Home » Teatru, Timp liber

Satisfucktion – sau cum te poate seduce o mare artista indiferent ce rol joaca

5 March 2012 scris de 1 comentariu

Teatrul Foarte Mic tocmai ce a pus in scena o “farsa” de Thomas Bernhard sub denumirea de Satisfucktion. Cele cateva cuvinte cu titlu de prezentare de pe site-ul teatrului nu anuntau nici intr-un caz o comedie sau un teatru bulevardier. Din contra… cu toate acestea, modul in care piesa este pusa in scena (implica si) acapareaza publicul inca de la inceput.

O  mare doamna este intotdeauna o mare doamna

Chiar daca sinopsisul piesei poate nu va atrage, fiind vorba despre “satisfactia propriei caderi” si alte trairi asemenea, simplul fapt ca primul nume din distributie este al doamnei Valeria Seciu ar trebui sa va determine sa va procurati degraba bilete pentru urmatoarea reprezentatie.  Performanta dansei straluceste dincolo de orice partitura. Marea doamna are o asemenea energie si putere de seductie incat chiar daca rolul sau ar trebui sa ne faca sa o dispretuim, noi tot o iubim. Sau mai bine zis, este atat de fabuloasa in acest rol incat reuseste cu adevarat sa ne faca sa iubim un personaj cu o incarcatura atat de tenebroasa ca al dansei.

Jocuri pe care le joaca oamenii

Personajul doamnei Seciu nu este insa singurul tenebros. Piesa isi propune a fi o fresca a unor jocuri psihologice pe care oamenii le joaca de cele mai multe ori fara stirea lor. Dintre multele si complicatele coregrafii mentale si menajerii de sentimente, in Satisfucktion se face zoom pe portretul parintilor care isi schilodesc emotional copiii si ii transforma in papusi atinse de un usor retard numai pentru a se asigura ca viata lor nu va fi niciodata plina de singuratate. O astfel de fiinta monstruoasa ii revine a juca doamnei Seciu, iar rezultatul este remarcabil. Desi stii ca ai de-a face cu un monstru, nu te poti lupta cu puternica seductie pe care o exercita asupra ta. Esti curios, vrei sa il vezi mai de aproape, iti pare chiar frumos acum ca te-ai apropiat, ochii sai mari si plini de candoare te fac sa vrei sa ii oferi o particica din sufletul tau… Cam asta simte probabil personajul interpretat de Cristian Popa, personaj care spune chiar o frantura din povestea autorului. O aparitie destul de scurta, dar suficient cat sa mai adauge o tusa semnificativa la portretul Divei.

Fiica “monstrului”, interpretata de Florina Gleznea, este si ea un personaj greu. Zbaterile si pendularea intre o viata de libertate sau o viata in slujba “creatoarei” sale sunt neincetate. Rolul este cu siguranta greu, si desi pe alocuri personajul pare mai degraba fortat decat credibil si emotionant, pana la urma Florina Gleznea o scoate la capat onorabil.

Veti remarca fara indoiala si un al patrulea personaj, interpretat de Mihaela Popa, o aparitie socanta si revelatoare. Veti vedea singuri de ce :)

Unde vedem Satisfucktion?

La Teatrul Foarte Mic. Acum puteti achizitiona bilete la Teatrul Mic si Foarte Mic si de pe site-ul eventim.ro, asa ca merita sa fiti atenti pentru urmatoarea reprezentatie. Nu va asteptati sa vedeti o comedie sau o poveste relaxanta, dar un recital actoricesc ca cel al doamnei Seciu nu trebuie ratat sub nici un pretext!

Credit foto: Alois Chirita

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*