The Host – Si extraterestrii plang cateodata, nu-i asa?
[Titlu in limba romana: Gazda]
KoolRank: 4.5/10
– atmosfera & entertainment: 5/10
– regie: 5/10
– actori: 4/10
– scenariu: 4/10
– montaj: 5/10
Nota IMDb: 6/10
Regie: Andrew Niccol | An: 2013 |
Actori: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel | Genul: romance, aventura |
Banuiesc ca, dupa vampiri, varcolaci, zombii, vrajitoare si alte fapturi cu priza la adolescenti, era timpul pentru ceva nou, pentru ca om cu om nu pot oferi o poveste de dragoste pe placul hormonilor celor tineri. Stephenie Meyer, dupa Twilight, a incropit o noua romanta. Lumea viitorului este o lume, asa cum ati banuit deja, unde omenirea a dat cu stangul in dreptul si s-a trezit cu o rasa de extraterestri veniti sa ne cotropeasca si sa aduca pacea pe pamant, infaptuind dorinta fierbinte a oricarei candidate la titlul de Miss. The Host nu ofera nimic nou, dar, daca duceti dorul stilului promovat de Meyer sau de Julie Plec in serialul The Vampire Diaries, acesta este filmul pentru voi.
I haven’t spoken to a human being in two years. (Jared Howe)
Pamantul a fost invadat si oamenii au ajuns un fel de costum pentru o rasa de extraterestri ce adora sa coabiteze si au un stil de trai foarte feng shui, minimalist. Pacea si armonia exista, dar exista acesti nesuferiti de oameni, ma rog, ce a mai ramas din rasa umana nepatrunsa de sufletele/algele extraterestre. Cum facem diferenta dintre un om si o alga ce a pus stapanire pe un om? Foarte simplu, extraterestrii in costum de om au ochii scanteietori – de unde vedem noi ca Meyer nu si-a putut stapani dorul de straluciri, iar urmasul lui Edward Scaparici Cullen este alien-ul cu ochii sclipiciosi.
Personajele principale sunt Melanie (Saoirse Ronan), om in cautarea unei comunitati pentru a se refugia cu fratele ei si iubitul Jared (Max Irons). Melanie este capturata si ajunge sa imparta corpul, mintea si o sumedenie de replici ce nu se mai sfarsesc cu o alga extraterestra, pe numele ei Wanderer, pe scurt, gratie unchiului Jebediah (William Hurt), Wanda. Wanda este speciala, la fel de speciala cum este si Melanie. Wanda ajunge sa-l indrageasca pe Ian (Jake Abel), Melanie inca il iubeste pe Jared, iar cele doua duduci n-au decat un corp. Din fericire, impasul femeiesc nu reprezinta un obstacol pentru Jared si Ian. Multumim, Stephenie Meyer, duceam dorul unui triunghi in devenire patrat amoros. Da, avem si un personaj negativ in acest film, pe numele ei de alien Cautatoarea (Diane Kruger). La fel cum era James (Cam Gigandet) in Twilight, Cautatoarea este un personaj negativ pus in scenariu cu scopul sa scoata audienta din sarite.
This is the beginning of a love story. (Melanie)
Madam Meyer l-a luat de mana pe Andrew Niccol, om serios, cu filme serioase la viata lui – Gattaca, S1m0ne, Lord of War – si s-au apucat ei doi sa scrie o romanta bazata pe noua nascocire a mamei neamului Cullen. Melanie/Wanda, Ian si Jared sunt noii Bella, Edward si Jacob, unde pe Bella o putem vedea aici ca o juna cu usoare tente bipolare; in rest, infantilismul este pe maini sigure si cu mari sperante la un sequel. The Host abunda in scene si dialoguri facute sa te iei cu mainile de par. Ma bucur, totusi, ca intr-o lume condusa de alge extraterestre, avem un stil vestimentar clasic, usor vintage, pentru ca anii ’50 sunt la moda, mai nou. Grupurile de oameni duc o viata decenta in pesteri echipate cu de toate, inclusive un lan de grau si paraiase termale. Spa in toata regula.Ce nu inteleg eu este cum sufletele/algele extraterestre n-au gasit de cuvinta sa caute ultimele redute ale umanitatii utilizand aparate ce capteaza temperatura corpului prin grotele deasupra carora survolau.
