Home » Timp liber

O ceasca de ceai la birou sau la tine acasa

20 December 2007 scris de 2 comentarii

Aceeasi prietena care ma intreba unde se poate bea ceai in Bucuresti, avea nedumerirea cum isi poate prepara si ea ceai la fel de bun cum se prepara in ceainarii si la ea acasa sau la birou. Nu de alta, dar varianta la pliculet nu este la fel de delicioasa precum si-ar fi dorit ea.

Ei bine, m-am gandit si de data asta sa fiu o prietena buna si sa ii realizez un ghid pas cu pas pentru un ritual al ceaiului la birou sau la domiciliu.

De ce aveti nevoie si de unde cumparati?

– ceainic sau/si ceasca de ceai;

– fie filtre de ceai (pliculete speciale de filtrare a ceaiului) – se gasesc de cumparat la Green Tea si costa in jur de 25 RON 100 filtre – fie lingurita-strecuratoare;

– ceai special pentru infuzie – se gaseste de cumparat tot la Green Tea si o pungulita costa in jur de 9-10 RON.

Cum procedati pentru a savura o ceasca de ceai delicioasa?

– puneti o lingurita de ceai infuzie in lingurita-strecuratoare sau intr-un pliculet filtru;

– fierbeti apa pana cand da in clocot si turnati apa clocotita in ceainic sau in ceasca;

– tineti lingurita cu infuzie sau pliculetul cu ceai in apa clocotita timp de maxim 10 minute (in mod normal fiecare tip de ceai are o durata ideala cat este bine sa fie tinut la infuzat);

– scoateti lingurita sau pliculetul din ceasca si lasati sa se raceasca.

Acum va puteti savura ceaiul!

2 comentarii »

  • Eugen Erhan said:

    inca un mic truc: inainte de a turna apa in ceainic, ceainicul trebuie incalzit (umplut cu apa fierbinte si golit, repede). iese mai bun ceaiul.

    mult timp am crezut ca e o fitza, fara nici un efect – pana cand am incercat – ieri.

    omg, it worked. (comparativ cu alaltaieri cand am incercat fara, si ceaiul iesise mai slabutz)

  • Cristi said:

    Nu prea merge asa…10 minute e foarte mult. Durata de infuzare depinde intradevar de ceai, dar rar ajunge la 10 minute. Uite cum prepari un ceai cu adevarat delicios: fierbi apa (nu la microunde, si in nici un caz sa nu o fierbi de 2 ori- ceaiul este bun de aruncat daca faci asta) si o aduci la urmatoarele temperaturi:alb-80/85 c pt 3-6 min chiar 8 in unele cazuri,galben-80/90 c pt2-4 min, verde-70/80 c pt 1-3 min oolong-85/95 c pt 1-3 min, negru-90/100(sub 90 nu e bine) pt 3-5 min,pu-erh-90/100 c pt 2-10 min, rooibos-90/100 c pt 3-5 min,mate/lapacho-90/100 c pt 5-10 min. Sa ai grija in special la ceaiurile de iasomie, deoarece devin foarte amare daca gresesti temperatura sau le lasi prea mult la infuzat. Daca e rulat, sub forma de bile sau vrei ca ceaiul sa iti iasa mai dulceag scufundal pentru 15-30 sec in apa fierbinte. Ceainicul se preincalzeste pt a nu micsora temperatura apei prea mult. Daca 5 grade conteaza? Da! Unele ceaiuri se prepara la temperaturi mult mai mici, de exemplu am achizitionat de curand un Gyokuro (ceai verde japonez) care se prepara la 50/60 C , am incercat o proba de curiozitate la 80 si nu iese bine. Am observat ca o metoda foarte buna de ati da seama de temperatura optima este sa studiezi frunza, cat de batrana este, perioada in care a fost cules(influenteaza continutul de taninuri), modul de procesare…da nu cred ca ai nevoie de asta. Daca preferi ceaiul cu lapte, toarna inainte laptele, apoi ceaiul. Cel mai bine ar fi sa folosesti un ceainic de portelan, deoarece are proprietati izolante foarte bune, dar exista ceaiuri care se servesc in ceainice de sticla, ca sa afli de ce cauta “flowering tea bud” pe google la sectiunea imagini. Unele ceaiuri pot fi infuzate de mai multe ori, in principiu cam toate de o inalta calitate. Daca faci asta redu de fiecare data timpul de infuzare cu 10-30 %. Daca nu ai termometru, uite cum verifici temperatura:70/80 c – se formeaza mici bule pe fundul vasului, 80/90 c – bulele se ridica, la 100..cred ca sti.n Sper ca gasesti ceva de folos pe aici.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*