Home » Dezvoltare personala, Timp liber

Lantul intalnirilor despre Comicul lui Caragiale

2 April 2012 scris de Niciun comentariu

De lunea viitoare – pe parcursul a inca 4 zile de luni si-a unei sambete finale – vom purcede la invatat cu zambetul pe buze. In “Anul Caragiale”, atelierul organizat de Fundatia Calea Victoriei si sustinut de actorul Nae Alexandru ne va oferi un motiv sa spargem usa biroului pentru a fugi la intalnirea saptamanala cu maestrul comediei romanesti.

Unde? La Mosi, la Peles, la posta, la… atelier!

Spiritul dramaturgului de geniu va fi “convocat” pe 9 aprilie, de la ora 19:00, in strada Caimatei 20, la etajul 3 – acolo, Nae Alexandru demareaza un atelier de teatru menit nu sa predea atat cat sa inspire. Aceia dintre noi pentru care orele de limba si literatura romana n-au fost un prilej de accesare a umorului fin, marca I.L. Caragiale – dar si aceia care s-au infruptat pe saturate si totusi mai vor! – sunt bineveniti la cele 6 rendez-vous-uri cu schitele maestrului.

Odata ajunsi aici, vom fi transportati in miezul operei sale considerabile si, sub indrumarea lui Nae Alexandru, vom afla de ce comicul si satira dramaturgului l-au propulsat la loc de frunte in literatura noastra. De ce il numim inca “cel mai mare dramaturg roman” si de ce il citam inca, la un veac dupa trecerea sa in nefiinta. Tasnind din negura vremurilor in vorbirea curenta, in articolele stiristilor, observatiile lui acide vizavi de societatea de pe vremuri  raman un punct de referinta, dovedindu-si valabilitatea si astazi.

Cum devine cineva cursant si actor… in 6 pasi?

Insa nu atat intepatorul pamfletar va fi evocat de-a lungul cursurilor reunite sub titlul Comicul lui Caragiale, cat scriitorul Momentelor si schitelor. Acestea vor fi analizate si interpretate de catre cei adunati sa se amuze, sa se educe si poate sa se recunoasca – nu in ultimul rand, sa se ridice la nivelul marilor actori romani care au intrat in pielea personajelor lui Caragiale. Gheorghe Dinica, Grigore Vasiliu Birlic, Dem Radulescu si altii, nemuritori prin rolurile care surprindeau la fix spiritul scriiturii lui – iata pe cine vom incerca sa emulam in cadrul atelierului!

“Cele mai importante lucruri in lume au fost realizate de oameni care au continuat sa incerce chiar si cand se parea ca nu mai este nici o speranta” – spunea Caragiale. Ei bine, cursantii de la Comicul lui Caragiale, indiferent de varsta sau activitate profesionala, oricare ar fi fost drumul apucat de ei, vor avea sansa de-a fi actori pentru o zi! Pe parcursul atelierului, ei isi vor testa limitele expresivitatii printr-o serie de exercitii specifice mestesugului actoricesc, invatand “meserie” de la Nae Alexandru.

Aplicate apoi, in dialoguri distilate din schite alese pe spranceana, competentele dobandite de-a lungul celor 6 intalniri vor fi scoase la rampa, adunate intr-un spectacol. Jucat la editia a treia a Balului Bucurestiului Interbelic, show-ul va fi o forma de comemorare a dramaturgului, dar si o experienta unica pentru cursanti. Vom deveni actorii lui Caragiale, megafoanele cuvintelor lui – “acordate” la milimetru de un actor cu acte-n regula – si catalizatorii hohotelor de ras din public! O rara sansa de-a simti adrenalina jocului pe scena, de a controla electricitatea dintre actor si spectator – sansa pe care actorul aspirant sau curiosul in cautare de experiente noi nu trebuie s-o rateze :)

Lector: Nae Alexandru

Data incepere: 9 Aprilie 2012 Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 6 Frecventa: saptamanal, luni; ultima sedinta va avea loc sambata

Cost: 270; Cost studenti si pensionari: 250

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3

Inscriere la contact@victoriei.ro

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*