Home » Carti

Plansul lui Nietzche – terapie prin prieteni

24 November 2010 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8/10

Marturisesc ca nu eram o amatoare de recenzii de carti. Mi se parea ca o recenzie este ceva mult prea subiectiv care vine sa comenteze un altceva la fel de subiectiv. Pana cand am citit Plansul lui Nietzche din pura curiozitate si am realizat ca e o carte ce ar da multora “raspunsuri”, dar mai ales “intrebari”.

Irvin D. Yalom este Profesor Emerit de Psihiatrie la Universitatea Stanford. Lucrarile academice ale domniei sale includ Psihoterapia Existentiala si Teoria si Practica Psihoterapiei de Grup, ceea ce la o prima vedere nu prea constituie material beletristic. Ar tenta poate publicul pasionat de psihologie, m-am gandit eu, in randurile caruia ma includ cu modestie.

O poveste cu substrat psihologic

Plansul lui Nietzche este de fapt un roman despre oameni. Despre felul in care ei se “ating” unii pe altii si despre urmele pe care le lasa o atingere, fie ele bune sau rele. Nu este un roman istoric, desi cercetarile care au stat la baza scrierii cartii sunt la fel de riguroase ca cele pentru o bibliografie adevarata. Si nu este nici un roman de dragoste.

Este o poveste despre “terapia” prin prietenie. O metoda care este probabil cea mai veche dintre toate modelele de intr-ajutorare omeneasca. Probabil suna banal. Dar sunt sigura de un lucru: uneori, atunci cand le este prea greu sa isi recunoasca slabiciunile si greselile, oamenii se ascund chiar si de prieteni. Daca ar fi mai constienti de faptul ca vindecarea vine abia atunci cand infrunti cauza cu ochii deschisi si mai ales de faptul ca un prieten este acela care iti deschide ochii mai ales atunci cand tu te incapatanezi sa ii tii inchisi, probabil cabinetele psihologilor ar avea mai putini clienti.

Asadar, daca va treziti uneori, doar uneori, intrebandu-va “de ce nimic nu ma mai multumeste?” sau “cum de m-am trezit dintr-o data intr-o realitate pe care parca nu eu am construit-o?” cititi si poate va veti gasi raspunsurile afland de ce a plans Nietzche.

Cartea Plansul lui Nietzche a aparut la Humanitas si poate fi comandata de pe site-ul editurii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*