Home » Localuri, Restaurante

La Union, fara Zita, Veta ori Jupan Dumitrache

2 April 2012 scris de 2 comentarii

CoolRank: 8.5/10

atmosfera si design interior: 8.5/10

meniu: 8/10

servire: 9/10

preturi: 8/10

In centru – zona Rosetti-Icoanei, pe strada I.L. Caragiale, este o cladire in care scriitorul a stat o vreme, o casa care isi traieste postdecembrist viata ei de carciumioara, intai denumita chiar La Caragiale, apoi Andamo (?!), pentru ca de un an si-un pic sa fie rebotezata La Union… de ce, cum si mai ales pentru cine, vom vedea in continuare, rezon!

Care-i atmosfera in La Union si cum sta la capitolul design interior?

Localul este un mix derutant de stiluri, de la grafica stradala a firmei si stand-ul care promoveaza meniul zilei, continuand cu decoratiunile de gradina care populeaza ingusta curte interioara, cele doua manechine gen Apaca – fapturi dintr-un veac incert, moftangii de plastic care se afla langa intrarea cu o placuta pe care scrie – inca – Andamo… intri si dai cu ochii de un concierge-desk brand-uit Caragiale, semn ca incepi sa bunghesti Unionu’ acela…

Interior placut, cu mese de lemn, decor in tonuri calde, atmosfera in regula, nu prea am simtit fiorul de comedii de la Union, dar poate ca-s eu prea patrunsa de montarile cinematografice ale maestrului Sica Alexandrescu… un plus pentru sobele de teracota, sunt frumoase, intr-adevar, dar una peste alta, elementele decorative sunt previzibile si usor inexpresive in incercarea de-a evoca o stare de spirit, o stare de sprit (sic!).

Si ca sa fiu madama Piscupeasca pan’la capat, de doua ori am fost si de doua ori mirosea a mancare inca de la intrare. Dar iara zic, poate sunt eu ca-n cupletul acela Avea o botina, din cea mai fina… aaa, era sa uit, stimabililor, muzica este bine aleasa atunci cand exista, iar volumul este dozat pe alocuri si anume in punctele esentiale. Curat ca la carte!

Ce mancam si bem bun in La Union?

Meniul este cuprinzator (poate prea internationalo-italienesco-romanesc-neaos vanatoresc dar deh, obrazu’ subtire…) si este haios conceput, sub forma de distributie de piesa de teatru, pe acte si personaje, iar analogiile culinaro-culturale sunt cu umor simpatic si ironie fina, asa cum sta bine unor mitici spirituali inspirati de insusi Nenea Iancu.

La actul intai, cand se parguieste intriga, gasim preparate pentru doua-trei persoane, alese pe spranceana: Cosuletul Rica Venturiano (35 de lei), in care calamarul e pane si sosul roze, stiti dumneavoastra de ce…in acelasi registru urmeaza un Platou Nae Catavencu in care se afirma somonul fume si tartar (51 de lei), iar ceafa bucuvineasca este arondata Gustarii Caragiale (48 de lei), caci boieru’ tot boier ramane, nu? Noroc cu Vitello tomato (30 de lei), ca ma uitam si azi ca vitelul la poarta noua…

In actul al doilea intra supele si ciorbele, cu volane smantanite si pasmanterii calorice. Jos palaria pentru Ciorba de fasole Ghita Pristanda (opt lei si cinzeci de bani).

La actul al treilea, cu paste facute in casa, am lipsit motivat, fiind ocupati cu un vinisor bun, de-al casei, la carafa (13 lei). Dar am tras cu ochiul in meniu si am observat ca taiteii de casa se pot infrati papilo-gustativ cu crevetii in sos de homar, pret de 35 de lei. Data viitoare ne luam alura de Garibaldi si-i gustam si pe dumnealor…Parol!

