The Flowers of War – Corola de dureri neuitate
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 9/10
Nota IMDB: 7.5/10
Regie: Yimou Zhang | An: 2011 |
Actori: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang | Genul: drama, istoric |
Razboiul ramane un subiect care naste pana astazi povesti memorabile si filme emotionante. Unul dintre exemplele care atesta asta este The Flowers of War, un film aparut in 2011, in care Christian Bale demonstreaza inca o data (daca mai era necesar) ca este un actor care iese in evidenta si evolueaza cu fiecare prestatie.
All war is deception
The Flowers of War spune povestea unui angajat la pompe funebre care ajunge in China pentru a-l pregati de inmormantare pe preotul unei catedrale. In 1937, in fosta capitala a Chinei, Nanking, se desfasoara un adevarat masacru. John Miller (rol interpretat de Christian Bale) isi ia functia de preot si se refugiaza intr-o catedrala alaturi de un grup de pustoaice si 13 prostituate pentru a incerca sa-si salveze viata.
The Flowers of War este un film bine construit, intens, dramatic, violent, cu efectele speciale bune si cu niste actori in distributie care i-ar face invidiosi pe cei care vor participa anul asta la Oscaruri. V-am zis si de femeile frumoase care apar? Ei bine, sunt multe, una si una.
Actiunea filmului e construita logic, intensitatea creste odata cu maturizarea personajului principal, iar finalul te lasa fara suflu – astea fiind ingredientele unei drame de razboi de succes.
Minusurile vin in urma faptului ca datele istorice lipsesc din film, iar daca ai fost corigent la ora de istorie s-ar putea sa nu prea pricepi care-i treaba cu japonezii si chinezii si de ce se face atata tam-tam. Alta bulina neagra se duce spre The Flowers of War pentru ca tine prea mult si s-ar fi putut evita cu usurinta momentele liniare si plictisitoare din film.
Ca o ultima remarca negativa si personala, nu-mi place faptul ca filmul nu ofera nici o explicatie care sa ne faca sa intelegem comportamentul brutal al japonezilor. Inteleg ca filmul a fost realizat din perspectiva Chinei, dar o scurta explicatie ar fi ajutat la conturarea unei povesti mai obiective. Repet, e doar o remarca personala.
Trebuie sa mai stiti ca The Flowers of War este productia cu cel mai mare buget din toate timpurile in China, adica peste 100 de milioane de dolari.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Christian Bale a reusit sa ma faca sa vad orice film in care apare fara a cauta note pe IMDb sau alte pareri, ceea ce e mare lucru daca ma intrebi pe mine, pentru ca putini actori reusesc sa aiba un astfel de impact. Si, ca sa ne amintim putin, Christian Bale ne-a bucurat cu personajul lui Bruce Wayne in franciza Batman, dar si cu cele din Terminator Salvation, The Prestige, Equilibrium sau The Fighter.
In The Flowers of War, Christian Bale da viata lui John Miller, un personaj care dintr-o data se vede nevoit sa protejeze niste copile – o sarcina nu tocmai usoara pentru un betiv care pretinde ca este preot.
Regizorul filmului este Yimou Zhang. Tot ce stiu despre el este faptul ca a castigat 2 premii BAFTA si ca a reusit sa faca din The Flowers of War cea mai buna drama de razboi a lui 2011.
Ce spun criticii despre The Flowers of War?
Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com arata 45% fresh pentru The Flowers of War. MetaCritic.com ii ofera lui The Flowers of War un scor de 47/100 bazat pe 17 review-uri. Nu inteleg notele mici acordate de critici. Sa fi fost violenta excesiva care i-a speriat, sau au fost prea ocupati si atenti la escaladarile lui Tom Cruise in ultimul sau film care a stat mult si bine in Box Office? Si pentru ca m-am suparat pe criticii de dincolo, voi cita doar parerea unui critic de referinta din Romania (sac!). Lucian Bodnar spune pe blog-ul personal: “Cu Christian Bale in rolul principal, o suita de gagici una mai faina ca cealalta, totul intr-un decor de zile mari, ce avem aici e un film care nu merita ratat.”
Verdictul KoolHunt.ro
Inspirat dupa o poveste reala si dupa romanul lui Yan Geling – 13 Flowers of Nanjing – The Flowers of War este un film in care Christian Bale ofera inca o prestatie dramatica si spectaculoasa, cu o poveste de viata socanta si cu niste femei frumoase. Deci, evident ca este un must-see!
Yimou Zhang este unul ditnre cei mai ubi reizori chinezi, in filmele sale debutand spre exemplu Yi Zhang si Gong Li din “Memoriile unei gheise”.
Must to see:”The Hero”(Ying xiong), “Road to Home”.Sublimul e cu mult atins in filmele despre care am pomenit.:)
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.