Home » Localuri, Restaurante

Restaurant OSHO – filozofia unei vieti sanatoase

12 October 2011 scris de 4 comentarii

KoolRank: 9/10

– atmosfera si design interior: 9.5/10

– meniu: 9/10

– servire: 9.5/10

– preturi: 9/10

Probabil ca unii dintre cititori sunt familiarizati intr-o mai mica sau mai mare masura cu invataturile guru-ului Osho, un maestru spiritual hindi care in anii ‘70- ‘80 a creat ceva valva in jurul sau datorita, printre altele, conceptelor liberale pe care le propovaduia. Ei bine, restaurantul OSHO, nou deschis in Bd. Primaverii la numarul 19-21, nu are nicio legatura cu maestrul zen, ci denumirea este acronimul numelor fondatorilor lantului de macelarii-restaurante, undeva in anii 1930: Oscar, Sam, Harry si Oliver.

Chiar daca nu are nici o legatura cu meditatia si ashram-ul, filozofia OSHO este una extrem de puternica si poate fi sintetizata prin intermediul a doua concepte: 1. Sa mancam sanatos! Si 2. Carnea de vita este foarte sanatoasa. Cu totii am aflat, mai ales in ultima vreme ca urmare a mediatizarii diverselor descoperiri stiintifice referitoare la calitatea hranii pe care o gasim in comert, ca vita este una dintre cele mai bune surse de proteine, saraca in grasimi in acelasi timp. La OSHO, carnea de vita este la loc de cinste si provine, se pare, din propriile ferme de vaci din Romania ale restaurantului, unde o anume rasa de vaca (Angus) este crescuta cu hrana bio. Alaturi de carnea de vita (maturata, proaspata sau tocata pentru burger) mai gasim si carne de berbecut sau pui, dar piesa de rezistenta este cu adevarat vita.

Care-i atmosfera in restaurantul OSHO si cum sta la capitolul design interior?

Intrand la OSHO ai senzatia ca pasesti intr-un local de familie. Mese micute, care se pot uni pentru grupuri mai mari, vitrina frigorifica unde carnea sta cuminte la maturat, galantarul de carne si specialitati de mezeluri si branzeturi, gratarul imens unde se pregatesc halci de carne in adevaratul sens al cuvantului, rafturile cu vinuri. Aici nu exista o coloana sonora muzicala, exista doar un zumzet al mesenilor care savureaza fripturile OSHO, ceea ce face atmosfera extrem de conviviala. Totul este foarte simplu dar cu foarte mult bun gust.

Ce mancam si bem bun in restaurantul OSHO?

Un raspuns foarte simplu la aceasta intrebare ar fi: tot. Nu cred ca exista ceva in meniu care sa nu stimuleze papilele gustative pana la rotunjirea fetei intr-un zambet multumit. Meniul este chiar mica fata de masa de hartie, unde sunt enumerate cele cateva categorii de preparate: mic dejun, salate, burgeri, fripturi din carne de vita maturata, fripturi din carne de vita proaspata, garnituri, desert, cocktail-uri cu alcool, bauturi racoritoare, beri din Germania si Olanda si ceva ceaiuri din India. De retinut e ca niciunul dintre sortimentele de carne nu a fost congelat in prealabil, ceea ce inseamna ca totul este extrem de gustos. Pe langa preparatele din meniu, mai puteti opta si pentru platouri cu gustari, combinatii extrem de apetisante de mozzarella, carciofi, mortadella, rosii uscate la soare, masline verzi, rucola si rosii proaspete.

Dar sa trecem in sfarsit la fripturi, caci acesta este cu siguranta motivul pentru care oricine merge la OSHO. Cu gramaje care variaza de la generoase (portii de 600g) pana la pur si simplu potrivite (300g) toate fripturile vin insotite de salata casei (rosii proaspete, dulci si zemoase, salata eisberg si castraveti) si cartofii OSHO (un fel de wedges preparati foarte sanatos: intai fierti putin apoi prajiti discret, astfel incat nu inoata in grasime).

Noi am optat pentru un Jerseysteak din carne de vita proaspata si frigarui de vitel. Ca in orice restaurant care se respecta, puteti alege gradul de patrundere prin foc al carnii: incepand cu Blue (adica doar atinsa putin de gratar, deci aproape cruda), trecand prin medium rare, medium well si ajungand pana la “well done!”. Personal nu ma declar adepta carnii mai putin decat bine facuta, asa ca am comandat frigarui well done. Gustand insa din friptura medium well, cu un interior roz foarte apetisant, cred ca as putea sa incerc data viitoare o carne preparata o idee mai putin. Atat friptura cat si frigaruile au fost extrem de fragede, semn ca era intr-adevar ceea ce trebuie.

