Home » Evenimente, Timp liber

O seara (indiana) la The Harbour – reteta unei seri de exceptie

29 August 2012 scris de 3 comentarii

V-am povestit acum ceva timp despre seara revelatoare Fusion, not confusion petrecuta la The Harbour. Ei bine, al doilea port in care am aruncat ancora la indemnul lor mi-a oferit o experienta gustativa cel putin la fel de desfatatoare ca prima, daca nu chiar mai abitir. Popasul in bucataria indiana a fost gandit cu atata atentie pentru detaliu incat era foarte usor ca, in orice moment al serii, sa uiti unde te afli.

O experienta completa

Incepand cu intrarea in restaurant, unde gurmanzii erau intampinati de o micuta gazda, “indiana” dupa port si dupa podoaba, continuand cu mobilierul exotic furnizat de catre cei de la Exotique, continuand si mai departe cu muzica autentic indiana si culminand cu mancarea atent preparata de Executive Chef-ul Krishna Bohat. Un plonjeu cu adevarat total in cultura indiana, intrucat fiecare simt a fost gadilat cu ceva specific, atent ales si mai presus de toate extrem de seducator.

Bucataria indiana: ghid de utilizare pentru necunoscatori

Dat fiind numarul destul de mare de restaurante cu specific indian care se bucura de succes in Bucurestii nostrii, s-ar putea sa fie putini cei neinitiati deja in tainele acestei enciclopedii gustative. Iar daca cei initiati stiu cu siguranta ce inseamna masala, kulfi sau gulab jamun, pentru neofiti cea mai buna introducere este cu siguranta aceasta: bucataria indiana exista pentru a fi descoperita! Si asta poate chiar de fiecare data cand aveti placerea cu ea! Nu va biciuiti mental incercand sa retineti denumirile preparatelor, ale mirodeniilor sau ale combinatiilor de mirodenii. Intr-o tara care ocupa aproape un continent, cu siguranta se vor gasi de fiecare data lucruri pe care nu le-ati mai incercat iar satisfactia de a fi retinut ceva va fi efemera. Astfel, chiar daca ati invatat unul dintre ingredientele de baza ale acestei bucatarii (pe numele lui curry) veti avea surpriza sa aflati ca exista si curry rosu, si curry verde, si chiar si galben :) De aceea, pe post de busola in marea de preparate si gusturi, ar fi util sa retineti atat: foarte iute, potrivit de iute sau deloc iute.

Preparatele “de baza” indiene difera in functie de coordonatele geografice ale statului din care provine reteta. Astfel, ar fi poate util de retinut ca, daca vorbim de sudul Indiei, un preparat care va este prezentat drept “iute” va fi in realitate “extrem, extrem de iute” (conform standardelor europene) iar unul “deloc iute” va fi de fapt “potrivit de iute”. Atunci cand un nativ spune insa despre un preparat ca este “extrem de iute” este cazul fie sa renuntati, fie sa va inarmati cu multa multa apa pentru a stinge “focul”.

Curcubeul aromelor

Insa dincolo de “potiunile” care parjolesc limba si tot ce le sta in cale pana cand ajung in stomac, bucataria indiana se poate pe drept lauda cu unul dintre cele mai vaste compendii alchimice  in materie de combinatii. Gusturile vor fi alaturate, fuzionate, suprapuse, diluate, potentate sau chiar exacerbate in cele mai inedite feluri posibile.

Seara indiana de la The Harbour a inceput cu un “Murgh Tangdi Cheese Kebab”, adica un ciocanel de pui (murgh) marinat bine de tot in ghimbir cu usturoi, rostogolit pe gratar si servit cu un delicios si racoritor sos cu accente mentolate, alaturi de cativa solzisori de ceapa. Singurul lucru la care m-am gandit dupa acest aperitiv a fost ca “mi-as fi dorit ca ciocanelele de pui sa aiba dimensiunea unui ciolan de porc, mai ales in cazul acestei retete”…..

Felul principal a reunit doua tipuri de carne: creveti (Jhinga Madrasi) si o carne extrem de frageda (pe care o banuiesc a fi fost vita sau miel, sub denumirea de Kheema Nawabi) servite alaturi de chapati (lipia indiana) si orez. Sosul bogat, cu o consistenta ce mi-a amintit de ostropelul copilariei, te indemna intr-adevar sa “inmoi” bucata de lipie in el si sa stergi (sau poate chiar sa lustruiesti) farfuria in urma lui. Deloc greu sau excesiv de satios, ceea ce denota inca o data atentia cu care gazdele de la The Harbour au ales preparatele serii. Cu siguranta bucataria indiana se poate lauda si cu preparate care sa te scufunde intr-un “preaplin” de zile sau chiar saptamani intregi. Nu a fost nici intr-un caz vorba despre asa ceva in acea seara.

Desertul, din nou inedit, a constat in altceva decat Gulab Jamun. Pentru cei care nu au gustat inca, Gulab Jamun sunt gogoselele preparate din branza dulce si scaldate in sirop de trandafiri. (Pacat ca am vazut atentand la prepararea acestui fel localuri din ce in ce mai diverse, unele chiar cu specific de pub, care nu au pastrat din reteta originala decat forma preparatului, in L). Gazdele de la The Harbour au ales asadar Falooda, la origine o bautura racoritoare asemanatoare unui milkshake, dar adusa la sublima forma a unui mousse. Cu un norisor discret de kulfi (adica inghetata traditionala indiana) si perle de tapioca fine si moi, cu un parfum delicat de trandafiri si fructe, imi  este greu sa ma gandesc la un desert mai potrivit intr-o zi de vara….

Iar pe langa toate acestea, dar nu in cele din urma, au venit cele doua vinuri alese sa acompanieze nobil calatoria gustativa: Cuvee d’Excelence Sauvignon Blanc si Castel Bolovanu Carbenet Sauvignon, de la casa de vinuri Vinarte. S-au integrat atat de bine in aranjament incat poate data viitoare cand le incerc le voi percepe ca avand un gust diferit daca nu vor mai fi insotite de aceleasi delicii indiene :)

Pretul acestui festin, ca si data trecuta, a fost mai mult decat rezonabil: 20 lei pentru aperitiv, 60 lei pentru felul principal si 15 lei pentru desert.

Urmatorul popas?

Iar daca pana acum ati inceput sa inghititi in sec, nu disperati!! In 29 august in The Harbour arunca ancora Titanicul! Adica sunteti asteptati la un periplu gustativ pe taramuri frantuzesti. Daca n-as fi participat la niciun alt eveniment din aceasta serie, as fi fost curioasa. In lumina experientelor trecute insa, sunt deja nerabdatoare. Daca vreti sa incercati, e suficient sa va rezervati o masa la numarul 021 3197257 sau la 0724 388 686.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*