Home » Carti

Metafizica tuburilor – copilaria vazuta prin ochi de copil

19 April 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8.5/10

De la succesul primului sau roman din 1992, Igiena Asasinului, Amelie Nothomb scrie anual 2-3 carti, dintre care alege sa publice doar una. Prin natura jobului tatalui sau, diplomat belgian, Amelie a calatorit foarte mult si a locuit pe rand in Japonia, China, SUA, Bangladesh, Birmania si Laos. Abia la 17 ani se muta in Europa pentru a urma facultatea de filologie. La Bruxelles nu reuseste insa sa se acomodeze si decide sa se reintoarca pentru o vreme in Japonia.

Japonia – tara copilariei si o sursa inepuizabila de inspiratie

Experientele multiculturale de care a avut parte in copilarie si adolescenta se observa in mai toate operele sale, majoritatea autobiografice. Dar poate cel mai pregnant cititorul poate simti dragostea, melancolia si sentimentul de apartenenta pe care scriitoarea le incearca de fiecare data cand vorbeste despre Japonia, tara sa natala.

Si cum sa nu ai amintiri frumoase dintr-o tara in care de la nastere pana in pragul gradinitei esti considerat si tratat ca un mic zeu? Convingerea japonezilor ca toti copiii pana la varsta de 3 ani sunt okosama, divinitati, seniori copii, este exploatata cu mult umor de scriitoare.

Cartea este narata din perspectiva unui copil de 2-3 ani, care profita la maximum de statutul pe care varsta il confera si de toate avantajele de a fi okosama. Totodata, ea incearca sa se impace si cu gandul ca dupa varsta sacra de 3 ani, copiii revin la statutul de muritori, fiind acum futago.

Metafizica tuburilor este un titlu cel putin neobisnuit, care duce cu gandul la alte lucruri, mai putin la ceea ce se dovedeste a fi: un studiu minunat al unei copilariei fericite. Scriitoarea a reusit sa capteze cu maiestrie trairile oricarui copil: preocuparea fata de propria persoana, credinta ca el este centrul universului, iar mai tarziu experienta caderii, recunoasterea ca nu esti un zeu si adaptarea la noua situatie. Totul este imbracat in mult umor, o doza de filozofie si un stil usor de citit pentru toate varstele.

O scriitoare tradusa din Franta, tara de adoptie, pana in Japonia, tara natala

Cand vorbesc de romanele sale (aproximativ 20), de cele mai multe ori ma refer la ele ca fiind niste brosuri. Si nu spun asta cu sarcasm, ci datorita formatului care incape in orice geanta, oricat de mica, si a faptului ca sunt destul de subtiri. Asta nu inseamna insa ca sunt si lipsite de substanta sau de teme filozofice.

Daca ar fi sa dau un sfat, pe care si mie mi-ar fi placut sa il primesc, ar fi acela ca ar trebui citite in ordine cronologica, tocmai pentru ca sunt autobiografice (cu mici exceptii).

Cu Metafizica tuburilor cred ca se poate face o exceptie, desi este al 9-lea roman al scriitoarei. Cred ca este numai bun pentru a intra in lumea lui Amelie Nothomb prin cunoasterea primilor ani de viata ai celei ce avea sa devina o scriitoare renumita.

Pentru mine, cartile sale constituie mereu o doza de buna dispozitie si Metafizica tuburilor va smulge sigur cateva zambete. Se citeste rapid, in cel mult 2 ore, dar efectul dureaza mult mai mult.

Toate romanele lui Amelie Nothomb au aparut la editura Polirom si pot fi achizitionate direct de pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*