Home » Carti

Soareci si oameni – despre prietenie si vise neimplinite

14 June 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 9/10

Soareci si oameni este povestea visului american, a sperantei si prieteniei. George si Lennie sunt doi prieteni care isi cauta de lucru in America anilor ’30 in plina criza economica. Proverbul “cin’ se-aseamana se-aduna” este cat se poate de nepotrivit in cazul lor. In timp ce Lennie este o namila de om, inalt, puternic, cu mintea si sufletul unui copil, George este marunt, inteligent, suspicios. Dar impreuna formeaza o echipa cladita pe incredere si prietenie, cu atat mai solida cu cat ambii impartasesc acelasi vis: sa isi cumpere o ferma, sa-si cultive propriul pamant si sa creasca iepuri.

Toate eforturile pentru realizarea unui vis

George si Lennie incearca sa isi gaseasca de lucru la fermele din California. De la ultimul loc de munca au trebuit sa fuga din cauza comportamentului lui Lennie. In ciuda bunelor sale intentii, retardul mental de care sufera il face sa nu fie constient de forta pe care o are si de multe ori faptele sale au urmari nedorite. George este cel care il apara, il scoate din bucluc si are grija de el.

Tot ce isi doresc ei este sa gaseasca un loc de munca, sa se fereasca de belele si sa stranga banii necesari cumpararii unei mici ferme.  O casa, o bucata de pamant si cativa iepuri pe care Lennie sa ii ingrijeasca – asta este visul la care viseaza cu ochii deschisi, dar atat de greu de indeplinit cu putinii bani pe care ii castiga.

Intr-un final, cei doi se angajeaza la o ferma unde spera sa treaca neobservati pentru a munci linistiti. Dar baiatul proprietarului, Curley, le pune bete in roate. Persoana artagoasa, acesta si-a facut un renume din a se lua la bataie cu oricine are un fizic mai bine cladit. Iar Lennie, cu inaltimea lui, pare victima perfecta pentru inca o incaierare. Dar George isi sfatuieste prietenul sa incerce sa il evite pe Curley si sa nu raspunda provocarilor acestuia. Mai mult, avand in vedere ca in trecut Lennie fusese acuzat pe nedrept de un viol, este de dorit sa evite si orice conversatie cu sotia lui Curley.

O carte foarte controversata la data aparitiei

Desi in prezent este lectura obligatorie in liceele americane, la data aparitiei, in 1937, cartea a fost cenzurata din cauza presupusului mesaj rasist si a limbajului vulgar. Ca rezultat, Soareci si Oameni apare pe locul 4 pe lista Cele mai contestate carti ale secolului 21 a American Library Association. Aceeasi lista are cap de afis seria Harry Potter, dovada ca SUA este tara tuturor posibilitatilor.

Eu nu am gasit nici expresii triviale, nici mesaje rasiste si consider ca Soareci si Oameni este o carte pentru toate varstele, cum sunt si Sa ucizi o pasare cantatoare sau Imparatul mustelor, la fel de contestate la vremea lor si aclamate mai tarziu.

Daca doriti sa va formati propria parere despre carte, o puteti comanda pe site-ul editurii Rao.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*