Home » cinema, Gale de film, Stiri cinema

Programul festivalului Cinepolitica Extra Time – Cinema Elvire Popesco, 23 – 25 septembrie

22 September 2013 scris de Niciun comentariu

cinepolitica-afis-02Festivalul International de Film Cinepolitica face o oprire in aceasta toamna, intre 23 si 25 septembrie, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, pentru o portie de filme pe teme politice, la zi, „un aperitiv” pentru editia din primavara lui 2014. Cinepolitica Extra Time inseamna cinci filme, o lansare de carte si o dezbatere despre manipularea in mass-media.

Luni, 23 septembrie

18:00 „Tot ceea ce sclipeste” / „All That Glitters” / „Mlceti zlato” (documentar, Cehia, 2010) Regia: Tomaš Kudrna

Filmul abordeaza o tema fierbinte pentru societatea romaneasca, in contextul protestelor si dezbaterilor despre Rosia Montana: soarta unor sateni din Kirgistan, care se confrunta cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firma canadiana. In 1998, doua tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs intr-un rau, otravind ape, pamanturi, animale si pe miii de locuitori ai zonei. Documentarul a castigat Premiul pentru Cel mai bun film politic la prima editie Cinepolitica (2012).

20:00 „Cei cinci din Central Park” / „The Central Park Five” (documentar, SUA, 2012)

Regia: Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon

Unul dintre cele mai bune filme lansate in 2012, potrivit „The New York Times”. Folosind inregistrari de arhiva, interviuri cu cei implicati si cu experti si conturand clar contextul politic si social, documentarul arata cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani si un hispanic sa fie inchisi pe nedrept pentru violarea unei femei in Central Park din New York, in aprilie 1989. Adevarul a iesit la iveala abia dupa ce patru dintre ei si-au ispasit sentintele: in 2002, un criminal si violator condamnat pe viata si-a recunoscut fapta.

Proiectii urmate de dezbaterea cu tema „Manipularea in mass-media”, moderata de analistul Bogdan Ficeac.

Marti, 24 septembrie

17:30 Lansare de carte: „Infernul vandut ca Paradis”, de Sorin Iliesiu; participa autorul si criticul Titus Vijeu.

18:00 „Examenul”/„The Exam” / „A vizsga” (fic?iune, Ungaria, 2011) – Regia: Péter Bergendy

Revolutia esuata din 1956 a dus la o crestere semnificativa a supravegherii sovietice in Ungaria si la o lege care prevedea ca fiecare ofiter al Securitatii Nationale sa fie verificat, fara sa-si dea seama, pentru a se vedea daca era cu adevarat devotat cauzei comuniste, ajungandu-se la situatia schizofrenic paranoica in care fiecare spion nu doar spiona, ci era si spionat la randul sau.

Filmul a castigat numeroase premii, printre care trofeul Gold Hugo la Festivalul International de Film de la Chicago.

20:00 „Spune-mi cu cine te insotesti” / „The Company You Keep” (fictiune, SUA, 2012) – Regia: Robert Redford

Jim Grant (interpretat de Robert Redford) este un avocat si un tata singur, care isi creste fiica in suburbiile linistite din Albany, New York. Insa viata ii este complet data peste cap atunci cand adevarata lui identitate e dezvaluita de catre un reporter. Cu decenii in urma, el fusese membru al unei gupari radicale, acuzata de incendieri si crime in timpul protestelor impotriva Razboiului din Vietnam. Dupa 30 de ani traiti in anonimat, Grant trebuie sa fuga. Cu FBI-ul pe urmele sale, el porneste in cautarea singurei persoane care i-ar putea curata numele si trecutul.

Miercuri, 25 septembrie

20:00 „Conspiratia” / „Closed Circuit” (fictiune, SUA-Marea Britanie, 2013) – Regia: John Crowley

AVANPREMIERA. Un caz international de terorism ii aduce laolalta pe doi fosti iubiti – interpretati de Eric Bana si Rebecca Hall – care ajung sa fie avocati ai apararii intr-un proces intentat unui terorist. Cei doi isi vor vedea curand vietile puse in pericol, iar limitele loialitatii si rezistentei lor vor fi testate. Scenariul ii apartine lui Steve Knight, scenaristul lui „Dirty Pretty Things” si „Eastern Promises”, iar regia este semnata de John Crowley („Boy A”).

Filmul are o distributie selecta: alaturi de Eric Bana si Rebecca Hall apar Ciårán Hinds, Riz Ahmed, Anne-Marie Duff, Kenneth Cranham, Denis Moschitto, Julia Stiles si Jim Broadbent.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*