Nu de putine ori am cumparat carne de vita din supermarket-uri care se laudau cu raionul de macelarie, doar pentru a ma chinui apoi sa fierb carnea respectiva cateva ore bune, pentru ca o data asezata pe gratar (chiar si dupa ce statuse cateva ore la marinat in mirodenii, ulei de masline si otet balsamic) devenea ceea ce numim in folclorul gastronomic o “talpa”. Unde mai pui ca la OSHO carnea se prepara in stare pura, atinsa doar de o ploaie de sare de mare, fara adaosuri de mirodenii si uleiuri cu care alte localuri incearca sa ascunda “varsta” si calitatea carnii.

Pe langa garniturile din oficiu, am comandat si o portie de inele de ceapa si legume la gratar. Inelele erau imbracate intr-un strat crocant extrem de gustos iar legumele la gratar, surpriza, fusesera puse pe gratar cu tot cu coaja dar fara adaos de uleiuri. Cativa stropi de ulei de masline si o ploicica de busuioc fusesera adaugate dupa preparare, pentru un plus de gust.

Desertul a intrat cu greu, dar a intrat: un cheesecake extrem de cremos, nici prea dulce, nici prea plin de gris sau de amidon. Pur si simplu smantana si mascarpone, cu ceva vanilie si un blat fin de biscuiti.

La capitolul bauturi, am baut o limonada naturala (da, am dezvoltat deja o fobie pentru localurile care prepara limonada cu sare de lamaie si alte prafuri in conditiile in care un kilogram de lamai costa 3 lei) si un Green Apple. Totul foarte bun :)

Cash or credit? Cum sunt preturile in restaurantul OSHO?

Preturile de la OSHO intra la categoria “de toate pentru toti”. Un Business Lunch aici, care include o supa, un fel principal si o salata costa doar 18.5 lei. Un burger costa intre 21 si 35 de lei (in functie de gramajul dorit), o salata (extrem de generoasa ca dimensiuni si proaspata si suculenta,  in loc de niste simple frunze de la punga ca prin alte locuri) intre 28 si 34 de lei. Fripturile maturate sunt ceva mai scumpe, adevarat, insa cu ocazia potrivita si mai ales impartite cu cineva drag, cred ca merita cheltuiala: cea mai ieftina friptura din carne maturata costa 115 lei pentru un gramaj de 400g, iar cea mai scumpa ajunge la 170 lei pentru un gramaj de 600g. La categoria fripturi din carne proaspata, preturile variaza intre 32 lei pentru o portie de 300g de frigarui de pui si ajung pana la 98 lei pentru o portie de 600g de friptura Porterhouse. Pentru o femeie probabil ca 300g de carne sunt suficiente, mai ales ca vin insotite de salata iar daca adaugati una dintre garniturile de numai 8 lei, chiar putem declara festinul deschis. Gurmanzii pot alege a combate 600g de carne, in functie de apetit, insa cu siguranta le va fi greu sa mai guste si o garnitura sau un desert (sau poate este doar parerea mea :)). Plus ca toate felurile de mancare vin insotite de painea casei, o ciabatta extrem de buna cu rosii proaspete si masline.

La capitolul bauturi, preturile sunt mici, comparativ cu alte localuri: 18 lei pentru un cocktail cu alcool, 12 lei pentru unul fara alcool, 8 lei pentru o limonada (care da, este un pret absolut corect pentru o limonda mare-mare si buna), 9 lei pentru un ceai indian (aveau chiar si de iasomie). Data viitoare vom consulta si lista de vinuri :)

Cum suntem serviti in restaurantul OSHO?

Personalul a fost extrem de atent si amabil, discret si prompt, desi localul era plin. Chapeau!

Cand sa mergem la OSHO si pentru ce ocazii este potrivit?

La OSHO putem merge oricand, atat pentru pranzuri sau cine de afaceri cat si pentru pranzuri de weekend lenes cand vrei sa mananci ceva extrem de bun. Si cred ca merge foarte bine si seara, cand zumzetul din local si faptul ca totul se (pre)gateste sub ochii tai iti da senzatia ca esti acasa la niste prieteni si urmeaza sa va ospatati si sa povestiti la un pahar de vin.

Unde gasim OSHO?

OSHO este in Bd. Primaverii numerele 19-21, la parterul unei cladiri nou construite, lipita de OSHO FISH. Ceea ce inseamna ca avem ce incerca si data viitoare :)

Fotografiile au fost realizate in restaurantul OSHO de Andreea Badescu  pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

    photo of Restaurant  {$surname} Restaurant OSHO
    Adresa: Bd. Primaverii 19-21
    Bucuresti , Sector 1 , Romania
    Telefon: 021 – 568 30 31; 021 – 568 30 32; 0758 758 750
    Map of
    Yahoo Map - Live Map


4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*