Ei, da, in actul al patrulea am iesit si noi in lume, dar nu in lumea buna a Bucurescilor, ci chiar in lumea cea mare a preparatelor din bucataria internationala. Va dati seama ca am comandat Vacuta picanta Zita in sos de stridie (49 de lei). Saraca Zita, ea, asa o modista, sa fie plasata in registru bovin, dar, pe onoarea mea de familista gurmanda – a fost un preparat bun, gatit cum se cuvine…

Despre carpaccio de vita, tartar de somon, dorada in crusta de sare sau ficat de gasca Toulouse nu prea am a zice decat ca pentru cel din urma pretul din meniu – 110 lei – ni s-a parut usor prea sus, cam cocotat in Dealul Spirii fata de restul personajelor din distributie. Sa fie vreo legatura cu comédiile de le vedeau Coana Veta si Jupan Dumitrache la Iunion si nu pricepeau o iota? Nu crez asa afront…

Actul cinci m-a linistit definitiv si m-a scapat de angoase, caci Prepelita Veta (43 de lei), pe langa ca nu mi-a stricat chiuveta (pardon, scuzati, bonsoir, asta e din alt text…) a rivalizat la capitolul delicii cu Ceafa lui Farfuridi (45 de lei), pe care eu de mult il banuiam a fi un mistret fara scrupule, doar ca acum a avut si sos de usturoi. Caci vorba’ceea, mujdei sa fie, dar sa gustam si noi JJ.

Din Actul sase cu preparate la gratar am ales Carnati de casa (16.5 lei) insotiti de Salata La Union (29 lei) din Actul sapte. Am sarit peste Actul opt – La pescuit si Actul noua – Din gradina, pentru ca avem si noi limitele noastre de meseni… Dar aveti putintica rabdare, ca vom reveni pentru File de ton rosu Trahanache la gratar (90 lei), o delicatesa ce pare la fel de imbujorata ca si personajul…

Nu puteam rata actul zece, cel de Dulcegarii, din care am ales Papanasii dolofani si pufosi (12 lei). Un deliciu!

Cash or credit? Cum sunt preturile in La Union?

Noi, moftangii din alt veac, avem remuneratie mica, dupa buget, asa ca vine constatarea: preturi peste medie, uneori mai mari decat se poarta prin targ la preparate similare, iar lista de vinuri este si ea destul de sus. Nu zic si eu ca Titirca Inima Rea “mai bine punem banii in buzunarul celalalt si zicem ca ne-am dus”, dar orisicat, nu-i un birt oarecare Unionu’, nu?

Cum suntem serviti in La Union?

Am intalnit aici poate cei mai amabili ospatari cu care-am avut de-a face in ultima vreme. Prompti, discreti, oportuni. Bravos!

Cand sa mergem in La Union si pentru ce ocazii este potrivit?

Nu mai sunt vremurile de schimbat priviri galese cu vreun studinte-n drept si publicist, dar este un loc bun de iesit la o masa-n familie sau cu prietenii. Din pacate spiritul localului nu e la inaltimea numelui, iar meniul inca se uita in pasaport sa-si gaseasca identitatea. Stiti vorba aceea: Less is more:)

Unde gasim restaurantul La Union?

Cum am mai spus, este in zona Rosetti-Icoanei, intr-un perimetru cu multe optiuni gastronomice interesante, pe strada Ion Luca Caragiale 21- 23, telefon: 021 210 06 31 / 031 107 16 34 / 0744 283 273, orar: Luni – Duminica 11:00 – 24:00, site: http://launion.ro/

Fotografiile au fost realizate de Diana Sirghi in restaurantul La Union pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

    photo of La {$surname} La Union
    Program: zilnic: 11:00 - 24:00
    Adresa: Str. I.L. Caragiale nr. 21-23
    Bucuresti , Sector 2 , Romania
    Telefon: 021 - 210 06 31; 031 - 107 16 34; 0744 283 273
    Map of <b>Program</b>: zilnic: 11:00 - 24:00
    Yahoo Map - Live Map


2 comentarii »

  • Simona Draghicea said:

    Excelent scris, pentru mushterii adevarati.

  • Marius said:

    Cum arata papanasii! Cred ca mi-ar fi tremurat obiectivul de pofta…:)

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*