Home » cinema, Filme

Project Happiness – In cautarea definitiei fericirii

5 November 2012 scris de 2 comentarii

CoolRank: 9.5/10

– atmosfera & entertainment: 9.5/10

– regie: 9/10

– actori: N/A

– scenariu: N/A

– montaj: 9.5/10

Nota IMDb: 8.9/10

Regie: John Sorensen An: 2011
Actori: Richard Gere, The Dalai Lama, George Lucas Genul: documentar

 

Sambata, 13 octombrie, pe o ploaie mocaneasca si usor zgribulita de frig, porneam spre Caffe Tabiet pentru a vedea Project Happiness. La intrare am extras un cartonas cu un citat: “Fericirea nu depinde de ceea ce esti sau ceea ce detii,ci doar de ceea ce gandesti“, Dale Carnegie. Pe parcursul celor 62 de minute mi-am pus la randul meu intrebarea: ce ma face fericita? Raspunsurile au variat atat in documentar cat si in mintea mea, dar zambetul pe buze a ramas acelasi.

It really has to do with taking care of other people, and doing things for others rather than yourself. (George Lucas)

Producatoarea Randy Taran impreuna cu elevii si profesorii a trei scoli alese in acest proiect cauta raspunsul la intrebarile: ce este fericirea? Cum sa faci sa dainuie fericirea? Intrebari la care cu greu gasim un raspuns concret. Cu toate acestea, documentarul porneste pe urmele fericirii avand drept mentori pe George Lucas, Richard Gere, Richard Davidson si Dalai Lama. Proiectul a unit eforturile a trei grupuri de elevi si profesori dinStatele Unite, Nigeria si Dharamsala. Daca scoala din California ofera imaginea unui liceu particular cu tot ce-si poate dori un licean in materie de conditii de studio, copiii din Nigeria si Dharamsala sunt aratati invatand intr-un mediu profund afectat de lipsurile materiale. Cu toate acestea, sunt prezentati atat prin prisma profesorilor cat si prin propriile lor cuvinte drept niste copiii care vor schimbe lumea in bine, copiii care lupta in ciuda saraciei lucii, violentei si dezolarii din jurul lor. Copiii din Statele Unite sunt fie liceeni ce-si pun intrebari si vor sa schimbe lumea, cum este Luke, un fan declarat al lui George Lucas, sau sunt copiii ce au suferit fie pierderea unui parinte, fie au fost orfani, fie au avut momente cand s-au gandit la sinucidere.

Documentarul are o componenta pedagogica, citand statistici de ultima ora si numere ingrijoratoare in privinta tentativelor de suicid in randul tinerilor. Scopul final al celor trei grupuri de liceni este o intalnire cu Dalai Lama, lucru ce se intampla si aflarea raspunsului la intrebarile “ce este fericirea” si “ce te face fericit”. Nu ne mira finalul acestui documentar si raspunsurile oferite atat de George Lucas, cat si de Richard Gere si Dalai Lama. Nu exista un raspuns precis, nu exista o reteta a fericirii, fiecare dintre noi isi gaseste propria reteta a fericirii. Fie ca se implica mai mult in ajutorarea semenilor, fie ca se apleaca mai mult asupra propriei persoane. De cele mai multe ori lucrurile marunte sunt cele ce ne fac sa fim fericiti.

Too much anger, too much hatred. Affection, compassion, the sense of community, honesty, truthfulness – these are the key elements to counter mental unhappiness. (Dalai Lama)

Richard Gere, budist si activist militand pentru drepturile Tibetului, dezvaluie o latura spirituala in descoperirea si imbratisarea fericirii. Daca Geoge Lucas merge pe logica bunului samaritean si a micilor placeri ale vietii, pentru Gere budismul si calea spre fericirie s-au legat de cariera sa laHollywood. Nu ne mira afirmatia sa, legata de faptul ca nu sunt multi actori fericiti la Hollywood. Acest lucru se constata cu usurinta frunzarind paginile unui ziar sau blog axat pe detalii si stiri de ultima ora despre viata vedetelor hollywoodiene. Gandirea budista l-a ajutat pe Gere sa gaseasca pacea sufleteasca si un nou scop in viata, si sa se detaseze de starea de dezolare si tristete. Fericirea se pare ca are etape: incepe mai intai cu regasirea de sine si regasirea acelor elemente care ne aduc fericirea, mergand spre fericirea ca implinire sufleteasca si spirituala, atunci cand te dedici intru ajutorarea celor din jur.

