Home » Acum la TIFF, TIFF 2012

Premiantii TIFF 2012 – art-house cu casa inchisa!

12 June 2012 scris de Niciun comentariu

Ajuns la cea de-a 11-a editie, Transilvania International Film Festival a cucerit noi culmi ale profesionalismului cu o desfasurare snur de forte care confirma lumii intregi ca Romania este un punct important pe harta cinema-ului european. In zece zile, ne-am bucurat de imbinarea perfecta intre entertainment si arta, sau art-house, asistand la conferinte, masterclass-uri, concerte, lansari de carte, discutii si adunari mai mult sau mai putin informale. Nu in ultimul rand, am ciugulit cu pofta dintr-o paleta bogata si variata de filme, scurte, lungi, documentare, toate fe-no-me-na-le!

241 de filme, mai exact, cat sa se-adune de-un an plin pentru cinefilii care n-au fost la Cluj dar vor sa fie totusi la curent cu peisajul filmelor de festival. Eu v-as indemna sa cautati sa le vedeti pe toate, dar sunt sigura ca veti incepe cu premiantele TIFF-ului. Caci dintre multii veniti, s-au cernut doar cativa la linia de finis: cele mai valoroase pelicule in opinia juriului international, pe de-o parte, dar si a publicului, pe de alta.

La Gala de inchidere, prezidata de directorul festivalului Tudor Giurgiu si tinuta ca-ntotdeauna la Teatrul National din Cluj, membrii juriului, flancati de sponsorii traditionali si noi, au prezentat o serie de premii celor mai merituoase dintre peliculele proiectate in cinematografele Clujului intre 1 si 10 iunie. In plus, mari personalitati deja faimoase cunoscatorilor de film si arte conexe au fost invitate in lumina reflectoarelor (dupa ce toata saptamana coborasera din inaltul lor in locatii clujene pentru intrebari si autografe!) sa accepte distinctiile festivalului. Premii pentru intreaga cariera au fost oferite actorului Ion Caramitru, regizorului Claude Lelouch, actritelor Mari Torocsik si Geraldine Chaplin. Alte doua premii, de Excelenta, au fost inmanate scenografului Helmut Stürmer si, respectiv, directorului de imagine Iosif Demian.

Salile au fost pline ochi pe toata durata festivalului, Q&A-urile organizate cu personaje-cheie ale productiilor dupa respectivele proiectii au animat mereu spectatorii, dornici sa afle detalii din culise – pe scurt, TIFF-ul, ca intalnire intre cineasti, veterani si aspiranti, si “muritorii” de rand, a repurtat inca o victorie si in acest an. Cat despre triumfatorii cei mai vizibili, cei chemati pe scena Teatrului National sambata seara, ii veti gasi listati aici in continuare.

Cu doua premii de caciula, Shapito-shou (castigatorul Premiului Special al Juriului, in valoare de 1.500 Euro, si al Premiului Publicului) si Oslo, 31. august (Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 Euro si Premiul pentru cel mai bun scenariu, 1.500 Euro) tronau printre premiantii festivalului si dovedeau ca nici lungimile record la care din ce in ce mai multe filme ajung azi, nici structura narativa atipica, nici actiunea minimalista, chiar de factura introspectiva, nu sperie publicul cinefil.

Trofeul Transilvania: Oslo, 31. august (Norvegia, r: Joachin Trier)

Premiul pentru cea mai buna regie: Clip (Serbia, r: Maja Milos)

Premiul special al juriului: Shapito-shou (Rusia, r: Sergei Loban)

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Oslo, 31. august (Norvegia, r: Joachim Trier)

Premiul pentru cea mai buna imagine: De jueves a domingo (Chile, Olanda, r: Bárbara Álvarez)

Premiul pentru cea mai buna interpretare: Teddy Bear (Danemarca, r: Kim Kold)

Premiul FIPRESCI: Tyrannosaur (Marea Britanie, r: Paddy Considine)

Premiul publicului: Shapito-shou (Rusia, r: Sergei Loban)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc – lungmetraj: Toata lumea din familia noastra (r: Radu Jude)

Premiul ZFR – scurtmetraj: Blu (r: Nicolae Constantin Tanase)

Premiul ZFR – debut: Un gand, un vis, Doyle… si-un pix (r: Bogdan Ilie-Micu)

Mentiune speciala ZFR: Trei zile pana la Craciun (r: Radu Gabrea)

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre: Hope (Canada. r: Pedro Pires)

Premiul Let’s Go Digital! pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti: It sees you (r: Mara Simon, Denisse Conn-Tubacu, Cristian Georgescu)

Premiul competitiei locale: Portret de familie (r: Abel Visky)

Mentiune speciala in cadrul competitiei locale: Connection Lost (r: Paula Onet si Manuela Borza)

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj – Concursul National de Scenarii: Vara s-a sfarsit (Cristina Bilea)

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj – Concursul National de Scenarii: Dus intors: 3 minute (Adina Militaru)

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar – Concursul National de Scenarii: 10 perfect (Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas)

Credit foto: Transilvania International Film Festival. Mai multe poze de la TIFF gasiti AICI!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*