Home » Carti, Timp liber

Stiri despre o rapire – un episod din istoria recenta a Columbiei

18 May 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 9/10

Cartile care sunt bazate pe intamplari adevarate mereu mi-au starnit interesul, iar daca mai poarta si semnatura unor autori celebri inseamna ca placerea lecturii este garantata. Am citit mai multe de acest gen, de la memoriile supravietuitorilor Holocaustului pana la tragediile unor femei din lumea araba sau chiar marturiile prizonierilor occidentali din inchisorile asiatice. Trebuie sa fii de piatra sa nu te marcheze o astfel de lectura si este extraordinar cum acesti oameni au gasit puterea sa-si retraiasca dramele pentru a lasa o marturie scrisa a celor traite.

In Stiri despre o rapire Gabriel Garcia Marquez nu vorbeste din experienta personala. Pe baza marturiilor mai multor persoane, el relateaza intamplarile din Columbia anilor ’80, cand au avut loc mai multe rapiri orchestrate de traficantii de droguri.

Scriitorul columbian laureat cu Nobel a fost un jurnalist foarte apreciat in tinerete, dovada ca a lucrat atat in tara, cat si in Venezuela, Mexic, SUA si Cuba. Si cum prima dragoste nu se uita niciodata, prin cartea de fata el revine la stilul care l-a consacrat creand o non-fictiune bine documentata, cu nimic mai prejos decat celelalte romane celebre ale sale.

O tara in care traficantii de droguri fac legea

Rapirile sunt o practica obisnuita in unele tari, iar in America de Sud fac parte din cotidian. Victimele sunt alese din randul persoanelor publice, influente, ceea ce atrage usor atentia mass media. Rapitorilor le este astfel mai usor sa faca presiuni asupra autoritatilor pentru satisfacerea revendicarilor.

In anii ’80, Columbia a semnat un tratat cu SUA prin care permitea extradarea traficantilor de droguri. Intr-o tara in care se castigau milioane de dolari din vanzarea de cocaina, este de la sine inteles ca vestea i-a nemultumit pe traficanti. Era putin probabil ca ei sa fie arestati in tara, dar in cazul unei extradari in Statele Unite ar fi urmat sa isi petreca restul vietii in inchisoare.

Stiri despre o rapire este povestea a zece jurnalisti rapiti de traficantii de droguri pentru a forta guvernul sa anuleze tratatul de extradare. Cartea este o relatare foarte curajoasa a lunilor de captivitate in care victimele au fost tinute ostatice. In paralel, urmarim si suferinta familiilor si lupta lor pentru eliberarea celor dragi. Totodata, scriitorul ofera foarte multe amanunte din motivele care se ascund in spatele multor decizii politice.

Zece vieti in schimbul unei decizii politice

Cartea reuseste sa surprinda foarte bine realitatea din Columbia anilor ’80: un guvern fara credibilitate, corupt, un sistem judiciar ineficient, o tara in care traficantii de droguri castiga usor sume fabuloase. Majoritatea magistratilor au de ales intre a se lasa mituiti sau a fi omorati, iar cand salariul de judecator abia iti ajunge sa traiesti, este clar care este varianta cea mai convenabila. Se putea trai mult mai bine daca ajungeai criminal decat daca te supuneai legii.

Pe acest fundal social, presedintele si guvernul decid sa schimbe tactica in razboiul cu traficantii de droguri: in baza unui tratat, acestia pot fi extradati in Statele Unite. Cei care se predau insa si isi marturisesc vinovatia isi pot ispasi sentinta in Columbia.

Aproape simultan, mai multi jurnalisti si persoane influente sunt rapite in Bogota pentru a crea presiuni asupra autoritatilor sa schimbe decizia. Pablo Escobar, liderul traficantilor si cel care comandase rapirile, va incerca sa negocieze cu guvernul anularea tratatului si conditiile predarii oamenilor sai. Incepe cosmarul victimelor care oscileaza intre speranta de a fi eliberate si frica de a fi executate. Situatia se tergiverseaza luni de zile si nicio parte nu vrea sa cedeze, iar Escobar isi arata ferocitatea prin executarea primei victime, o femeie.

Cartea poate fi privita si ca un roman psihologic, nu doar ca o pagina de istorie, pentru ca ne prezinta atat disperarea victimelor in timpul lunilor agonizante de prizonierat, cat si durerea familiilor care fac eforturi sa le elibereze.

Stiri despre o rapire a aparut la ed. Rao, dar stocul este epuizat momentan. O puteti comanda insa pe Tamada.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*