Ma duce gandul la multele vedete ce imbratiseaza o cariera sub umbrela UNICEF sau ONU, sau adopta copii. Ma duce gandul si la muritorii de rand, cei ce nu au parte de stralucirea Hollywood-ului si descopera fericirea in lucrurile marunte, alaturi de familie, alaturi de prieteni, dedicandu-se cu pasiune unui hobby, unui ideal, lucruri care ii face fericiti la sfarsitul zilei. Stateam pe fotoliu si ma uitam la copiii din Nigeria si Dharamsala, copiii nevoiasi, traind intr-o lume violenta, saraci lipiti pamantului, cantand, zambind, vorbind despre ce vor sa faca pentru comunitatea lor. Profesori ce au idealuri si lupta pentru ele. In ziua de azi, mai rar. Dalai Lama, Dalai Lama cel cu cont de Twitter, isi face aparitia si vorbeste cu fiecare de la egal la egal. Nu are secretul fericirii, de fapt ne da de inteles ca nu poseda raspunsul la tainele universului, dar de cele mai multe ori n-avem nevoie de un raspuns precis. Avem nevoie si de o vorba buna.

Despre actori si regie ce se poate spune?

John Sorensen alege sa spuna o poveste sub forma de documentar. Povestea a trei scoli din trei medii diferite ce au tinut legatura si au pornit la drum in cautarea raspunsului la “ce este fericirea?” Liceenii americani par a fi cei ce au parte de intalnirile glamour cu George Lucas si Richard Gere. Interesant este cat de usor s-a obtinut intalnirea cu Dalai Lama, dar, cum proiectul intre cele trei licee s-a desfasurat pe parcursul unui an, banuiesc ca Dalai Lama este genul de om ce adora astfel de idei, ca si faptul ca echipa din spatele proiectului este foarte buna pe ceea ce face.

Mai in gluma mai in serios, se vede ca George Lucas este atractia din prima partea a documentarului. Cati dintre noi se pot mandri ca au stat in aceeasi camera cu cel ce a creat unversul Star Wars si Indiana Jones? Richard Gere este senin, calm, o prezenta linistitoare, ca pe final, Dalai Lama sa apara. Cu mare interes am cautat pe IMDb si am gasit ca Sfintia Sa este activ pe parte cinematografica. La mai multe proiecte, Sfintia Ta! Se pot spune multe despre Dalai Lama, dar are carisma pe ecran. Documentarul lui Sorensen merge pe ton didactic si moralizator, dar fara sa te puna la colt sau sa faca povestea greu de digerat. Faptul ca nu se ofera o reteta clara asupra gasirii fericirii este un plus. Fericirea este cum si-o construieste fiecare dintre noi.

Ce spun criticii despre Project Happiness?

Project Happiness s-a bucurat de multe distinctii la numeroase festivaluri de film, cum ar fi Seoul International Youth Film Festiva, Berkely Surge, WorldKids International Film Festival din India. Pe IMDb, Project Happiness are un punctaj de 8.9/10, cu majoritatea cronicilor pozitive. Gina Hernandez de la Daily Trojan afirma despre Project Happiness ca este un film ce prezinta o calatorie a descoperirii de sine ce se aplica nu doar absolventilor de liceu ci oamenilor de toate varstele. Cu toate acestea, aceeasi sursa afirma ca documentarul este realizat intr-o tenta usor naiva si poate mult prea idealista pentru public. Pe RottenTomatoes si Metacritic, Project Happiness nu are pana la aceasta ora un punctaj.

Verdictul KoolHunt.ro

Atmosfera de la Caffe Tabiet a fost mai mult decat placuta, cu o cafea viennoise delicioasa si un documentar ce merita vazut. Ne ofera de tema de gandire. Ce ne face fericiti? Project Happiness este genul de documentar ce trebuie urmarit mai intai cu inima si apoi judecat pentru exces de optimism.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*