Home » Carti, Timp liber

Sfidarea – din nou concurenti la jocurile groazei

17 November 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 10/10

Continuarea unui bestseller este probabil cea mai mare provocare pentru un autor. Si cum nu toti pot sa se ridice la nivelul primului lor succes, ceea ce a reusit Suzanne Collins cu Sfidarea este surprinzator. Partea a doua a trilogiei Jocurile Foamei este chiar mai buna decat prima desi, recunosc, nici eu n-am crezut ca povestea poate fi dezvoltata mai mult.

Au castigat Jocurile Foamei. Si mai departe?

Katniss si Peeta s-au intors victoriosi acasa dupa ce au castigat impreuna Jocurile Foamei. De fapt, este pentru prima data in istorie cand exista doi invingatori, datorita trucului lui Katniss. Ar trebui sa se simta in siguranta si fericiti, in fond si-au castigat dreptul la o viata imbelsugata si sigura pentru ei si familiile lor. Telespectatorii sunt in delir, toata lumea le urmareste povestea de dragoste si ii ovationeaza, dar presedintele Snow si Creatorii Jocurilor vad victoria lor ca pe o sfidare a puterii Capitoliului. Iar Capitoliul doreste acum sa se razbune. Si nu doar pe Katniss si pe Peeta, dar si pe familiile si prietenii lor. Iar razbunarea trebuie sa fie publica, si cumva mascata pentru a nu agita populatia.

Regulile se schimba

O data la 25 de ani, Capitolul organizeaza Jubileul Pacificarii, un fel de Jocurile Foamei mai speciale, ajunse acum la cea de-a treia editie. Cu aceasta ocazie Creatorii Jocurilor schimba putin regulile: participantii vor fi de data aceasta alesi dintre invingatorii celor 25 de editii. Din Districtul 12, au existat doar trei invingatori de-a lungul timpului: Katniss, Peeta si Haymitch, mentorul lor. Bineinteles ca totul este regizat in asa fel incat Katniss, acum de 17 ani, si Peeta sa fie din nou concurenti. Arena este alta, regulile mai dure, conditiile mai vitrege iar concurentii – cei mai buni care au concurat vreodata.

Cartea este mai mult decat aventura din arena a celor doi protagonisti, mai intensa decat prima parte, mai alerta – o continuare fireasca, deloc fortata a unei povesti de dragoste si supravietuire in cele mai vitrege conditii. Finalul este unul la care ramai efectiv blocat, pe care eu nu l-am prevazut, si abia astept sa aflu deznodamantul in cel de-al treilea volum al seriei.

Chiar daca incepe putin mai lent, nu as recomanda sa incepeti cartea seara, pentru ca nu o veti putea lasa din mana. Este un roman care te tine lipit de canapea, traind aventurile la aceeasi intensitate cu eroii si care te lasa ravasit de avalansa sentimentelor pe care le trezeste: dragoste, neputinta, usurare, razbunare, uimire, manie – pana la finalul nebunesc.

Cartea este epuizata in multe librarii, dar editura Nemira a scos deja a doua editie a seriei, de data aceasta in format hardcover. O puteti comanda direct pe site la un pret promotional.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*