Home » cinema, Topuri filme

Oscar Wilde in 3 filme

1 April 2011 scris de Niciun comentariu

Scriitor britanic de origine irlandeza, Oscar Wilde a revolutionat moral prin scrierile sale o intreaga societate, devenind un fenomen marcant al secolului XIX. “Genius is born – not paid.”

Cea mai importanta opera a sa, The Picture of Dorian Gray este o ilustrare pregnanta a principiilor sale estetice, el definind rolul artistului in cautarea rafinamentului si frumosului si condiderand arta mai presus de viata.”One can exist without art, but one cannot live without it“.

Ostil filosofiei si conventiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde a dus o viata de ostentatie cinica si de scandal, afisandu-si public relatia homosexuala, ceea ce i-a atras, din pacate, o condamnare penala de doi ani inchisoare pentru ultraj la moralitatea publica. “What is a cynic? A man who knows the price of everything and the value of nothing.“”The only difference between the saint and the sinner is that every saint has a past and every sinner has a future.

La aproape 150 de ani de cand au fost scrise cartile lui Oscar Wilde, multe din lucrarile lui au fost transpuse pe pelicula. Dintre ecranizarile cele mai cunoscute si mai populare sunt: Portretul lui Dorian Gray, Strigoiul din Canterville, Printul fericit, Sotul ideal, Ce inseamna sa fii onest?  “The books that the world calls immoral are the books that show the world its own shame

1. The Importance of Being Earnest (2002) – Everybody Loves Ernest… But Nobody’s Quite Sure Who He Really Is.

 Importance of Being Earnest devenita emblematica pentru umorul si spiritul englezesc, continua traditiile comediei engleze din secolul al XVIII-lea. Oscar Wilde satirizeaza snobismul, frivolitatea si fatarnicia “inaltei societati” a timpului, lasand sa se intrevada preocuparile sale proprii pentru problemele spirituale majore ale omului.

Algernon Moncrieff, face parte dintr-o familie bogata si are prostul obicei de a cheltui multi bani. El este prieten foarte bun cu Earnest, un tip care locuieste in Londra si este extrem de bogat, dar care are si o alta identitate, la tara el este Jack Worthing si are grija de verisoara lui, o tanara pe nume Cecily. Algernon  afla despre aceasta si vine pentru un weekend la tara si se da drept Earnest, dand peste cap viata femeilor de acolo. Pentru complicarea actiunii aici vin si logodnica lui Earnest dar si Lady Bracknell,

Din numeroasele ecranizari ale piesei, cea din 2002, sub bagheta regizorului Oliver Parker, este o adaptare splendida cu o distributie excelenta Rupert Everett, Colin Firth, Judi Dench, Frances O’Connor, Reese Witherspoon. Chiar daca nu este exceptionala, vom avea parte de  mult umor englezesc de calitate, rasturnari de situatie, multe faze comice, pe scurt un film placut.

Importance of Being Earnest este o comedie in sti pur englezesc  cu replici memorabile: “I hate to seem inquisitive, but would you kindly inform me who I am?”, “To lose one parent, Mr. Worthing, may be regarded as a misfortune. To lose both looks like carelessness.”, “Come on, Gwendolyn, we have already missed five, if not six trains! To miss any more might expose us to comments.”, “The General was essentially a man of peace, except in his domestic life.”

2. An Ideal Husband (1999) – He just doesn’t know it yet

 O alta piesa de mare succes a lui Oscar Wilde,  An Ideal Husband, este mai putin comedie si mai mult spre satira, avand acelasi subiect ipocrizia si falsitatea inaltei societati engleze din secolulXIX-lea. Subtilitatea caustica a satirei si verva scanteietoare a dialogului, sunt cateva din ingredientele care o aduc mereu in atentia publicului.

Ecranizarea din 1999 este o comedie romantica, sub bagheta aceluiasi Oliver Parker. Sir Robert Chiltern, Jeremy Northam, este un politician in ascensiune si sotul perfect pentru fermecatoarea Lady Chiltern, Cate Blanchett. Ei sunt un cuplu de  invidiat pana cand isi face aparitia domnisoara Cheveley, Julianne Moore, care intentioneaza sa aduca la lumina un secret tulburator din trecutul lui Chiltern. Ea are dovada scrisa si in schimbul tacerii vrea o interventie in sprijinul unui proiect. “Even you are not rich enough to buy back your past, Sir Robert. No man is.

Cand lumea lui incepe sa se destrame, Chiltern cere ajutorul prietenului sau, lordul Arthur Goring, Rupert Everett, al carui ajutor il ceruse si Lady Chiltern. Goring se trezeste inconjurat de minciuni, tentatii si legaturi secrete, in plus trebuie sa o cucereasca pe domnisoara Chiltern, Minnie Driver.

3. Dorian Gray (2009) – Forever Young. Forever Cursed

 
Se pare ca fie ca este o moda sau pur si simplu asa este, Portretul lui Dorian Gray este una din cartile preferate ale multor tineri din ziua de azi si nu numai. De aici si marea dilema orice ecranizare a cartii fie ea reusita sau nu, nu va fi niciodata suficient de buna, dar nici nu poti sa o desfiintezi, avand in vedere sursa de inspiratie.

Mai ales atunci cand nu este vorba despre o adaptare moderna complet iesita din comun, ci despre una destul de fidela cartii, cu alte cuvinte acest Dorian Gray este mai mult un film educativ si deci o dezamagire pentru fani.

Filmul este viziunea lui Oscar Wilde asupra pactului faustian cu diavolul. In poveste sunt implicati Dorian Gray, Ben Barnes, un tanar de 20 de ani de o frumusete extraordinara, care in urma unei mosteniri, se muta la Londra si lordul Henry Wotton, Colin Firth, care il impinge pe Dorian catre o viata de destrabalare, moravuri usoare si chiar crima. De data aceasta pactul facut cu diavolul are pret tineretea vesnica, portretul lui Dorian urmand sa imbatraneasca in locul ei si sa ii preia si pacatele.

Romanul lui Wilde se doreste la origine a fi un horror gothic. Gen pe care noile tehnologii ar fi putut face reale minuni. Din pacate insa, Dorian Gray este aproape orice altceva numai horror nu. Reuseste sa creeze o atmosfera apasatoare, sa ne sugereze hedonismul exagerat al personajului, dar esueaza sa ne transmita aceea atmosfera tipica romanului lui Wilde.

Avand in vedere ca Oscar Wilde era cel care sustinea ca experienta este numele pe care il dam greselilor noastre, putem considera ca Dorian Gray este o astfel de “experienta“.

O alta piesa a lui Oscar Wilde, A Woman of No Importance va fi ecranizata curand, probabil cu Sean Bean in rol principal. Abea astept sa o vad!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*