Home » Evenimente

RIUF – oportunitati pentru studiu in strainatate

28 September 2011 scris de 1 comentariu

Daca esti un tanar in Romania, cu aspiratii care includ cariera, un statut bine definit, si recunoscut, intr-o industrie, un post de viitor, posibilitati de avansare pentru profesionisti, si da, un salariu pe masura abilitatilor tale indiferent de criza – atunci stii ca o diploma de la facultatile noastre nu e raspunsul intrebarii tale arzatoare, “Oare am pe ce sa-mi construiesc o viata de om?” Pentru tine – tu fiind desigur tipic pentru generatia noastra – se organizeaza targul de educatie RIUF, sau Romanian International University Fair, de sase ani de zile.

RIUF la a noua editie: toamna se numara oportunitatile

Sigur ai auzit de el pana acum, eu iti reimprospatez memoria doar pentru ca cea de-a IX-a editie a targului se afla pe ultima suta de metri cu pregatirile dinaintea gongului de-nceput, care se va da pe 22 octombrie. RIUF va insemna pentru tine un weekend (22-23.10 la Sala Palatului din Bucuresti, sau 25.10 la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj) de clatire a creierului, in care reprezentanti ai universitatilor cu renume din strainatate te vor curta. Suna interesant, si flatant, si, din pacate, nu e un sentiment usor de cultivat aici. Pentru ca, desi exact asa ar trebui sa se simta un tanar absolvent de liceu – adica inundat de o mare de posibilitati si cu lumea la picioare – la noi nu se intampla prea des sa ne permitem optimismul asta.

RIUF, in schimb, isi propune sa fie o insulita a mintilor cu viziune pe termen lung si o portita spre ceva mai bun, spre o educatie care sa-ti deschida la randu-i usi cu miile. Aici vii ca sa afli la ce programe de studiu poti spera, cate sunt fezabile si “in buget”, dar mai ales ce profesie sau mediu te atrage. Inainte sa “te faci mare” trebuie sa inveti si, gratie acestui targ, vei stii ca iti poti consolida cunostintele in institutii ca Central European University, Malmö University, Radboud University Nijmegen, King’s College London, Princeton University sau altele cel putin la fel de faimoase pe plan mondial.

Scoala unde te implinesti, cu portofoliu si portofel cu tot!

Apropo de buget, aceasta sesiune intensa de intalniri – un fel de speed-dating intre tine si universitati! – nu te obliga la mai mult de 5 lei cat costa intrarea. In ceea ce priveste oferta de studiu, fiecare universitate isi va expune cele mai accesibile programe de finantare, astfel incat nici posesorul celui mai molau portofel nu se va simti exclus. Dimpotriva: in unele tari, ca Danemarca sau Suedia, invatamantul este gratuit, si la licenta si la master; in altele, ca Olanda sau Marea Britanie, taxele de scolarizare pot fi acoperite in intregime de statul respectiv – un imprumut rambursabil doar dupa finalizarea cursurilor, cand pui “diploma” la contributie si pe tine pe picioare!

Fara indoiala, vei pleca de la RIUF mai bogat, ca bagaj de informatii, decat esti acum, citind aceste randuri. Iar din tarile care iti vor adapa o vreme setea de cunoastere te vei intoarce infinit mai supra-dotat (sic, da mi-o asum!). Mai mult, daca tragi un pic mai tare pe perioada studiilor tale de peste granita, poti veni si cu buzunarul plin: stiai ca poti lucra si in paralel cu scoala, nu doar in locul ei cum inca se practica in randul “capsunarilor”? Ei bine da: tarile-gazda iti permit si un part-time in anul scolar (extins la full-time pe timpul vacantei de vara, asta daca nu te napadeste dorul de casa la final de sesiune). Ca pui deoparte castigurile pentru zile negre, sau iti asiguri traiul de zi cu zi – este la latitudinea ta. Cert e ca nu ajungi muritor de foame cand te duci la studii in Strainezia: intri pe usa din fata si iesi pe covorul rosu!

1 comentariu »

  • filme noi said:

    Bravo un post foarte bun

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*