Home » Teatru, Timp liber

Somnoroasa adventura – traita la Teatrul Foarte Mic

9 October 2012 scris de Niciun comentariu

“Personajele mele, avand un fel de ridicola constiinta de sine, simt nevoia sa se autocaracterizeze si ori de cate ori se iveste ocazia, prin natura ei, prostia este si violenta. Dar nuantand-o, trebuie sa-i recunoastem prostiei si o anumita complexitate. Prostia nu e numai obtuza. Ea are o extraordinara putere de a mima orice: poate mima inteligenta, prostia se poate indigna fata de mediocritate, prostia poate mima chiar si sila fata de prostie” (Teodor Mazilu – O aventura estetica, 1972)

Teatrul Mic si Teatrul Foarte Mic si-au redeschis joi,  04 octombrie portile cu premiera piesei Somnoroasa aventura, a lui Teodor Mazilu in regia si scenografia lui Vlad Stanescu.

Barbat extrem de SERIOS, caut partenera de viata care sa-mi ofere putina nebunie in orele dupa program

Domnul Gherman, pus in scena candva de Gheorghe Dinica, este interpretat de aceasta data de Cristi Iacob. El este asadar, lucrator la primarie, serios, cu ceva stare si automobil, dar inca nu si-a gasit echilibrul. Pentru asta ar mai avea nevoie de mana Gabrielei (Gabriela Iacob), care cu inocenta, naivitatea si imaturitatea sa ar umple orele de dupa programul seriosului domn Gherman. Insa nu-i usor sa ajunga la inima fetei, mai ales cand aceasta mai este curtata de alti doi pretendenti si pazita strasnic de matusa Cleo (Oana Albu). Cel pe care pare ca-l iubeste este Manole – interpretat candva de Amza Pellea, este acum jucat de Radu Zetu, care face foarte bine rolul baiatului sarac, dar smecher, mecanicul amator de mici si bere in padurea Baneasa. E clar ca matusa Cleo nu poate fi deloc de acord cu acesta si unde mai pui ca trebuie sa-si vada si interesul propriu sustinut de cardurile domnului Gherman.

Si, ca si cum conflictele n-ar fi fost suficiente, in scena mai apare si Ogaru (Avram Birau), fostul iubit al matusii Cleo, dispus si el sa concureze pentru inima Gabrielei.

Cand sinceritatea coincide cu interesul e mai bine sa fii sincer

Cu toate ca Teodor Mazilu a refuzat sa fie considerat “noul Caragiale”, felul in care satirizeaza defecte atat de prezente in toate timpurile il aduce foarte aproape de acesta. El spunea ca nu este interesat de amuzament, ci de viata involuntar comica, cu personajele ei pe care nu-i nevoie sa le imbraci in diverse prototipuri, ci doar sa la pui in scena. El a incadrat aceasta piesa la divertisment comic, insa este un comic care nu-ti pemite sa razi cu gura pana la urechi, ci doar sa zambesti amar, pentru ca in spatele personajelor atat de actuale, si acum ca si in 1972, se ascund adevaruri triste. De asta n-am inteles de ce cineva din sala a ras zgomotos pe toata durata piesei.

Unde vedem Somnoroasa aventura

Evident,  la Teatrul Foarte Mic. Programul il gasiti aici, iar pretul biletelor este destul de modest, 27 de lei intreg si 20 de lei pentru elevi, studenti si pensionari.

Credit foto: Steluta Popescu

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*