O jumatate de ceas la Muzeul Theodor Pallady
Intr-una dintre cele mai vechi case ale Bucurestiului a fost amenajat un muzeu de arta, muzeu-satelit al Muzeului National de Arta al Romaniei. Este vorba despre asa-numitul Muzeu Theodor Pallady. Muzeu care gazduieste incepand cu anul 1971 colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut. Colectie de pictura europeana din secolele XVI-XIX, sculptura, arta decorativa, mobilier, textile si ceramica orientala. Desi suna stufos, nu trebuie sa veniti la Theodor Pallady cu asteptarile ridicate intrucat numarul de exponate este redus, vizita limitandu-se intre 15 si 30 de minute pentru a putea vizualiza tot.
Dar va invit sa veniti cu nostalgie pentru secolul trecut si cu o atitudine de aristocrat al vechiului Bucuresti. Odata intrati apoi in atmosfera, s-ar putea sa incepeti sa il intelegeti pe Pallady si sa va doriti sa aveti un tablou al sau in sufragerie.
Pentru inceput, cateva coordonate de natura practica…
Daca va intrebati cumva cine este de fapt acest Gheorghe Raut si de ce se mai numeste Casa Melik in care este prezentata colectia familiei Raut Theodor Pallady, explicatia este simpla. Gheorghe Raut a fost prieten si admirator al lui Theodor Pallady si, in acelasi timp, un amator de arta provenit dintr-o familie de boieri moldoveni care a avut la dispozitie mijloacele necesare pentru a-si intocmi propria colectie de arta. Pe care acum o puteti vedea in Muzeul Theodor Pallady.
Vizita va dura in jur de 15-30 de minute pentru a putea vedea tot. Veti putea vizita gradina, parterul si etajul. Intrarea este 5 RON de persoana si se plateste la intrare la parter. Sambata se organizeaza la Theodor Pallady cursuri de initiere in artele plastice pentru copiii din clasele primare.
Bine, bine, dar Theodor Pallady cine este?
Nu aveti de ce sa va faceti griji daca nu cunoasteti aceasta informatie. In fond de asta mergeti la muzeul inchinat lui pentru a afla. Pardon, s-ar putea sa fie cazul sa va faceti griji daca sperati sa aflati din muzeu – nu, nu veti afla mai nimic din muzeu. Dar daca va documentati pre sau post vizita este foarte ok.
Theodor Pallady a fost un pictor roman aristocrat de la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, provenit dintr-o familie de boieri moldoveni (ca si prietenul sau, Gheorghe Raut). Pallady a trait o perioada in Franta si a pictat aici, mare parte dintre lucrarile sale de referinta apartinand acestei perioade.
Pallady nu poate fi incadrat intr-o perioada artistica anume, chiar el spunand despre sine “Nu sunt modern, sunt din toate timpurile“. In stilul sau se regasesc elemente de Scoala Germana, simbolism, Art Nouveau, fauvism, dar si inspiratie autohtona. Influenta lui Paul Cezanne este de asemenea notabila in opera pictorului.
Printre tablourile sale cunoscute se numara Vedere din Place Dauphine, Nud cu ciorap negru pe fotoliu, Pont Neuf, Natura moarta cu lamai si Autoportretul pe care il puteti vedea si in imaginea alaturata.
In prezent, artistul este unul dintre cei mai bine vanduti pictori romani.
Care este farmecul Muzeului Theodor Pallady si ce te va astepta aici?
Principalul farmec al muzeului este insasi cladirea (vechea casa) in care este amenajat. Respectiva constructie se numeste Casa Melik si dateaza inca din anul 1760, fiind una dintre cele mai vechi case romanesti pastrate in capitala. Arhitectura nu va impresiona prin cine stie ce detalii, este o casa reprezentativa pentru arhitectura traditionala romaneasca. Ca elemente definitorii voi mentiona cerdacul inchis cu geamuri si scara interioara de lemn. Gradina este abundenta in vegetatie si o sursa de racoare si frumusete pentru zilele de vara.
Dat fiind ca nu sunt foarte pasionata de pictura, va pot impartasi parerea personala ca cel mai mult mi-au placut piesele de mobilier. Mobila de lemn masiv cu diferite influente foarte frumos conservata. Un bufet francez. O comoda Ludovic al XV-lea. Un dulap din lemn de stejar. Un stil vechi si totusi foarte stilat.
Pe langa tablourile lui Theodor Pallady, veti mai putea observa in muzeu si lucrari ale artistilor romani si europeni Paul Verona, Jean Al. Steriadi, Edmond Aman Jean, Carolus-Duran, Edouard Vuillard, Camille Corot, Lubin Baugin. Colectia de sculptura mi s-a parut cea mai interesanta, cuprinzand atat cateva piese de arta anica greco-romana, cat si arta egipteana, indiana, chineza si renascentista italiana.
In gradina casei veti observa printre superbele flori o statuie a lui Theodor Pallady realizata de Gheorghe Anghel.
De ce sa mergi la Muzeul Theodor Pallady?
Pentru a intelege mai bine colectionismul romanesc si european din secolele XIX-XX. Pentru ca este un colt de Bucuresti vechi foarte placut. Cerdacul de la etaj este de asemenea foarte dragut pentru cei care nu au locuit in copilarie intr-o astfel de casa. Pentru cei pasionati de mobilier vechi vizita va fi placuta.
Si totusi… cand vom invata noi romanii cum arata un muzeu?
Va rog totusi sa nu va asteptati la mare lucru. Si nu ma refer aici doar la faptul ca muzeul este mic. Dar calitatea muzeului sau departarea acestuia de la ceea ce se intelege in aproape toata Europa prin muzeu este fantastica si usor frustranta. Nu doar ca explicatiile lipsesc cu desavarsire si te vei putea uita linistit ca mata in calendar incercand sa intelegi per ansamblu la ce te uiti si ce ar trebui sa ai in vedere. Nu doar ca pe langa supravegherea video exista si niste supraveghetoare (umane) care vor sta pe urmele tale la panda la doar un metru, tocmai bine ca sa te poti simti incomod privind exponatele. Nu doar ca nu vei intelege mare lucru si vei gasi cateva motive de enervare intr-un muzeu mic, dar in plus nici nu vei gasi un mini-magazin de unde sa poti procura mai multe detalii.
Cum ajungi la Muzeul Theodor Pallady?
Muzeul Theodor Pallady poate fi gasit la adresa strada Spatarului nr. 22. Ca sa va orientati, puteti ajunge foarte usor din Calea Mosilor pe strada Corbeni (foarte aproape intersectia Mosilor cu Carol). Pentru informatii suplimentare sau eventuale programari puteti apela cu incredere la numerele de telefon 021 – 314 81 19 si 021 – 211 49 79.
Muzeul Theodor Pallady este inchis in zilele de luni si marti in fiecare saptamana. De asemenea, vacante oficiale sunt in datele de 25 decembrie, 1 ianuarie si Duminica Pastelui. Programul muzeului Theodor Pallady este de miercuri pana duminica intre orele 11:00 si 19:00 vara (mai – septembrie) si de la 10:00 la 18:00 iarna (octombrie – aprilie).
Fotografiile au fost realizate in Muzeul Theodor Pallady pentru KoolHunt.ro. Preluarea neautorizata de catre echipa KoolHunt.ro a acestor poze este interzisa.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.