastronomiei romanesti. Este un restaurant vechi, care s-a reinventat frumos, cu originalitate si umor.

Adresa: Str. Batistei nr. 14, tel. 0755 041 490

  1. Hanu’ Berarilor – Casa Soare

Casa si gradina superbe, in centrul orasului, pacat ca mancarea nu este la inaltimea locului – nici ca meniu, nici ca mod de preparare… Serviciu inegal, probleme cu fumul in restaurant, dar vara este o optiune certa pentru bucuresteanul insetat de-o bere si infometat de-o specialitate ca la mama acasa.

Adresa: Str. Poenaru Bordea nr.2, tel. 021.336.80.09

  1. Sarpele Roz

E clar, boema bucuresteana de ani ’90 este reloaded cu o nuanta actuala (coloristic vorbind, s-a migrat de la rosu la roz…). Culinar insa, vorba colegei Mihaela Gheata: muzica mult mai buna decat mancarea… Merita sa faceti un chef pe terasa cu amici vechi, fara mari asteptari, dar cu voie-buna.

Adresa: Calea Victoriei nr. 163 (intrare prin gang BCR), tel. 0742.582 .728, contact@sarpeleroz.ro, http://www.sarpeleroz.ro

Asadar, carciumi cu top, pentru a da cep la dop!

Fotografiile au fost realizate de Diana Sirghi pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

8 comentarii »

  • Brindusa Danciu said:

    Excelent scris.

  • mircea said:

    hei, jaristea nu “s-a mutat”, pur si simplu a deschis si un bistro. imaginea pe care ai pus-o e de la locanta jaristea, care se afla pe str. George Georgescu 50-52. bistro jaristea e pe henri coanda la colt cu bd dacia, langa romana. :) vezi ca gasesti poze misto pe paginile lor de pe fb.

  • Mircea Sangriu said:

    Dragii mei, aveti dreptate 100%, dar……….ar fii cazul ca si in Romania maestrii bucatari sa mai gateasca sub controlul caloriilor. Bucataria Romaneasca este extrem de grasa in comparatie cu cea Chineza sau Italiana….Tineretul nostru s-a cam ingrasat in ultimii 10 ani ceea ce devenim cam….Americani….la capitolul gastronomie….OK?

  • carmen said:

    eu as fi inclus si restaurantul Perla in top.
    motivul: mancare foarte buna, servirea fara cusur, decorul placut, muzica ok, asigurata de bandul propriu (coveruri)
    bonus: loc de dans:)

  • Restaurante unde sa mancam ciorba de fasole in paine in Bucuresti | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] am vorbit deja despre cele mai bune restaurante romanesti din Bucuresti, m-am gandit sa dedic un post separat felului meu de mancare favorit. Ma refer desigur la ciorba de […]

  • laur said:

    O singura opinie despre Crama Domneasca,in ciuda mancarii excelente am dat peste un ospatar cu un serviciu excretabil(un baiat slab tuns scurt care servea la terasa).Sunt atatea restaurante bune unde sa alegi,asa ca acolo nu ma mai intorc

  • Concurs: Bucate Unicate Romanesti cu dichis | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] dedicandu-le un top al celor mai bune 5 filme romanesti ale anului 2013. Am aruncat ochii peste topul restaurantelor romanesti din capitala si am ajuns acum la concursul organizat impreuna cu partenerii nostri de la Cafepedia […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*