Home » Teatru

Privighetoarea si trandafirul – sacrificiul din dragoste este asumarea ta

28 January 2008 scris de Niciun comentariu

Privighetoarea si trandafirul la TNB? Ce bazaconie o mai fi si teatrul multimedia? Dar teatrul multimedia dupa Oscar Wilde? Si totusi, fiind cu Marius Manole m-am gandit sa incerc. Am observat si mai jos ca Eduard Gabia semneaza coregrafia si m-am decis ca merita incercat.

Tragedie despre dragoste si sacrificii din iubire

Povestea este urmatoarea. Personajul-narator ne povesteste despre un tanar student indragostit a carui iubita i-a promis ca va dansa cu el daca ii va aduce trandafiri rosii. Studentul nu gaseste nicaieri trandafiri rosii si incepe sa planga. Unei privighetori i se face mila de el si se roaga de un trandafir sa ii dea un trandafir rosul pentru tanarul student.

Trandafirul ii cere insa in schimbul florii sacrificiul suprem: sa isi infiga un ghimpe de trandafir in inima. Privighetoarea accepta sacrificiul, iar studentul obtine prin jertfa acesteia floarea pe care o duce iubitei sale. Aceasta, asa cum era previzibil de la inceput il refuza, deoarece primise deja diamante de la un alt pretendent. Suparat, studentul arunca trandafirul in noroi si se hotaraste sa revina la cartile lui de filosofie, pe motiv ca dragostea nu ajuta la nimic.

Piesa frumos realizata, emotionanta, dar fara substrat intelectual…

Din pacate, nu o sa va spun ca mi s-a parut ceva ce nu merita ratat. Este o piesa ok, care te prinde. In plus, dureaza doar o ora. Ceea ce pentru cei care nu iubesc teatrul in mod deosebit este foarte bine. Efectul de catharsis functioneaza, reusesti sa te transpui total pe scena si sa simti fiecare traire a personajelor. Si totusi… romantismul putin exagerat, lipsa de zguduire intelectuala sunt argumente care ma fac sa spun ca nu este un must see. “Spunea ca va dansa cu mine daca-i aduc trandafiri rosii” este refrenul obsedant al piesei. Si cam cu asta ramai din ea.

Ce am inteles eu din piesa, desi este posibil sa fie doar experienta mea personala: sacrificiile pe care le faci din iubire le faci pentru tine. Este posibil ca cel care le primeste sa nu iti dea recunostinta pentru ele sau sa traiasca la fel de bine si fara ele. Carmen Vidu spune intr-un interviu ca a ales aceasta piesa pentru ca a plans cand a citit-o si isi doreste sa faca oamenii sa planga. Cu mine, a reusit o lacrima.

Marius Manole joaca impecabil si coregrafia lui Eduard Gabia nu se prea simte

Dupa cum spuneam si in paragraful introductiv, m-am asteptat sa imi placa mult coregrafia, dansurile. Din pacate, Eduard Gabia nu prea se simte. Sau nu se simte cum mi-as fi dorit eu. Totusi, muzica este foarte potrivita, actorii-dansatori se misca foarte sugestiv (Eduard Adam si Carmen Ungureanu), proiectiile sunt bine realizate si te fac sa te desprinzi si sa intri in lumea de pe scena.

Marius Manole joaca bine, postura, dictia si pasiunea lui umpland intreaga scena si salvand piesa. Mi-a placut mult un citat din regizorul piesei, Carmen Vidu, citit pe metropotam: “Underground e un fel de apendice. Adica teatrul poate trai foarte bine si fara tine. Chiar daca peste tot in lume nu mai exista o diferenta clara intre mainstream si underground, adica formulele gasite de lumea din underground sunt deja prezente pe scenele teatrelor “de stat”, la noi in Romania exista o diferenta clara intre formulele celor care nu monteaza pe o scena de stat si formulele celor care o fac. De aia sunt considerata underground, nu am ce sa caut inca pe scena TNB. Atunci cand vorbesc despre dragoste, vorbesc despre relatii creative, despre lucruri care se intampla in tine si care sunt pe muchie, intre dragoste, ura, imaginatie, intre minciuna, creativitate, intre sus si jos, intre valoros si perisabil. E un fel de dragoste care le imbina pe toate astea, nu e neaparat vorba de iubirea dintre o ea si un el.

Daca vi se pare ca parerea mea nu este de ajuns, iata ce a mai spus si Catastif despre piesa Privighetoarea si trandafirul. Si mai multe puteti citi pe site-ul piesei Privighetoarea si trandafirul.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*