Home » Acum la cinema, Filme

Thanks for Sharing – Despre dependente… cu dragoste

14 October 2013 scris de 1 comentariu

thanks-for-sharing1[Titlu in limba romana: Tentatii (i)rezistibile]

KoolRank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 7/10

– regie: 7/10

– actori: 8/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 6/10

Nota IMDb: 6.2/10

Regie: Stuart Blumberg An: 2013
Actori: Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow Genul: comedie, drama, dramedie

“Thanks for sharing” trateaza cu seriozitatea dependenta de sex cu toate ca incearca sa ne pacaleasca cu eticheta de comedie. Avem familii care sufera, cariere distruse, respect de sine la pamant, etc. Pe scurt, oricat de amuzanta ni se pare situatia, viata acestor oameni este o lupta non-stop cu dorintele trupesti. Varianta este cat se poate de clara – vindecare sau puscarie. Si acolo intram in alte discutii vesele.

thanks-for-sharing2

“Burning porn My Lord. Kumbaya.” (Dede)

Sa facem cunostinta cu trupa de soc: Adam (interpretat de Marc Ruffalo) – consultant devenit un model printre membrii asociatiei Sex Addicts Anonymous, Mike (interpretat de Tim Robbins) – un fel de guru si lider al echipei, Dede (interpretata de Pink) – coafeza uschita si prietena de nadejde, Neil (interpretat de Josh Gad) – un doctor rotofei care se lupta sa-si invinga dorintele, Phoebe (interpretata de Gwyneth Paltrow) – iubita lui Adam care nu doreste sa aiba o relatie cu un dependent. Adaugam familia lui Mike in ecuatie: Katie (interpretata de Joely Richardson) si Danny (interpretat de Patrick Fugit) si avem un tablou complet. Oameni simpli, cu idealuri, simt al umorului, destepti si frumosi, dar care oricand ajung sa se frece de alti cetateni prin metrou sau se arunce in relatii de o noapte sau pur si simplu sa faca sex pentru ca asa le vine. “Thanks for Sharing” are norocul unei distributii foarte bune care reuseste de multe ori sa eclipsesze golurile din scenariu, iar revelatia filmului o constituie probabil duo-ul Neil/Dede. Radem de ei, dar filmul lui Stuart Blumberg doreste sa prezinte un semnal de alarma. Despre dependentii de sex se vorbeste in termeni ironici. Asa le spunem barbatilor care isi inseala consoartele, vedem ca la Hollywood este o boala grea, dar rar vedem un film cinstit cu publicul despre cat de greu este sa duci o viata normala in conditiile in care singurul lucru care iti trece prin cap este cum sa faci sex.

thanks-for-sharing3“Dude, you really are Anthony Edwards. Fuck that, I’m George Clooney.” (Neil)

Subiectul sensibil al filmului este tratat ca orice alt film despre dependente, fie ca vorbim despre alcool sau droguri. Vedem cum sexul si pofta neostoita distrug familii, cariere. Ajungi sa te intrebi pentru ce ai muncit ani de zile cand te trezesti ca nu mai poti profesa datorita faptului ca te-ai dat la superiorul tau si ca ti-ai dat banii pe aventuri cu prostituate de lux. Sexul devine un inlocuitor pentru afectiune, respect, incredere in sine, imagine de om realizat. Vedem situatiile extreme, acolo unde nimeni nu doreste sa ajunga. Radem cand vedem cum Adam refuza sa aiba un televizor in camera de hotel sau conexiune la Internet cand pleaca in delegatii, dar la finalul filmului intelegem de ce. Chiar si partenerii acestor personaje trec prin dependente: Phoebe este obsedata de fitness si alimentatia sanatoasa, Katie ignora trecutul si refuza sa se implice in relatia dintre tata-fiu, Danny, fiul lui Mike, s-a luptat cu dependenta de droguri si cauta sa revina in sanul familiei. Toti acesti oameni se alieneaza de lumea normala si incearca sa traiasca in fiecare zi fara frica de a ceda ispitelor.

thanks-for-sharing4Despre actori si regie ce se poate spune?

Gwyneth Paltrow si Marc Ruffalo au sare si piper, iar postura de cuplu nu le este straina. Vom avea in curand o serie de imagini comice – meme – cu Pepper Potts, Bruce Banner si Tony Stark – invartindu-ne printre diverse imagini picate din Iron Man, Avengers, Thanks for Sharing si A view from the top. Cei doi au chimie pe ecran, dar de multe ori avem impresia ca prietenia dincolo de ecran este mult prea evidenta in felul in care Gwyneth si Marc interactioneaza. Josh Gad este revelatia acestui film, rolul lui Neil este redat in linii clare de la punctul 0 al primelor trairi si impulsuri pana la momentul acceptarii si infruntarii, iar Pink pe post de prietena si toavarasa de suferinta este un mare plus adus povestii. Christopher Lennertz semneaza coloana sonora si alegerile in materie de melodii sunt potrivite cu replicile si tonul filmului.

Ce spun criticii despre Thanks for Sharing?

Cu toate ca ca Stuart Blumberg s-a straduit sa aduca umor si sensibilitate filmului “Thanks for Sharing” criticii de film considera ca putea mult mai mult. Pe IMDb gasim nota de 6.2/10. Rotten Tomatoes nu ridica tomatometer-ul mai sus de 50% pentru Thanks for Sharing, iar media cronicilor de film este de 5.6/10 (52 pozitive si 53 negative). Metascore-ul s-a oprit la 55/100 pe MetaCritic.com pentru Thanks for Sharing. Richard Roeper de la Chicago Sun-Times sublinieaza faptul ca ajungem sa tinem la personaje, ne emotioneaza si dorim sa vedem ca reusesc sa treaca peste obstacole. Peter Debruge (Variety) consemneaza lipsa de spontaneitate si poveste cu final previzibil.

Verdictul Koolhunt.ro

Thanks for Sharing este diferit fata de filmele ce au aparut acum in cinematografe si fata de ce se anunta in saptamanile urmatoare. Daca v-a placut “The Kids Are All Right” o sa aveti o varianta light dar placuta.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*