Stephanie Meyer nu e ea fana a filmelor de actiune si nu-i pusa la punct cu tactica militara, dar este o romantica incurabila. Scopul acestui film este sa creeze o noua franciza. Dupa finalul Twilight, s-au incercat si se tot incearca alti autori, alte romane ce vor innebuni adolescentele – iata ca Meyer ofera Gazda, unde iubirea, loialitatea, prietenia si speranta vor sa te traga de maneca sa inghiti oferta zaharisita pana iti creste glicemia si accepti povesti trase de par, jucate prost dar, in primul rand, scrise pueril. Actorii au incheiat contracte la fel ca regizorul, din pacate piata devoreaza astfel de scriituri. Cerere si oferta.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Stephenie Meyer scrie pentru o audienta formata si in crestere ce doreste astfel de produse, carti si filme. Dialogul si actiunea sunt puerile. Logica, credibilitatea, constructia personajelor in The Host sunt lasate la voia intamplarii, in functie de ce pot face actorii. Saoirse Ronan vorbeste de una singura pentru ca asa-i cer rolurile, faptul ca dialogul pe tiparul “eu cu mine insami” devine obositor nu este decat inceputul, relatiile amoroase sunt la fel de incitante pe cat este Tanar si nelinistit. Diane Kruger, William Hurt incearca sa fie mai mult decat personaje de umplutura, dar exact asta sunt. Triunghiul Ronan/Abel/Irons ar fi fost mult mai interesant daca exista si ceva chimie intre cei trei actori. Andrew Niccol se chinuie sa puna in miscare o lume imprumutate din Gattaca. In combinatie cu scriitura lui Meyer, este o ratare la nivel de scenariu si regie. Nu exista substanta, substraturi, nu stim de ce a ajuns lumea sa fie posedata de alge extraterestre pe stil body snatchers.
Ce spun criticii despre The Host?
Ma temeam ca poate sunt singura care nu a gustat universul stiintifico-fantastic meyersian. Nu, pe IMDb avem o placuta nota de 6/10 si parca presimt c-ar avea sanse sa scada in viitor. Pe Rotten Tomatoes in dreptul The Host gasim o prospetime de 11%, un scor de 3.7/10 si un total de 35 de cronici negative dintr-un total de 39. Nu-i bai, 92% din numarul utilizatorilor vor sa vada acest film. Curioasa sunt ce pareri or sa aiba dupa vizionare. Metacritic incheie cu o medie de 41/100 pentru The Host. Peter Travers de la Rolling Stone suprinde esenta via Twilight. Echipele de masculi. Echipa Ian versus echipa Jared, adolescentele vor lua cu asalt magazinele si isi vor confectiona tricouri, fanioane, retelele de socializare vor fremata pe urma unui nou razboi pentru titlul de cel mai ravnit barbat. Justin Bieber nu era cumva pe faza sa dea auditie pentru unul dintre cele doua roluri? Poate se uneau fan cluburile de beliebers si twihards. Unde Gattaca te seducea cu stil si talent, The Host te face sa-ti doresti sa iesi din sala cat mai repede si sa uiti cat mai repede de acest film.
Verdictul KoolHunt.ro
The Host este un film slab, chiar si pentru standardele fanilor acestor productii. Ce ramane in urma sa este melodia celor de la Imagine Dragons, pe val in acest moment cu Radioactive. O sa rasune in urechi mult timp, la fel cum s-a intamplat cu Decode pe vremea Twilight. La anul, presimt ca ne vom intalni cu The Host la The Razzies.
[…] pentru amestecul nesatios servit in graba, dar impachetat ireprosabil. Ioana Raluca Popescu – KoolHunt The Host este un film slab, chiar si pentru standardele fanilor acestor productii. Stephanie […]
[…] cronica: The Host – Si extraterestrii plang cateodata, nu-i asa? […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro