Home » Concerte

No’Mads – calatorie spre radacinile muzicii

4 November 2010 scris de 2 comentarii

No’Mads este una din trupele curajoase. Cand in zilele noastre muzica inseamna prelucrari pe calculator, Irina si Alexa au hotarat sa mearga impotriva curentului si sa plece in cautarea radacinilor muzicii. O cautare inapoi in timp, in folclorul european, de unde au cules legende, balade si tot felul de cantecele. Apoi le-au adaptat in stilul No’Mads si au iesit cateva piese cu adevarat deosebite.

Cine este No’Mads?

Alexa Stoenescu si Irina Macovei au studii serioase de muzica. Amandoua au absolvit Conservatorul, la sectia Chitara, respectiv Regie de Opera si stiu sa cante la foarte multe instrumente. De fapt, la ce nu canta? Pentru ca in piesele lor pe langa vioara, chitara si voce, regasim djembe, darbuka, nocciole (castagnete italienesti), rainstick, clave, tamburine si bendir. Daca sunteti atenti la muzica, o sa auziti ca fiecare din aceste instrumente suna cel putin interesant. Mai ales rainstick-ul, care produce un incredibil sunet de ploaie.

Numele trupei mi se pare foarte inspirat. Te duce cu gandul la nomazi si in acelasi timp, daca analizezi putin scrierea, iti dai seama ca are un umor subtil.

Ce canta trupa No’Mads?

Piesele lor fac o calatorie lunga in timp si spatiu: pornesc de la folclorul romanesc, trec prin cel din tarile nordice si ajung pana la vesele cantece irlandeze. Au si melodii pagane, despre vrajitoare si o adaptare a melodiei “Pana cand nu te iubeam” a lui Anton Pann care suna chiar foarte bine. Rezultatul produs de instrumentele la care canta fetele e un sunet natural, bland si armonios.

Un lucru pe care il apreciez foarte mult la trupa No’Mads este unitatea. Ele stiu exact de unde vine muzica lor, din ce perioade si au o aparitie in ton cu ceea ce canta. De altfel, cred ca ar fi fost cam penibil sa cante muzica medievala si sa se imbrace in skinny jeans. Asadar, atunci cand le vezi e ca si cum ai calatori in timp.

Unde ascultam piesele trupei No’Mads?

Irina si Alexa vor lansa primul album anul viitor iar pana atunci le veti gasi la evenimente prin Bucuresti si prin tara. Daca vreti sa aflati mai multe despre muzica pe care o canta fetele, puteti accesa blogul No’Mads sau pagina lor de Facebook.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*