Home » Teatru, Timp liber

(S)experienta Love’s Guts – Cupluri luate la puricat visceral

25 January 2012 scris de Niciun comentariu

Ce face actorul cand publicul ii da cu flit? Da mai cu talent, desigur! Tanarul mai ales, inca neatins de aere si plin de aplomb, va interpreta din tot sufletul – fie cu casa inchisa, fie ca-i sufla vantul prin ea. Acum o saptamana, sala in cauza era… bine aerisita, fortandu-i pe actori sa se adapteze si pe mine sa ma simt privilegiata. O piesa jucata numai pentru mine, ce onoare! Chiar a fost, una incununata de-o sesiune informala de Q&A dupa “lasarea cortinei”.

Obisnuita fiind cu trena de spectatori asternuta la usa clubului Prometheus inaintea unui spectacol de stand-up, acum (exact) o saptamana am fost luata prin surprindere de absenta lor. In afara de doua mese ocupate – una de mine si Lucian – si personalul localului, nici picior de spectator. Era premiera oficiala a unei piese de teatru – mereu motiv de rarefiere a publicului – care marca pe deasupra lansarea companiei de teatru Colour Theatre. Vedeti voi, nu li se dusese vestea inca, desi in rol de regizor, costumier, si promotor principal aveau un nume cunoscut – daca pentru niciun alt scop, va scriu ca sa-mi aduc aportul la schimbarea acestei situatii ingrate.

Ei sunt Gina-Alina Patilea, Roxana Andreea Filip si Horia Andrei Butnaru, iar numele care poate va rezona cu amatorii de teatru este cel al regizoarei Anca Maria Colteanu. Anul trecut, prin toamna, puneau in scena piesa Closer (pe care cinefilii o vor recunoaste dupa filmul omonim) in regim de “examen final”. Acum ca au absolvit, sansele sa o mai vedem sunt reduse – altfel stau lucrurile cu drepturile de autor pentru noua lor piesa, prima din portofoliul Colour Theater, detinute de Horia. Tanarul a scris-o prin facultate, la rugamintile colegilor care aveau nevoie de monoloage pentru scoala. Ulterior, compilatia de fituici a vadit un oarecare fir rosu, iar nasterea piesei de sine statatoare a fost inevitabila.

Fosta Love’s Guts, re-botezata (S)experienta chiar in ziua cand eu veneam s-o degust in cadru intim, este pe de-o parte exact asa cum te-ai astepta sa fie un prim pas in peisajul independent, low-key, de teatru. Adica brici jucata, cu pretentia idealista de-a aduce ceva nou, si cu infime costuri de productie pe care avantul actorilor, sustinut cap-coada, le mascheaza cu 95% succes. Pe de alta parte, este un pas infipt cu dreptul care merita tam-tam-ul mediatic, ca si un public umblat prin zona underground-ului teatral bucurestean. Structurat in capitole prezentate de-o “extraterestra” (Roxana), materialul este produsul unei minti tinere si destupate iar desfasurarea piesei sta sub semnul unei maini regizorale vizibil experimentate.

Carligul nu se infige din prima, desi non-pamanteana care apare pe scena are un farmec aparte, o fustita tip tutu inflorata (hand-made by Colteanu!) si ne momeste cu o voce dulce, dar clinica… extralumeasca! Ea ne anunta ca va privi cu lupa la evolutia schiopatata a rasei umane si purcede la a ne prezenta, pe parcursul unei ore si-un sfert, mici scenete reprezentative din viata noastra de zi cu zi – mai exact perioadele de imperechere… ratata. Desigur, acestea, jucate in pas de deux de Horia si Alina, nu sunt deloc comune, si rasetele nu-mi intarzie in gatlej. Le tin acolo, pentru ca sala sunt eu, si ma apasa. Tot de-aia, aflu la sfarsitul piesei, lipseste mare parte din interactiunea cu publicul – de unde public? – care ar fi dat o savoare mai picanta intreprinderii.

“Vreau sa fac sex!” exclama Horia in rol de batranel respins de nevasta, Alina, care sforaie langa el. Scena continua pe acelasi ton – frustrat, ascutit, usor fortat – apoi e randul “babutei” Alina sa intervina, destainuindu-ni-se calma, putin stupefiata, mai mult decat orice satula pana peste cap de apetitul barbatului. Demarcate prin interventiile analitice ale Roxanei, urmatoarele “sectiuni”, sau confesiuni, se succed introducand varii personaje – baietelul rarait, balerinul englez gay exasperat de telefoanele unei Bianca insistente, barbatul indragostit aproape-n ciuda partenerei de viata etc. – toate jucate de aceiasi doi actori. Dau dovada de o gama interpretativa larga (in speta Horia, cameleonic de-a dreptul), jocul lor de glezne suferind insa de pe urma sincopelor Roxanei care, oricat de dulce s-ar alinta, defazeaza ritmul.

Intre scenete, la schimbarea decorului, am fi fost intretinuti – intr-o varianta anterioara, acum suspendata din pacate – de interventiile unui rapper. Iar la sfarsit, intr-o lume alternativa unde sala ar fi fost ticsita, am fi fost incoltiti cu intrebari deocheate despre propria evolutie sexuala. N-a fost sa fie, dar ce a fost totusi a functionat, aproape ca uns. Supusa unui rodaj cu public indestulator, piesa tesuta in mare parte din monoloage va prinde consistenta din dialogul de energii – nu ma indoiesc pentru ca l-am simtit incoltind cand Alina, cu voce inocenta, aproape puerila, mi-a lansat o intrebare direct de pe scena: “Dumneavoastra faceti sex?”… :)

Partitura actorilor, chiar si de unii singuri pe scena, prinde-n hora spectatorul, desi energia comica nu e uniform repartizata pe parcurs. Insa cand Horia si Alina incing literalmente un dans superb coregrafiat, chiar si inghesuit nefericitul pe scena clubului Prometheus – suradem, captivati. Apropierea lor si conversatia de pe final, care incapsuleaza elemente din feliile de viata dezvoltate anterior, satisface la nivel narativ. Pentru textul lui Horia si pentru acest dans, in care ea zboara ca un spiridus silfic si el nu o scapa din mana, va descriu si va recomand (s)experienta. Daca nu este una (inca) perfect coerenta sau cursiva, este totusi originala si delicios de inventiva pe-alocuri, prin punctele… sex-entiale!

Fotografiile au fost realizate de Lucian Bodnar in cadrul piesei (S)experienta, pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*