Home » Carti

Shantaram – sau farmecul Indiei in 1000 de pagini

23 July 2010 scris de Niciun comentariu

shantaram-gregory-david-robertsCoolRank: 10/10

Shantaram este cu siguranta una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit in ultima vreme si un cadou pe care l-am facut mai multor prieteni. Romanul este inspirat din viata autorului si surprinde cativa ani petrecuti in India de catre Gregory David Roberts.

Pentru ca inainte de a citi o carte, imi place sa aflu cateva date si despre scriitor, pot spune ca biografia acestuia poate surpinde cititorul avizat. Roberts nu are un doctorat in litere, nici macar nu a absolvit cursurile vreunei universitati de prestigiu. De fapt, Shantaram este prima si singura lui carte si a fost scrisa in inchisoare.

India – o lectie despre prietenie, loialitate, sinceritate

La inceputul anilor ’80 Roberts era un dependent de droguri condamnat la inchisoare pentru o serie de jafuri comise in Australia. In timp ce isi ispasea pedeapsa intr-o inchisoare de maxima siguranta, reuseste se evadeze si, cu ajutorul unui pasaport fals, se refugiaza in India, la Mumbay. Cartea este scrisa ulterior, la mai bine de 10 ani de la evadare, cand autorul este prins de autoritati in Germania.

Refugiindu-se in Mumbay pentru a scapa de trecut, Roberts afla ca viata pe strazile  mizere si aglomerate ale celui mai aglomerat oras indian este o lupta neincetata pentru supravietuire. Inca din prima zi in metropola le cunoaste pe cele 2 personaje care ii vor influenta viata: Prabaker, care il invata valoarea adevaratei prietenii, si frumoasa Karla, de care se si indragosteste.

In India, Lin (numele de pe pasaportul fals al autorului) deschide o clinica ilegala pentru saraci, joaca in filmele de la Bollywoood, lucreaza pentru mafia locala si ajunge chiar sa lupte impotriva rusilor in Afganistan. Tot aici, el se imprieteneste atat cu oamenii din patura de jos a societatii, cu saracii care traiesc in mahalalele din Mumbay  – de la care invata ce este prietenia, loialitatea, sinceritatea, dar si cu lumea interlopa si high-life-ul societatii indiene, lumea de la Bollywood – care ii arata partea intunecata a Indiei, cu tradarile, violentele si crimele ei.

Shantaram – un roman al descoperirii sinelui

Pe tot parcursul celor 2 volume, este interesant de urmarit transformarea autorului de la un dependent de droguri, un condamnat, la o persoana care ajunge sa fie respectata si cunoscuta in intreg Mumbayul. Ca orice bestseller, fundalul este intretinut de povestea de dragoste dintre Lin misterioasa Karla, in jurul careia este structurata intreaga actiune.

Shantaram este un roman despre prietenie si loialitate, un roman al descoperirii sinelui, dar mai presus de orice este un roman al dragostei autorului fata de o tara, India, si fata de locuitorii acesteia.

In prezent, autorul si-a ispasit pedeapsa pentru greseala din tinerete (jaful din Australia) si s-a reintors in Bombay. De precizat ca Hollywoodul pregateste o ecranizare a Shantaram cu Johnny Depp in rolul principal, care ar trebui sa aiba premiera in 2011.

Pentru alte pareri, puteti citi si review-ul Bookblog pentru Shantaram. Shantaram a aparut in Romania la editura All in 2 volume si poate fi comandata direct de pe website-ul editurii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*