Home » Carti

Nasul lui Mussolini – bestseller premiat, usor insipid

21 November 2010 scris de 1 comentariu

CoolRank: 7/10

Putinele carti pe care le-am citit de la Meteor Press mi-au placut, si eram absolut convinsa ca Nasul lui Mussolini nu va face exceptie. Abia asteptam sa incep cartea numai citind scurta descriere de pe verso a subiectului si a autorului.

Lluis-Anton Baulenas este un scriitor de succes care in 2008 a castigat San Jordi, cel mai prestigious premiu literar catalan pentru aceasta carte. Si cum incerc sa fiu la curent cu toti scriitorii spanioli contemporani, cum era sa-l ocolesc tocmai pe acest autor atat de premiat?

Ritm bun, complot interesant, dar…

Romanul este unul istoric, a carui actiune se petrece in anii ’20, cand regimul fascist al lui Mussolini starnea o fascinatie profunda in intreaga Europa.

Este poveste Bertei Panatis, o tanara activista in partidul comunist, careia i se da misiunea sa-l asasineze pe Primo de Rivera, dictatorul Spaniei din acea vreme. Impreuna cu tatal ei, care nu ii impartaseste idealurile politice, Berta se retrage intr-un satuc din Pirinei, intr-o casa izolata, unde asteapta sa soseasa telegrama care sa ii dea ultimele instructiuni cu privire la asasinatul care ar fi putut schimba cursul istoriei. Echipata doar cu un pistol cu sase gloante de argint, fara un plan dinainte stabilit, tanara asteapta ani de zile o scrisoare care nu mai soseste. Cu banii terminati, fara niciun ajutor sau vesti din partea colegilor de partid, tatal si fiica se vor lupta cu boala, cu frigul, cu foametea, iar Berta incepe sa puna la indoiala sensul profund al misiunii ei. In acelasi timp, incepe sa dezvolte o oarecare relatie de amicitie cu Carlota, responsabila oficiului postal din Biribil, prietenie ce va avea un final surprinzator, care merita poate sa duceti cartea la bun sfarsit.

Titlul cartii face referire la atacul suferit de dictatorul italian in 1926, cand Violet Gibson incearca sa il asasineze, dar nu reuseste sa il impuste decat in nas.

… lungit fara sens si repetitiv in ultima parte

Tot ce v-am povestit pana acum se intampla in primele 100 de pagini ale romanului, de asta si spun ca este lungit fara rost si, in afara de trairile sufletesti ale personajului principal, precum si descrierea conditiilor mizere in care ajunge sa traiasca – restul cartii nu l-am parcurs prea repede.

Actiunea este relatata prin intermediul a 4 personaje: Berta Panatis si tatal ei, Albert Panatis, Carlota Monros si amantul ei, Joaquim Xernac, el fiind si personajul negativ al romanului. Desi creionate destul de detaliat, niciunul dintre personaje nu te fascineaza atat de mult incat sa ajungi sa te identifici cu el, sa vrei sa afli mai multe despre trecutul lui si poate sa ii intelegi actiunile din prezent.

Romanul nu are mai mult de 300 de pagini, dar cred ca mi-a luat 2 saptamani pana l-am terminat, si asta nu pentru ca este prost, dar pur si simplu nu m-a prins subiectul, nu are stropul acela de mister care sa te captiveze, iar actiunea este de multe ori suspendata. Sau poate am avut eu asteptari prea mari de la un bestseller atat de aclamat.

Daca v-am starnit curiozitatea sau daca sunteti pasionati ai literaturii catalane aflati ca Nasul lui Mussolini a aparut la Meteor Press si poate fi comandata direct pe site-ul editurii.

1 comentariu »

  • Nasul lui Mussolini – destul de insipid pentru un bestseller premiat - Ziarul toateBlogurile.ro said:

    […] Nasul lui Mussolini – destul de insipid pentru un bestseller premiat Sun Nov 21, 2010 23:49 pm CoolRank: 7/10 Putinele carti pe care le-am citit de la Meteor Press mi-au placut, si eram absolut convinsa ca Nasul lui Mussolini nu va face exceptie. Abia asteptam sa incep cartea numai citind scurta descriere de pe verso a subiectului si a autorului. Lluis-Anton Baulenas este un scriitor de succes care in 2008 a castigat San Jordi, […] […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*