Home » Evenimente

Terry Gilliam deschide cea de-a patra editie BIEFF!

7 December 2013 scris de Niciun comentariu

cp12ro1Gala de deschidere BIEFF aduce in premiera in Romania cel mai nou lungmetraj al maestrului filmului experimental TERRY GILLIAM, THE ZERO THEOREM. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului laCinema Pro, miercuri, 11 decembrie, si va fi precedata de un Masterclass sustinut de acesta laCinema Studio. Evenimentul si prezen?a regizorului in Romania sunt posibile datorita sprijinului generos oferit de British Council, JTI si MediaPro Distribution.

cp12ro2The Zero Theorem, o satira acida la adresa lumii contemporane

Prezentat in premiera mondiala in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Venetia 2013, retro-futuristul science-fiction The Zero Theorem, filmat anul trecut in Bucuresti, este o satira acida, cu nuante orwelliene, la adresa lumii contemporane, dominata de computere si de marile corporatii. Amintind de BRAZIL, filmul poarta marcile specifice lui GILLIAM: excentricitatea si umorul insolit, personajele burlesti si contrastele dintre futurismul low-tech si decorul clasic in descompunere. Intr-o lume a zgomotului si a claustrofobiei tehnologice, in care nu te poti ascunde nicaieri de reclamele ce te urmaresc pe strada – unele dintre ele promovand biserica lui Batman Mantuitorul – Qohen, un „zombie de cubicul”, inadaptat social si genial in materie de computere, se lupta cu credinta in propriul destin. Chinuit de angoase existentiale, asteapta un telefon ce ar trebui sa dea sens vietii sale, in timp ce lucreaza la „teorema zero”, un proiect misterios care sugereaza ca existenta in sine, intregul univers, Qohen inclusiv, nu au niciun sens.

Terry Gilliam este unul dintre cei mai indrazneti regizori contemporani, avand intotdeauna curajul sa sfideze conventiile si sa experimenteze. Apreciat la nivel international pentru filme precum Brazil (nominalizat pentru Cel mai bun scenariu adaptat la Oscarurile din 1986), The Fisher King (castigator al premiului Leul de Argint la Venetia in 1991), sau Fear and Loathing in las Vegas (nominalizat la Palme d’Or Cannes in 1998), filmele lui sunt de obicei comedii negre existentialiste care se termina cu o turnura tragicomica de situatie.

cp12ro3Profesionisti de top ai cinema-ului european vin sa intalneasca regizorii romani la BIEFF

Cele mai recente experimente romanesti vor intra de miercuri in atentia publicului autohton, precum si a unor profesionisti de top ai industriei cinematografice internationale. BIEFF faciliteaza intalnirea directa intre artistii romani si acesti profesionisti, invitati la Bucuresti ca membri ai Juriul Competitiei Internationale BIEFF 2013:

• RÉMI BONHOMME – Manager de Program, SEMAINE DE LA CRITIQUE, sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes;

• JOOST DAAMEN – Selec?ioner IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam;

• MIEKE BERNINK – Coordonatorul Master-ului de Film, Academia Olandeza de Film;

• MÁRIO MICAELO – Co-Director, Festivalul International de Film Curtas Vila do Conde.

BIEFF este primul eveniment din Romania care promoveaza zona de granita dintre cinema si artele vizuale, oferind expunere unor artisti vizuali proeminenti, ale caror lucrari sunt prezentate cu precadere in muzee si galerii de arta si doar rareori in sali de cinema. “O facem din convingerea ca aceasta zona de granita e un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, David Lynch, Derek Jarman, Andy Warhol, Stan Brakhage si altii”, declara Adina Pintilie, curatorul BIEFF.

Cea de-a 4-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, si este sustinuta de Centrul National al Cinematografiei, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatea Nationala de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Finlandei, JTI, Dacia, Jameson, Noumax, 360 Revolution, Hotel Marshal, La Mama, Lente Cafe, Club Control, Libraria Bastilia, Smart Change, Alte Arte.

PARTENERI MEDIA: Digi24, Radio Guerrilla, Vision Media Plus, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro,FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, All Hollow, BeWhere!,TATAIA, Orasulm.eu, GetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, CooperativaUrbana.ro,iFestival.ro, IQads.ro, VICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, GingerGroup.ro, TOTB.ro, LaPunkt.ro, 121.ro,Modernism.ro, ArtClue.net, PostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro,DorDeDuca.ro, KoolHunt.ro, VIP Romania, Inhale Magazine, Ziarul Metropolis, Urban Things Romania.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*